Osvežilna poletna hrana za premagovanje vročine

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
27.08.2024 15:22

V času visokih poletnih temperatur se pogosto zatekamo k iskanju načinov za ohladitev. Pri tem pomembno vlogo igra izbira ustrezne prehrane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Ta nam lahko pomaga pri hidraciji, uravnavanju optimalne telesne temperature ter tudi pri ohranjanju energije. V nadaljevanju članka predstavljamo priporočena živila za premagovanje poletne vročine in recept za pripravo wellness solate.

Hidracija je ključnega pomena

Visoke poletne temperature lahko predstavljajo tveganje za dehidracijo, saj naše telo preko znojenja izgublja vodo. Lubenica, ki vsebuje kar 90 % vode, predstavlja osvežilen prigrizek, s katerim lahko skrbimo za redno hidracijo.

Slednje imajo hladilni učinek, zahvaljujoč vsebnosti silicijevega dioksida, ki podpira hidracijo kože. Osvežilen in pomirjujoč učinek imajo tudi citrusi, kot so pomaranče in limone, ki so odličen vir vitamina C. K ohlajanju telesa prav tako prispevajo zelišča in začimbe, ki jih pogosto dodajamo različnim jedem in pijačam za popestritev okusa (npr. bazilika, koriander, meta, koromač in kumina).

Za osvežitev v vročih poletnih dneh skrbijo tudi v Termah Sveti Martin v severni hrvaški pokrajini Medžimurje. Resort je obdan z gozdovi, ki so ob visokih temperaturah idealno zatočišče za osvežitev in sprostitev. V medžimurskih termah se pri sestavljanju jedilnika osredotočajo na dobro počutje gostov, pri čemer posebno pozornost namenjajo živilom z biodinamičnega vrta. Gostje imajo možnost, da sami naberejo sveža zelišča neposredno z vrta in jih dodajo na svoj krožnik.

Arhiv Naročnika

Pomembnost lahko prebavljivih obrokov

Lahko prebavljivi obroki so v poletnem času še posebej pomembni, saj naš prebavni sistem deluje počasneje. Odličen primer obroka predstavlja solatni krožnik s piščancem ali ribo, kvinojo ter svežo sezonsko zelenjavo.

Recept za wellness solato (za 1 osebo):

Sestavine: pest rukole, 1 grenivka, 1 pomaranča, 1 žlica orehovih jedrc, 1 žlica praženih bučnih in sončničnih semen, 1 žlica bučnega olja. Priprava: Na rukolo položimo narezane fileje agrumov in prelijemo s sokom, ki nam je ostal med rezanjem. Vse skupaj prelijemo z bučnim oljem in posujemo s praženimi bučnimi in sončničnimi semeni ter orehovimi jedrci.

Vir: Terme Sveti Martin
Arhiv Naročnika

Vloga hladnih juh in smutijev

Hladne juhe in smutiji so popolni za poletje, saj združujejo hidracijo, hranljivost in hladilne učinke. Gaspačo, imenovan tudi andaluzijski gaspačo, je hladna juha iz surove mešane zelenjave. Gaspačo se v Španiji in na Portugalskem veliko uživa, zlasti v vročih poletjih, saj je osvežujoč in hladen.

Pomembno je, da ohranjamo zdrave življenjske navade, najboljši način za doseganje tega pa je lokalna in raznovrstna prehrana. Ob vsakodnevnih izzivih, ki jih pogosto spremljata naglica in stres, pogosto posežemo po hitrih, nezdravih in premalo hranljivih obrokih. V Termah Sveti Martin sledijo inovativnemu Healtness konceptu, ki stremi k uravnovešenju telesa in duha. Svojim gostom vsak dan postrežejo kakovostna živila, ki jih pridelujejo okoliški pridelovalci hrane. Vrhunski kuharski mojstri izbirajo sezonska in hranilno bogata živila, ki jim pogosto dodajo domača sveže nabrana zelišča.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.