Boso stopalo se najlepše razvija

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
24.11.2017 15:28

Vedno več raziskav potrjuje nekaterim že dobro znano dejstvo, da naj bodo otroci čim pogosteje bosi. Zmeraj je to preprosto nemogoče, pogosto je treba obuti čevlje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Mnogo staršev se pogosto znajde pred dilemo, kakšna obutev je primerna za stopalo majhnega otroka, saj se še razvija. Ponudba čevljev je namreč danes v prodajalnah raznolika. Od cenovno ugodnih, izdelanih iz cenenih materialov, do usnjenih, za katere je po navadi treba odšteti veliko več denarja.
Mariborska pediatrinja Suzana Škorjanc Antolič, dr. med., pojasnjuje, zaradi česa lahko nastanejo deformirana stopala pri majhnem otroku in kakšna obutev je za odraščajočega otroka najbolj primerna.
"Starši imajo pogosto občutek, da je z otrokovimi stopali nekaj narobe. Na vse možne načine si prizadevajo, da bi preprečili deformacijo stopal," pri svojem delu ugotavlja sogovornica. Opozarja, da ni nujno, da ima otrok resnično težave, povezane s stopali. Se pa pogosto zgodi, nadaljuje sogovornica, da imajo otroci težave, če nosijo trde vložke v čevljih. "Ko jih prenehajo nositi, težave izginejo."

Izrednega pomena stik s podlago

Po besedah Suzane Škorjanc Antolič ortopedi zdravim otrokom ne priporočajo ortopedskih čevljev, ampak boso hojo. Dejstvo je, da dokler otrok ne hodi, je obutev v prvi vrsti namenjena zaščiti pred vremenom in tudi umazanijo. Da bi mišice na nogah, ki vplivajo na hojo, pravilno delovale, pa je izrednega pomena predvsem stik s podlago. Če ima malček obute čevlje, mu mora podplat zagotavljati stik s podlago.
"Stopalni lok je pri otroku znižan, petnici sta pogosto nagnjeni navzven oziroma na x," pojasnjuje pediatrinja. "Otrok je v obdobju, ko shodi, tudi manj stabilen. Stopalni lok pri rojstvu še ni razvit v polni meri, pri večini otrok se razvije v starosti petih let." Po njenih besedah je povsem normalno, da so otroci, ko shodijo, bolj nerodni. To je posledica nerazvitih mehanizmov hoje, ki zorijo v možganih in na katere s čevlji ne moremo vplivati.

Hoja brez čevljev je naravna in zdrava, je prepričana Škorjanc Antoličeva. "Zaradi umazanije tal pa tudi zaradi vremena pa ves čas ni mogoče hoditi naokrog bosih nog. A kakor koli pogledamo, boso stopalo se najlepše razvija."
Ko otrok začne hoditi, a pri tem potrebuje našo pomoč, ortopedi priporočajo, da ima namesto čevljev obute nogavičke z nedrsečim stopalnim delom. Z njimi bo malček čutil tla pod nogami, vendar mu pri hoji ne bo drselo. Tovrstne nogavičke so bolj primerne od druge obutve, ker ima malček stik s površino in pri tem laže lovi ravnotežje.
Dejstvo je, da trdi čevlji, o katerih mnogi starši menijo, da so za otrokove nožice najbolj primerni, ker zagotavljajo stabilen korak, oslabijo malčkovo stopalo. "Dajejo namreč pretirano oporo," meni pediatrinja, "zato oslabijo mišice in stopalo postane še bolj plosko."

Ne trdih ne uničenih

Najboljši čevlji za otroka so mehki, pravi Škorjanc Antoličeva. "Še najbolje je, če so usnjeni. Vsekakor pa morajo biti udobni in oblikovani po stopalu. Primerni čevlji za malčka so spredaj bolj široki in imajo nizko peto. Ko kupujemo čevlje, naj bodo ti nekoliko večji od stopala, za vsaj en centimeter. Bolje večji kot manjši in tako pretesni." Otrokovo obuvalo je zelo pomembno, zato kakovost čevljev ni zanemarljiva, še poudarja sogovornica. "Kjer je le mogoče, pa naj otrok hodi in teka brez obutve, torej bosih nog. Hkrati pa starši poskrbite, da je vaš malček čim bolj fizično aktiven. S tem se bo tudi njegovo stopalo lepo razvijalo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta