Mercedes-Benz se bo v prihodnje še bolj osredotočil na prestižne modele

Janez Kovačič Janez Kovačič
15.10.2020 05:00

Lani je Daimler AG, ki ima pod svojim okriljem Mercedes-Benz, opravil zamenjavo na krmilu te prestižne tovarne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mercedes-Benz

Ola Källenius je postal prvi Nenemec na tem najvišjem položaju tovarne, ki ob BMW in Audiju predstavlja nemško premijsko trojko, pri čemer se zdi, da je stopil v precej velike čevlje. Slovita tovarna se letos srečuje s precejšnjimi težavami in pandemija ni edini razlog.

V drugem letošnjem trimesečju je Mercedes-Benz ustvaril za kar 1,9 milijarde evrov izgube. Že pred časom je tovarna objavila načrt prestrukturiranja, ki med drugim predvideva zmanjšanje stroškov za visokih 25 odstotkov, hkrati pa vključuje tudi odpuščanje. Koliko zaposlenih bo ob delo, še ni znano, verjetno pa vsaj od tri do štiri odstotke od skupaj 300 tisoč. Ob tem je Ola Källenius, ki je lani nadomestil dolgoletnega prvega moža skupine Dieterja Zetscheja, napovedal občutno spremembo v prihodnji strategiji tovarne. Mercedesa A in B sta pomembna avtomobila, toda v prihodnje naj bi se veliko bolj kot doslej osredotočili na dražje oziroma prestižne avtomobile, je povedal. Usmeritev je dokaj logična, saj je znano, da dragi avtomobili prinašajo veliko več zaslužka. Po drugi strani bodo pospešili predstavljanje električnih baterijskih vozil (EQ), pri čemer upajo, da bodo znižali tudi cene baterij, kar bistveno vpliva na končno ceno vozila. Zanimivo je še, da bo novi S, ki so ga predstavili pred nedavnim, menda na voljo tudi v električni izvedbi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta