Od konca aprila prihodnje leto bo treba za vstop v Benetke plačati. Župan razložil, kako so si zamislili ta eksperiment

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
23.11.2023 16:49

Poskusno obdobje bo za začetek trajalo 29 dni, na ta način želijo ugotoviti, kako bolje upravljati rekordni turistični pretok v mesto na vodi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Benetke
Reuters

V Benetkah bodo aprila prihodnje leto začeli izvajati, najprej testno, omejitve prihodov v to turistično nadoblegano italijansko mesto s tako imenovano dnevno vstopnico. Prihod v Benetke bo mogoče tudi rezervirati. 

Po besedah župana Luigija Brugnara so se Benetke domislile še nikjer drugje preizkušene novitete, da bi učinkoviteje upravljale pretok turistov zlasti v času pomladnih državnih praznikov in med poletnimi vikendi, ko je število turistov največje.       

Omejitev bo veljala vsak dan med 8:30 in 16. uro, sprva 29 dni, in bo pokrila večino vikendov od 25. aprila, ki je v Italiji državni praznik, pa do sredine julija 2024.  

Turisti bodo morali obisk Benetk rezervirati online in plačati 5 evrov, da prejmejo  

QR kodo, ki jo bodo nato preverjali na določenih vstopnih točkah v mesto in s čimer bodo lahko prišli do zgodovinskih mestnih četrti. 

Omejitve pa ne bodo veljale za manjše otoke v beneški laguni, kot je na primer po znamenitem steklu znan Murano.

Mestne oblasti so predvidele tudi kazni za kršitelje v razponu od 50 do 310 evrov.

Propustnic ne bodo potrebovali edino rojeni v Benetkah pa študenti, delavci in lastniki nepremičnin v mestu. Mlajši od 14 let bodo obisk morali prijaviti, bo pa zanje vstop v od turistov dušeče se Benetke brezplačen. 

"Želimo izmeriti učinek tega poskusnega obdobja in zamišljenih rezervacij," je ukrep pojasnil župan. Ocenjujejo, da bo eksperiment mesto stal 3 milijone evrov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta