(NASVET STROKOVNJAKA) Otroci se učijo skozi igro, zato naj tako poteka tudi učenje plavanja

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
13.11.2022 06:00

Najbolje in najlažje je, če se otrok nauči plavanja čim prej, priporočljivo do tretjega leta starosti. Učenje naj poteka preko igre, otrok mora dobiti občutek varnosti in izgubiti strah pred vodo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zelo je pomembno, da je otrok v vodi sproščen, da ga ni strah vode in da v njej uživa, pravijo strokovnjaki.
Shutterstock

Ne le zaradi varnosti otrok, tudi zaradi njihovega uživanja v vodi je zaželeno, da se otroci naučijo plavanja čim prej. Strokovnjaki pa ne pozabijo tega podkrepiti z argumenti, da je otroke v najzgodnejši starosti (priporočljivo do treh let) to tudi najlažje naučiti. Ob tem velja - ne glede na to, ali otroka učite plavanja sami ali v tečaju - upoštevati nekaj osnovnih zakonitosti; predvsem to, da mora otrok pridobiti občutek za varnost in izgubiti strah pred vodo. Pri najmlajših otrocih tako ne gre za učenje tehnike plavanja, pač pa predvsem za prilagajanje na vodo, poudarjajo strokovnjaki. "Zelo je pomembno, da je otrok v vodi sproščen, da ga ni strah vode in da v njej uživa," pravi Blaž Višnar, strokovni vodja programa plavanja v Otroški gibalnici HopHop, sicer profesor športne vzgoje. In nadaljuje, da se odnos otroka do vode začne že ob rojstvu: "Že ko ga starši kopamo, mu moramo narediti tako okolje, da mu bo v vodi prijetno. Starši naredimo dobro podlago, da otroka ni strah vode in da je potem učenje plavanja lažje. Najprimernejša starost za začetek učenja plavanja je, ko je otrok star tri do štiri leta."

Profimedia

Ne smemo hiteti

Sogovornik še poudarja, da mora učenje potekati postopno, ne starši ne učitelji plavanja nikakor ne smemo hiteti. "Poskrbeti moramo za varnost! Učenje plavanja naj poteka skozi igro," izpostavlja Višnar in dodaja, da se mora otrok na začetku dobro prilagoditi na vodo, kar je mogoče doseči tudi s škropljenjem, potapljanjem glave, drsenjem po vodi ... Blaž Višnar pojasnjuje: "Prilagojenost na vodo je osnova, da lahko začnemo z učenjem plavanja. Seveda moramo na začetku prilagoditi okolje, kar pomeni predvsem toplejšo vodo, primerne pripomočke, dobrega učitelja ..."

Učenje plavanja mora potekati postopno, ne starši ne učitelji plavanja nikakor ne smemo hiteti.
Profimedia

Vode nas ne sme biti strah

Načinov, kako učiti otroka plavanja, je več, predvsem v smislu, ali starši otroka učimo plavati sami ali to prepustimo učitelju. Še najboljša je kombinacija obeh metod. "Kot sem že dejal, smo starši prvi, ki otroku pokažemo, da je voda nekaj, česar nas ni strah. Da v njej uživamo. To pokažemo tako, da tudi ati in mami potopita glavo pod vodo, ali na druge načine," razloži sogovornik in med prednostmi tečaja izpostavlja izkušene učitelje, ki skozi igro pripeljejo otroka do najboljšega napredka. "Prednost tečaja je tudi skupina otrok. To pomeni, da otrok vidi druge otroke, kako skačejo, se igrajo v vodi, se škropijo … Otrok to posnema in mu je lažje. Večji otroci bodo odplavali kakšno dolžino več, ker jo je odplaval tudi prijatelj, in bo zato napredek boljši," razmišlja Blaž Višnar, ki še enkrat poudarja, da je učenje igra in da naj zato tako poteka tudi učenje plavanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta