Večna uganka: Kaj storiti, da se po dieti ne bi ponovno zredili

The Conversation
01.10.2023 03:00

Shujšati ni lahko. Kdor je bil pri tem uspešen, dobro ve, da je še težje preprečiti, da bi se ponovno zredili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dober zajtrk je vsega po malem.
Ana Lah

Velikokrat se zgodi, da se po hujšanju (pre)hitro spet zredimo, ne glede na to, katere diete smo se držali, da smo se znebili odvečnih kilogramov. Raziskave so pokazale, da ljudje, ki shujšajo po zaslugi nizkokaloričnih diet (v okviru katerih zaužijejo le 800 do 1200 kalorij na dan), v petih letih po koncu diete ponovno pridobijo od 26 do 121 odstotkov izgubljene telesne teže. Tisti, ki se odvečnih kilogramov znebijo po zaslugi programov obvladovanja telesne teže, katerih del je tudi vedenjska terapija, po enem letu običajno nazaj pridobijo od 30 do 35 odstotkov izgubljene telesne teže. Celo ljudje, ki shujšajo z zdravili za hujšanje, leto dni po koncu jemanja zdravila ponovno pridobijo dve tretjini izgubljenih kilogramov. Razlogov za to, da se po shujševalni dieti ponovno zredimo, je veliko.

Prvič, ko gre za ohranjanje zdrave telesne teže, občutimo manjše zadovoljstvo kot tedaj, ko med hujšanjem opazujemo, kako se številka na tehtnici znižuje. Zaradi tega po hujšanju težje ohranimo motivacijo in pazimo na svojo telesno težo.

Drugič, pogosto je težko ohraniti spremembe življenjskega sloga, ki smo jih uvedli, da bi shujšali - zlasti če niso realistične in se jih dolgoročno težko držimo (denimo stroge nizkokalorične diete ali izločitev celih skupin živil).

Tretjič, izguba teže lahko izzove povečano proizvodnjo hormonov lakote - in lahko celo upočasni našo presnovo. Te spremembe lahko povzročijo, da se težko upremo prenajedanju, zato se sčasoma spet zredimo.

Čeprav se s to težavo po koncu shujševalne diete sooči veliko ljudi, to ne pomeni, da ne obstajajo načini, na katere lahko to preprečimo.

1. Bodite prilagodljivi

Pomembno je, da se zavedate, da se boste morali za ohranitev zdrave telesne teže truditi celo življenje. Nerealistično je pričakovati, da se boste vedno brez težav prilagodili spremembam svojega življenjskega sloga. Nikar naj vas ne preganja občutek krivde, če vam kdaj spodrsne. Raje naredite načrt, kako se boste čim prej vrnili na pravo pot. Če denimo menite, da ste pretekli konec tedna preveč jedli, v naslednjih dneh v svojo dnevno rutino uvrstite več dodatnih sprehodov. Na tak način se lahko izognete "vse ali nič" pristopu k obvladovanju telesne teže, pri katerem se počutite krivi, če ne dosežete zastavljenih ciljev, in zato v celoti opustite svoja prizadevanja.

Na pikniku si privoščite šečeno zelenjavo.
Canstockphoto

2. Upoštevajte morebitne motnje

Sprejmite dejstvo, da bodo vaša prizadevanja za ohranitev zdrave telesne teže večkrat na preizkušnji, denimo med prazniki, na porokah ali rojstnodnevnih zabavah. Poiščite načine, na katere boste prebrodili te "motnje". Lahko denimo pred tem shujšate za kak kilogram in dodatna telesna teža, ki jo utegnete pridobiti zaradi takega dogodka, ne bo tako očitna. Če ste povabljeni na piknik, s seboj prinesite bolj zdrave in manj kalorične različice na žaru pripravljenih jedi (denimo zelenjavna nabodala). Na tak način boste lahko manj zaskrbljeno in brez slabe vesti uživali tudi ob posebnih priložnostih.

3. Bodite ponosni na svoje dosežke

Povsem naravno je, da telesna teža skozi čas niha, zato je pomembno, da smo ponosni nase, ko dosežemo svoje cilje, ne glede na številko na tehtnici. Raziskave so pokazale, da ljudje, ki so bolj osredotočeni na načine, na katere dosežejo svoje cilje glede telesne teže, kot na rezultat, pogosteje ohranijo vedenjske vzorce, pomembne za ohranitev zdrave telesne teže. To utegne biti posledica dejstva, da jih morebitno nazadovanje (če denimo znova pridobijo nekaj kilogramov) ne prizadene tako zelo.

4. Oblikujte navade

Oblikovanje navad lahko pomaga preprečiti, da bi se po koncu shujševalne diete znova zredili. Nihanja motivacije namreč ne vplivajo tako močno na navade. To pomeni, da se boste navad, ki ste jih oblikovali, da bi shujšali, pri ohranjanju zdrave telesne teže lažje držali tudi tedaj, ko se vam ne bo nič ljubilo. Nove navade lahko oblikujete tudi po izgubi telesne teže - po večerji lahko na primer greste na sprehod ali se odpravite po stopnicah, kadarkoli je to mogoče.

Morda pa v novem letu posvetite več časa vadbi. Društvo Šola zdravja ponuja brezplačno vadbo. Na več lokacijah po mestu se lahko pridružite skupinam. 
Viljem Šetar

5. Postanite aktivni

Raziskava, v katero so bili vključeni ljudje, ki se po uspešni shujševalni dieti niso ponovno zredili, je pokazala, da je bila telesna aktivnost najpomembnejši dejavnik pri ohranjanju zdrave telesne teže. Razlog za to je, da s telesno aktivnostjo porabimo precej kalorij, ki jih zaužijemo s hrano. Najboljša telesna aktivnost za ohranjanje zdrave telesne teže je tista, v kateri najbolj uživamo. Tedaj obstaja namreč največ možnosti, da bomo pri njej tudi vztrajali. Toda raziskave nakazujejo, da bi morali biti telesno aktivni vsaj 250 minut na teden, če ne želimo ponovno pridobiti z dieto izgubljenih kilogramov.

6. Redno se tehtajte

Telesna teža čez teden niha za približno kilogram do dva. Z rednim tehtanjem najlažje ugotovimo, kolikšna je razlika med našo najvišjo in najnižjo povprečno telesno težo. Tako bomo lahko spremljali svojo težo in takoj prepoznali, kdaj moramo spremeniti prehrano ali obseg telesne aktivnosti, da ne bi znova pridobili izgubljenih kilogramov. Študije nakazujejo, da ljudje, ki se zanašajo na razliko med najvišjo in najnižjo telesno težo, najbolj uspešno preprečujejo ponovno nabiranje kilogramov, ker so se

7. Zajtrkujte

Dokazi o pomenu zajtrka pri ohranjanju zdrave telesne teže so sicer mešani, toda ena od študij je pokazala, da skoraj 97 odstotkov ljudi, ki se po koncu shujševalne diete niso znova zredili, zajtrkuje. Neka druga študija pa je pokazala, da obstaja pri ljudeh, ki vsak dan pojedo veliko zelenjave in živil, bogatih z vlakninami, kot so na primer polnozrnati kruh, rjavi riž in ovseni kosmiči, večja verjetnost, da bodo tudi po koncu diete ohranili zdravo telesno težo. Če jemo to vrsto živil, se počutimo dlje časa siti in zato pojemo veliko manj.

Ohraniti zdravo telesno težo po koncu shujševalne diete je morda res težko, ni pa nemogoče. In tudi če se po dieti spet zredimo za nekaj kilogramov, je vsaka izguba odvečne telesne teže zelo koristna za naše zdravje.

- Avtorici prispevka sta Henrietta Graham, doktorska kandidatka s področja športa, telesne vadbe in zdravstvene nege, in​ Claire Madigan, višja raziskovalka, Center za medicino življenjskega in vedenjskega sloga (obe z Univerze Loughborough).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta