Mazda CX-60: Velik, petsedežni športni terenec, ki želi biti blizu luksuznim tekmecem

Vinko Kernc Vinko Kernc
05.10.2022 05:00

Mazdin največji Evropi namenjeni športni terenec ta hip, CX-60, je nov od zasnove navzgor. Nedavni globalni predstavitvi je že sledil začetek prodaje v Sloveniji - pri nas stane najmanj 48.490 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mazda CX-60: še vedno oblikovana v leta 2012 predstavljenem oblikovalskem jeziku Kodo, še vedno od daleč prepoznavna mazda, a vseeno nekoliko bolj zadržanih oblik
Vinko Kernc

Gre za prvi avtomobil te znamke, ki sloni na novi platformi zapletenega imena (skyactiv multi-solution scalable architecture), a dokaj preproste zasnove: spredaj vzdolžno nameščen motor poganja zadnji ali vsa štiri kolesa. Nov samodejni menjalnik, ki so ga razvili sami, ima osem prestav (ročni ni na voljo), motorji pa so lahko bencinski, dizelski ali hibridni. V primeru štirikolesnega pogona (i-activ AWD) gre v osnovi 90 odstotkov navora na zadnji kolesi, elektronika pa lahko razmerje v odvisnosti od voznih pogojev zvezno spreminja do simetrične razdelitve (50:50).

Notranjost želi z več (nove) tehnike ter s še boljšimi materiali poseči v bolj luksuzen razred večjih športnih terencev.
Vinko Kernc

Čeprav je nova mazda spredaj od daleč prepoznavna in zadaj le malo manj, je CX-60 v splošnem manj razgibanih oblik, kot smo bili doslej vajeni. Dolg je 4,75 metra, med osema je 2,87 metra, kolesa so 18- ali 20-palčna, za karoserijo pa je na voljo tudi na novo razvita rodijsko bela barva.

Vinko Kernc

Pri merah kaže omeniti še prtljažnik; ta je v osnovi velik 570 litrov, na račun podiranja naslonjala zadnje klopi v razmerju 40:20:40 pa se lahko poveča do 1726 litrov. Ponuja tudi 230-voltno vtičnico za porabnike moči do 1500 vatov, pravijo pa, da se prtljažnik pohvali z izdatno širino odprtine prtljažnih vrat skoraj 1,1 metra.

Vinko Kernc

Elegantna notranjost vsebuje tudi materiale, ki doslej niso bili značilni za to znamko, denimo javorjev les, krom in tkanino. Tehnika prinaša trikrat večji projicirni zaslon (HUD) oziroma njegovo sliko na prednji šipi, kot smo bili doslej vajeni pri tej znamki. Nov je sistem za samodejno nastavitev položaja za vožnjo (sedež, ogledala, HUD) glede na nastavljeno telesno višino ter za v spomin shranjene številne osebne nastavitve.

Nov je še 360-stopinjski sistem kamer, ki lahko deluje do hitrosti 15 kilometrov na uro. Jasno, brezžična povezava z operacijskima sistemoma pametnih telefonov, ki zna nekaj informacij projicirati tudi na HUD, krmilnik za infozabavni sistem in druge sodobne igrače so prav tako del notranje opreme.

Za notranjost bi lahko rekli, da je nekoliko bolj drznih potez kot pri mazdah doslej. Še najmanj spremenjen je volanski obroč, vajeni smo tudi že dokaj širokega osrednjega zaslona in odličnega krmilnika za infozabavni sistem, so pa novi (digitalni) merilniki, prestavna ročica (vključno z nekoliko drugačnimi gibi) in sklop gumbov na armaturni plošči, v oči pa pade desni del armaturne plošče nenavadne oblike.

Vinko Kernc

V začetku je CX-60 pri nas na voljo le s hibridnim pogonom 2,5 e-skyactiv PHEV AWD. Bencinski motor je vrstni štirivaljnik prostornine 2,5 litra in moči 141 kilovatov, elektromotor zmore 129 kilovatov, sistem pa zmore 241 kilovatov in 500 njutonmetrov. Pogonska baterija ima kapaciteto 17,8 kilovatne ure in omogoča do 63 kilometrov dosega.

Februarja pride na naš trg še dizelska različica 3,3 e-skyactiv D s povsem na novo razvitim vrstnim šestvaljnikom, kjer bo mogoče izbrati med zadnjim (takrat bo motorne moči 147 kW) ali štirikolesnim pogonom (187 kW). V obeh primerih gre za blago hibridno različico, katere elektromotor ima moč 12,4 kilovata. Še nekoliko kasneje bodo ponudili prav tako blago hibridno bencinsko različico 3,0 e-skyactiv X s prav tako novim vrstnim šestvaljnikom.

Slovenski cenik za novo mazdo je bogat z osnovnimi različicami, kar 65 je dizelskih in 49 priključnohibridnih. Cena dizlov sega od 48.490 do 64.890 evrov (najcenejši s štirikolesnim pogonom stane 53.690 evrov), priključnih hibridov od 54.290 do 67.340 evrov, cen za bencinske različice pa še ni. Letos naj bi na naš trg prišlo okoli 20 novih CX-60, prihodnje leto pa kakih 70.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta