Ormoški zdravstveni dom: boljši pogoji za bolnike

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
27.04.2018 09:01

Z 2,5-milijonsko naložbo v širitev Zdravstvenega doma Ormož bodo še letos dobili večje prostore za nujno medicinsko pomoč in več specializiranih ambulant. Skoraj 60 odstotkov denarja bo za naložbo dal javni zavod sam, ostalo občine ustanoviteljice Ormož, Središče ob Dravi in Sv.Tomaž.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nadgradnja ZD Ormož bo končana do letošnje jeseni. 
Arhiv Zd OrmoŽ

V Zdravstvenem domu (ZD) Ormož skrbijo za zdravje nekaj več kot 17 tisoč prebivalcev občin Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi. V njem dela 105 zaposlenih, med njimi 17 zdravnikov in zobozdravnikov. Osem je zdravnikov specialistov, pet imajo ta čas specializantov in sedem zobozdravnikov.

Boj za urgenco

Ob naložbi v nadzidavo in širitev prostorov si prizadevajo, da bi dobili satelitski urgentni center (SUC). V prvotni zamisli mreže slovenskih urgenc jim je bila namreč dodeljena le služba nujne medicinske pomoči, ki v ekipi ne bi imela zdravnika, temveč samo zdravstvenika in voznika. Temu so se uprli in so zdaj zadovoljni, da jim je ministrstvo obljubilo, da se lahko potegujejo za pilotni projekt SUC-a. Medtem ko bodo v naslednjih mesecih poskusno vzpostavili dispečerski center zdravstva za ZD Maribor, Slovenska Bistrica in Lenart, ptujsko in ormoško območje v sistem še ne bo vključeno.

Vlasta Zupanič Domanjko, direktorica ZD Ormož. 
Darja Lukman Žunec

Nujno vlaganje v širitev

Delo v ormoškem ZD je zdaj povsem podrejeno naložbi v ureditev mansarde in prizidka za intervencije, ki je vredna skoraj 2,5 milijona evrov. Naročnik je dom, izvajalec gradbenih del pa podjetje VG5 iz Ljubljane.Dela so sicer začeli že oktobra lani. Predvidevajo, da bodo uporabno dovoljenje dobili do konca septembra. Zupanič Domanjkova pojasnjuje: "V ta rok že štejemo podaljšanje roka zaradi zimskih razmer, ki niso dovoljevale dela, in aneksa k izvajalski pogodbi. Spreminjali smo jo predvsem zaradi vključitve gradnje Centra za krepitev zdravja v sklopu EU-projekta, s katerim bomo nadgradili in razvili preventivne programe."

Nadgradnja ZD Ormož zahteva veliko potrpljenja pacientov in zaposlenih. 
Arhiv Zd OrmoŽ

Večino denarja da ZD

Skoraj 60 odstotkov denarja bo prispeval ZD sam, ki je za naložbo najel kredit v višini 1,3 milijona evrov za obdobje 15 let. K njemu so soglasje dale vse tri občine ustanoviteljice. Te bodo za naložbo iz svojih proračunov primaknile skupno dober milijon evrov. Glede na število prebivalcev bo občina Ormož prispevala dobrih 752 tisoč evrov, Središče ob Dravi skoraj 132 tisočakov in Sv. Tomaž dobrih 128. Ker dom trenutno deluje na kar treh dodatnih lokacijah, je pri organizaciji dela potrebno veliko potrpljenja in tudi razumevanja zaposlenih in uporabnikov.
"Hvaležna sem vsem, da kljub velikemu posegu v naše vsakodnevno delo in predvsem spremembam za paciente vse skupaj poteka še znosno," poudari Zupanič Domanjkova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta