Naučite svoje otroke pomena varnosti na kolesu

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
04.08.2023 19:20

Starši so večno veseli, ko otrok prvič brez pomožnih koles zapelje sam. Kako pa ga zaščititi in pripraviti na varne kolesarske izkušnje? Je le čelada dovolj? Preberite in brez skrbi spustite otroke na kolo!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Otroška mladost je čudovita, polna brezskrbnih dni, aktivnosti na prostem, neskončnega igranja, a žal tudi veliko padcev, zaskrbljenih staršev, a kljub temu veselih in razigranih otrok. Čudovita prelomnica za vse starše je, ko otrok samostojno zvozi kolo, in največja sreča za otroke, ko svojo vožnjo lahko samozavestno pokažejo staršem. Otroci kolesa preprosto obožujejo, zato je prav, da jim to aktivnost omogočimo, vendar pa je na prvem mestu varnost otroka. Z upoštevanjem bistvenih smernic in preventivnih ukrepov lahko vašemu otroku zagotovite varno in prijetno kolesarjenje.

Varno na kolo: Kaj potrebuje vaš otrok za varno kolesarsko izkušnjo?

Kolesarjenje je priljubljena otroška dejavnost, ki spodbuja telesno aktivnost in samostojnost, a žal se tudi tu zgodi mnogo padcev in nesreč. Zato je pomembno, da otrokom že od malih nog privzgojimo pomen varnosti na kolesu. Če jih naučimo pravilnih tehnik vožnje, prometnih pravil in pomena zaščitne opreme, lahko pripomoremo k njihovemu dobremu počutju in ustvarimo kulturo varnega kolesarjenja.

Preden otroka posedete na kolo, ga podučite o osnovah varnosti na kolesu. Razložite jim, kako pomembno je nositi pravilno nameščeno čelado, naučite jih, naj pred vožnjo preverijo, ali imajo na kolesu kakšne mehanske težave, kot so popustljene zavore ali prazne pnevmatike. Poudarite pomen vidnosti in jih spodbujajte, naj nosijo svetla oblačila ter na kolesa namestijo odsevnike ali luči.

Jutri grem v službo s kolesom! Sonček pa tudi!
Profimedia

Namenimo še nekaj besed pomenu čelade, ki je ključna za otrokovo varnost. Izberite kolesarsko čelado, ki se bo vašemu otroku dobro prilegala. Velikost glave lahko otroku izmerite še pred obiskom trgovine in se tako prepričate, da boste dobro in pravilno izbrali. Kolesarska čelada naj mu ne bo pretesna, prav tako pa poskrbite, da bo izbrana čelada dovolj zračna, da otroku v njej ne bo prevroče. Kljub varnosti pa lahko poskrbite tudi za otrokovo udobje in kupite čelado s ščitnikom, ki bo poskrbela, da vašemu otroku ne bo nagajalo sonce. Za popolno izkušnjo bodite odprti tudi za sodelovanje z vašim otrokom, naj si sam izbere dizajn čelade, zagotavljamo vam, da jo bo na takšen način tudi raje nosil.

Priučite otroka tehnik varne vožnje!

Je vaš otrok že dovolj samostojen na kolesu? Potem je čas, da ga naučite bistvenih veščin vožnje, ki so potrebne za varno kolesarjenje. Začnete lahko v nadzorovanem okolju, kot je prazno parkirišče ali mirna ulica, kjer lahko vadijo ravnotežje, krmiljenje in zaviranje. Pozorni bodite, da otrok vedno drži obe roki na krmilu, med vožnjo pa naj uporabljajo signale z rokami za označevanje zavojev.

Otroke naučite, kako pomembno je upoštevati prometne znake in signale, med njimi tudi znake za ustavitev in semaforje. Razložite jim pomen pravice pešcev do prečkanja ceste ter jim pomagajte razumeti koncept souporabe ceste z drugimi vozil. Spodbujajte jih, da se držijo pravilnega voznega pasu ter se zavedajo okolice, s tem pa boste poskrbeli, da bodo otroci varni in odgovorni udeleženci cestnega prometa tudi v prihodnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.