Objavljena nova študija o injekcijah za hujšanje: "To bi lahko bilo po statinih največje medicinsko odkritje"

M.R.
14.05.2024 12:03

Injekcije za hujšanje bi lahko zmanjšale tveganje za srčni infarkt in izboljšale kardiovaskularno zdravje odraslih po svetu, je pokazala najnovejša študija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tedenske injekcije Ozempic
Profimedia

O njej poročajo pri britanskem časniku The Guardian. "To bi lahko bilo po statinih največje medicinsko odkritje," besede znanstvenikov navaja časnik. Nova študija je pokazala, da so sodelujoči, ki so jemali zdravilo semaglutid, aktivno sestavino v zdravilih, kot sta Wgovyja in Ozempica, imeli 20 odstotkov nižjo raven tveganja za srčno ali možgansko kap oziroma za smrt zaradi kardiovaskularnih bolezni.

Študijo, ki so jo izvedli raziskovalci londonske univerze, so predstavili na Evropskem kongresu o debelosti (ECO). Pokazala je, da semaglutid izboljša kardiovaskularno stanje sodelujočih, ne glede na začetno težo in maso, ki so jo izgubili. Študija tako namiguje, da bi lahko tisti z blago debelostjo in tisti, ki so izgubili le manjši del mase, lahko doživeli veliko izboljšanje v srčno-žilnem sistemu.

Glavni avtor študije, profesor kardiologije na londonski univerzi John Deanfield je dejal, da bi morali zdravilo rutinsko predpisovati za zdravljenje srčno-žilnih bolezni in da bi ga lahko jemali milijoni ljudi po svetu. 

"To fantastično zdravilo zares spreminja vse. Študija namiguje, da obstajajo potencialno alternativni mehanizmi za izboljšanje kardiovaskularnega stanja, poleg izgube telesne mase," je povedal Deanfield in dodal, da je povsem jasno, da se dogaja še nekaj drugega, kar koristi kardiovaskularnemu sistemu. 

V študijo je bilo vključenih več kot 17.600 odraslih oseb iz 41 držav, starejših od 45 let, ki so imeli indeks telesne mase višji od 27. Sodelujočim, ki so pred tem doživeli srčni infarkt ali kako drugo kardiovaskularno okvaro, so za 40 mesecev predpisali tedensko dozo 2,5 miligrama semaglutida ali pa placebo. 

V skupini 8803 bolnikov, ki so prejemali semaglutid, jih je 569 doživelo primarni kardiovaskularni dogodek, kot je recimo srčni infarkt. Med skoraj enakim številom pacientov (8803), ki so jemali placebo, pa je bilo takih več (701). 

Deanfield je ocenil, da bi lahko semaglutid obravnavali kot revolucionarno zdravilo, tako kot statine za zniževanje ravni holesterola v krvi v 90. letih prejšnjega stoletja. "Imamo zdravila, ki bi lahko spremenila številne starostne kronične bolezni," je dejal. 

Predsednik Evropskega združenja za proučevanje debelosti Jason Halford je menil, da bi lahko glede na rezultate zdravilo predpisovali bolj pogosto. "Menim, da bomo v prihodnjih desetih letih videli radikalne spremembe v zdravstveni negi," je izjavil.

V povprečju izgubili 10 odstotkov telesne mase

Druga študija, ki je temeljila na isti raziskavi, pa je pokazala, da so sodelujoči, ki so štiri leta prejemali semaglutid, izgubili 10,2 odstotka telesne mase oziroma 7,7 centimetra obsega pasu. Skupina s placebom je izgubila v povprečju 1,5 odstotka telesne teže in 1,3 centimetra v obsegu pasu.

Povsem druga zasebna študija, ki je preučevala novo zdravilo za hujšanje Retatrutide (tedenska injekcija), pa je odkrila, da bi lahko bilo to zdravilo še precej bolj učinkovito od tistih, ki so že na trgu. V študiji je bilo zajetih 338 sodelujočih, ki živijo z debelostjo. Izkazalo se je, da so v 48 tednih izgubili 24 odstotkov telesne mase. Raziskovalci menijo, da je to zdravilo bolj učinkovito, kot sta zgoraj omenjena Ozempic in Wegovy, ki delujeta na izgubo apetita.  

V raziskovanju tega zdravila za hujšanje je sodeloval profesor z univerze v Glasgowu Naveed Sattar, ki je dejal: "Pred petimi ali desetimi leti si ni bilo mogoče predstavljati zdravil, ki bi privedla do tako velike izgube telesne mase." Dodal je, da glede na študijo Retatruid še ni dosegel maksimuma in da bi lahko bila izguba teže še večja. "Če bi to zdravilo predpisovali še daljše obdobje, bi lahko to privedlo do celo 30-odstotne izgube telesne mase," je zaključil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta