Nepovabljeni »prijatelji« naših ljubljenčkov

Hišni ljubljenčki v dom prinesejo radost in veselje, včasih pa tudi kakšnega manj prijetnega »prijatelja«.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Ti neželeni gosti se lahko skrivajo na njihovem kožuhu, v ušesih, prebavilih in še marsikje. Bolhe, klopi, notranji in drugi zajedavci niso le neprijetni, lahko so tudi nevarni za zdravje vašega štirinožnega družinskega člana, za vas in vašo družino, zato je pomembno, da pravočasno poskrbite za celovito in redno zaščito svojega kosmatinca.

Zunanje in notranje nadloge

Zunanji zajedavci gostitelja zajedajo na zunanji površini, to so denimo klopi, komarji, uši in bolhe. Pogosto prenašajo bolezni, ki jih povzročajo virusi, bakterije ali zajedavske živali. Proti zunanjim zajedavcem se lahko zaščitimo z repelentno ovratnico, merilno kapalko ali pa ljubljenčku vsak mesec ponudimo žvečljivo tableto. Notranji zajedavci pa gostitelje zajedajo v njihovih telesnih organih, zmanjšujejo njihovo odpornost, lahko pa povzročijo tudi hujša obolenja.

Nevarne so lahko tudi za ljudi, ki živijo v tesnem stiku z ljubljenčki, zlasti pa za otroke, ki se radi stisnejo k svojemu kosmatemu prijatelju. Živali, ki so okužene s črevesnimi zajedavci, večinoma ne kažejo kliničnih znakov, pri mladičih lahko povzročajo nevšečnosti, kot so napet trebuh, driska, bruhanje, slabokrvnost, dihalne motnje in zelo redko slepota. Srčna glista, ki ne živi v črevesju, prenaša pa jo posebna vrsta komarja v slovenski obalni regiji in v predelih južneje (v zadnjem času se širi tudi proti severu), je za psa še nevarnejša kot druge vrste parazitov.

Žvečljive tablete za pse in mačke, novost v boju proti bolham in klopom

Posvetujte se z veterinarjem in izberite najprimernejšo zaščito, da bo vaš ljubljenček dobro zaščiten pred neprijetnimi nadlogami, ki nanj prežijo na sprehodu.

Klopi so namreč prenašalci različnih bolezni, kot sta babezioza in borelioza, v nekaterih evropskih državah prenašajo še erlihiozo, zato pred odhodom na počitnice z ljubljenčkom preverite endemična območja. Novost, ki bo vašemu psu ali mački všeč, so AdTab ‒ žvečljive tablete proti bolham in klopom, ki so na voljo brez recepta. Vsebujejo učinkovino lotilaner iz skupine izoksazolinov, ki zavira klorove kanalčke, kar povzroči hitro smrt zajedavcev. Uničevalni učinek tablete traja mesec dni. Žvečljiva tableta ima dodano aromo, kar bo vašemu štirinožcu gotovo zadišalo, za optimalen učinek naj jo pes ali mačka dobi vsak mesec s hrano ali po njej. Dajanje zdravila psu ali mački bo lažje kot kadarkoli. Sto odstotkov mačk se s tem strinja! (1)

Arhiv Naročnika

Prednost zdravila AdTab je tudi ta, da se lahko uporablja že pri pasjih mladičkih v starosti osem tednov in telesne mase 1,3 kilograma, pri mačjih mladičih pa pri starosti osem tednov in telesni masi 0,5 kilograma. Zaradi milih zim je težko omejiti sezono klopov in bolh, zato nekateri veterinarji svetujejo, naj se za optimalen učinek tablete jemljejo vse leto. AdTab ‒ žvečljive tablete proti bolham in klopom so na voljo pri veterinarju, v lekarnah in bolje založenih specializiranih trgovinah.

Z ovratnico zaščita za več kot pol leta

Če imate raje zaščito, ki traja dalj časa, poskusite s priljubljeno praktično repelentno ovratnico Foresto, ki zaradi stalnega sproščanja majhnih odmerkov učinkovin (imidakloprid in flumetrin) zagotavlja neprekinjeno zaščito proti bolham in klopom za sedem do osem mesecev.

Bližnjo okolico živali ščiti pred razvojem ličink bolh in se uporablja tudi za nadzor alergijskega dermatitisa, ki ga povzročijo bolhe. Učinkovito ubija klope in preprečuje njihovo hranjenje, uničuje tako ličinke in nimfe kot odrasle klope. Klopi, ki so že prisesani, bodo morda ostali pritrjeni in vidni prvih 48 ur in jih boste morali odstraniti.

Arhiv Naročnika

Po dveh dneh od namestitve se klopi ne bodo več prisesali. Ovratnica uničuje tudi uši dlakožere in za osem mesecev zmanjša tveganje za lišmaniozo, ki jo prenašajo peščene muhe.

Učinkovite merilne kapalke so pogosta izbira lastnikov

Poleg ovratnice se za zaščito pred bolhami in klopi lastniki pogosto odločajo za merilne kapalke Advantix, ki z učinkovinami (imidakloprid in permetrin) delujejo kot repelent še proti komarjem, hlevskim muham in peščenim muham. Učinkovite so štiri tedne in primerne za pse po sedmem tednu starosti, niso pa primerne za mačke, saj so zanje strupene. Raztopina se nanaša neposredno na kožo psov, najbolje med lopaticama, pri večjih psih lahko vse do korena repa. Bolhe na psu poginejo v enem dnevu po nanosu raztopine, ki kot zaščita deluje še štiri tedne in pomaga preprečevati pojav alergijskega dermatitisa, ki ga povzročajo bolhe. Merilna kapalka učinkuje tudi proti pasjim klopom, že tretji dan po nanosu je za mesec dni zmanjšano tveganje za erlihiozo.

Beautiful female Golden Cocker Spaniel puppy lays on white background looking up
Arhiv Naročnika

Klopi, ki so na psu ob nanosu, so uničeni, čeprav ostanejo prisesani in jih je treba ročno odstraniti. Enkratni nanos od dva do tri tedne ščiti tudi pred flebotomi ter štiri tedne pred komarji in hlevsko muho.

Pomoč pri invaziji bolh v vašem domu

Arhiv Naročnika

Lastniki, ki se spopadajo z invazijo bolh v domu, vedo, kako nadležno in mučno je uničevanje neskončnega števila malih črnih nadlog. Le pet odstotkov bolh se namreč zadržuje na psih in mačkah, kar 95 odstotkov pa jih je v obliki jajčec in ličink v okolici, torej v preprogah, na posteljnini, ležišču živali, oblazinjenem in drugem pohištvu, celo v špranjah v tleh in na dvorišču.

Novo orožje za vsa gospodinjstva je Flee pršilo, ki učinkovito deluje na vse stopnje življenjskega cikla bolh, saj aktivna sestavina izdelka dimetikon imobilizira odrasle bolhe, jajčeca, ličinke in bube ter tako ustavi njihov razvoj. Vsebuje patentirano kombinacijo silikonov, ne vsebuje pa biocidov, nima vonja in je nealergen, zato ga lahko nanašate na vse površine, s katerimi je bila žival v stiku. Poleg bolh deluje tudi na pršice in druge alergene.

Deluje celo na bolhe, ki so odporne proti biocidom. Čeprav so bolhe pogostejše v toplejših mesecih, je za optimalen nadzor nad njimi priporočljivo pršilo uporabljati skozi vse leto, na vsaka dva ali tri mesece.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.

 

Reference

1. Cavalleri D. et al. Parasit Vect 2018 11:411 (v1.0) - Successful administration (p.1)

Owners successfully administered all treatments

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.