(OGLAS) Pozabite na stres, pojdite z vlakom

Oglasno sporočilo
13.06.2018 10:14

Slovenske železnice so za potnike nad 65. letom starosti uvedle vozovnico Zlatka, s katero lahko vse leto ugodno potujejo po vseh progah v Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Starejši ljudje pogosto nimajo lastnega avtomobila. Vzrokov za to je lahko več, nekateri se odpovejo vožnji denimo iz zdravstvenih razlogov in potem tudi ni potrebe, da bi imeli v garaži svoj avtomobil, katerega vzdrževanje ni ravno poceni. Drugi ugotovijo, da se lastništvo avtomobila pri njihovih prihodkih preprosto ne izplača, ker lahko vse potrebne poti opravijo z javnim prevozom. Predvsem med ženskami pa je veliko takih, ki avta sploh nikoli niso vozile, kar je povezano s kulturnimi navadami v naših krajih. So pa tudi taki, ki svoj avtomobil še uporabljajo za mestno vožnjo in druge krajše razdalje, na daljša potovanja, izlete ali dopust pa se raje odpravijo z organiziranim prevozom, ker je tak način udobnejši in veliko manj stresen. Kajti tudi starejši, ki iz kateregakoli od naštetih razlogov na pot ne morejo s svojim avtomobilom, si želijo potovati, odkrivati nove kraje, obiskovati svojce ali se udeleževati prireditev.

Z vozovnico Zlatka je udobneje in ceneje.

Na izlete, obiske, prireditve

Eden najudobnejših načinov javnega prevoza - predvsem za starejše - je vlak. Železniško omrežje je v Sloveniji dovolj razvejeno, da so zlasti večji kraji po železnici zlahka dosegljivi. Nedaleč od železniških postaj je kar nekaj slovenskih turističnih zanimivosti: Postojnska jama, mestno jedro Ljubljane s številnimi muzeji in zanimivostmi, Škocjanske jame, Bled, Radovljica s svojo čokoladno in medeno kulinariko, zgodovinsko obarvana Ptuj in Škofja Loka, kopališča v Laškem in Rimskih Toplicah, Medvode s sotočjem Sore in Save, Dravska kolesarska pot med Dravogradom in Mariborom in še kaj bi lahko našteli. Seveda je mogoče potovati tudi do morja, pa ne samo do Kopra, ampak tudi do Pulja ali Reke. Tako ni izgovora, da upokojenci z vlakom ne bi mogli tudi na dopust. Le življenje je treba nekoliko prilagoditi, če hočejo biti pri tem še vedno neodvisni in ne zgolj čakati, da jih z avtomobilom odpelje kak znanec ali sorodnik. Namesto da pred domačim pragom sedejo v svoj avtomobil, se morajo pravočasno pozanimati o voznih redih in cenikih avtobusov in vlakov, o prevozu s taksijem ali drugim prevoznim sredstvom.

Koristno izrabite čas potovanja

Vlak pa ni samo sredstvo prevoza, lahko je tudi družabni prostor, v katerem optimalno izkoristimo čas, namenjen potovanju. Namesto stresnega sledenja prometu na cesti lahko v vlaku sproščeno opazujemo okolico, beremo, igramo karte in klepetamo. V jedilniškem vagonu so na voljo okrepčila, navsezadnje pa v vlaku tudi niso potrebni postanki za opravljanje potrebe, tako da odpadeta ustavljanje in iskanje sanitarij na kakšni bencinski črpalki.
Za potnike, starejše od 65 let, so pri Slovenskih železnicah letos uvedli vozovnico Zlatka, namenjeno vsem seniorjem, ki radi potujejo ter spoznavajo nove kraje in ljudi. Za ugodno ceno 299 evrov se lahko imetniki kartice Zlatka leto dni vsak dan prevažajo po vseh progah v Sloveniji, in sicer brez omejitev pri razdalji. To pomeni, da je strošek potovanja na dan ne glede na relacijo zgolj 82 centov. Pri nakupu dveh vozovnic Zlatka hkrati pa je skupna cena samo 499 evrov.

Preprost nakup

Za nakup potrebujete osebni dokument in izpolnjeno prijavnico, ki jo dobite na prodajnem mestu. Vozovnica Zlatka ni prenosljiva in velja leto dni od nakupa. Kupiti jo je mogoče na naslednjih železniških postajah: Bohinjska Bistrica, Borovnica, Brežice, Celje, Črnomelj, Divača, Dobova, Domžale, Grosuplje, Hrastnik, Ilirska Bistrica, Ivančna Gorica, Jarše - Mengeš, Jesenice, Kamnik, Koper, Kranj, Krško, Laško, Lesce - Bled, Ljubljana, Litija, Ljutomer mesto, Maribor, Most na Soči, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto - Kandija, Novo mesto, Ormož, Pivka, Poljčane, Postojna, Pragersko, Ptuj, Rače, Radovljica, Rogaška Slatina, Rimske Toplice, Sevnica, Sežana, Šentjur, Škofja Loka, Trbovlje, Trebnje, Velenje, Vuhred, Vuzenica, Zagorje in Zidani Most.
Več informacij si poglejte na spletni strani Slovenskih železnic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta