Ovržite mite in spoznajte dejstva o uravnoteženi prehrani

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
24.05.2024 08:13

Vsi vemo, da je uravnotežena prehrana z rednimi obroki pomembna za naše dobro počutje. Pri vprašanju, kaj pomeni jesti uravnoteženo, pa se nam pogosto zatakne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spar Slovenija

Dejstvo je, da obstaja kar nekaj mitov o prehrani, ki jim pogosto slepo sledimo, vendar od tega nimamo nobene koristi. Poiskali in razbili smo 3 takšne mite. Razkrivamo pa tudi, kje lahko izveste še več o vključevanju uravnotežene prehrane v svoje življenje.  

Mit št. 1

Zamrznjena zelenjava in sadje sta slabše kakovosti kot sveži pridelki.

Resnica

Ob ustreznem postopku zamrzovanja, hranjenja in odtajanja živila ohranijo celo več hranilnih snovi kot pri dolgotrajnem skladiščenju svežih živil. Primerjave različnih postopkov konzerviranja so celo pokazale, da prav zamrzovanje najmanj zmanjša vsebnost vitaminov v živilu, obenem pa za ta način konzerviranja ni potrebno dodati večjih količin soli, sladkorja in drugih konzervansov.*

Mit št. 2

Oljčnega olja se ne sme segrevati, ker na ta način v njem nastajajo škodljive trans maščobne kisline.

Resnica

Oljčno olje je zaradi visoke vsebnosti enkrat nenasičenih maščob in antioksidantov termično celo bolj stabilno kot mnoga druga rastlinska olja. Res pa je, da se pri segrevanju zmanjšuje vsebnost v oljčnem olju vsebovanih zdravju koristnih polifenolov in vitamin E, zato je priporočljivo, da najbolj kakovostna ekstra deviška olja uporabljate predvsem za pripravo hladnih jedi oziroma jih ne segrevate.*  

Mit št. 3

Če v vrel čaj vlijemo limonin sok, uničimo ves vitamin C.

Resnica

Pri običajnih postopkih kuhanja se ohrani precej vitamina C. Vendar pa obstajajo velike razlike v izgubah vitamina C, ki so odvisne od vrste živila in postopka segrevanja. Vitamin C ima v pijačah sicer omejeno stabilnost, vendar se ga bo večina ohranila, če boste v vrel čaj dodali limonin sok. Če pa bi takšen čaj ustekleničili in hranili dlje časa, bi postopoma razpadel ves vitamin.*  

Spar Slovenija

Več veste, bolje jeste

Ali želite izvedeti še več zanimivih in koristnih stvari o uravnoteženi prehrani? Vas zanima, kako na preprost način v svoje življenje vključiti redne in uravnotežene obroke?

V Sparu so zasnovali 5-tedenski program Več vem, bolje jem, ki vam bo v 5 videih pokazal, kako lahko na preprost način izboljšate svoje prehranjevalne navade. Vsak teden si lahko na Sparovi spletni strani ogledate nov video, v katerem bo eden izmed nutricionistov razpravljal o različnih temah v zvezi z uravnoteženo prehrano. Spoznali boste skrivnosti hranilnih snovi, si sestavljali okusne jedilnike ter se naučili, kako lahko na preprost način vključite uravnoteženo prehrano v svoj vsakdan. 

Oglejte si prvo epizodo programa Več vem, bolje jem

Zdrava in nezdrava živila ne obstajajo, obstajajo pa zdrave in nezdrave prehranske navade, meni nutricionistka Lana Trampuš, ki vam bo v prvi epizodi programa Več vem, bolje jem predstavila zdrav odnos do prehrane. Magistrica inženirka prehrane, ki zagovarja zdrav način življenja brez ekstremov in nepotrebnega izključevanja živil iz prehrane, se pri podajanju prehranskih nasvetov opira na znanstveno dokazane informacije. Predvsem pa se drži načela, da so spremembe v prehrani takšne, da jih ljudje dolgoročno vzdržujejo brez negativnega vpliva na psihično in fizično zdravje.  

Arhiv Naročnika

Sodelujte v nagradnem kvizu Več vem, bolje jem in osvojite kolo ali dres!

Ste za to, da v svoj vsakdan poleg uravnotežene prehrane vključite tudi več gibanja, na primer kolesarjenja? Za začetno motivacijo bo Spar enemu izmed tistih, ki boste sodelovali v nagradnem kvizu Več vem, bolje jem, podaril kolo Merida, enemu pa dres Bahrain Victorious.

Vsak teden si oglejte novo epizodo programa Več vem, bolje jem in odgovorite na 5 nagradnih vprašanj. Z nekaj sreče lahko prejmete eno izmed tedenskih nagrad - bidon Bahrain Victorious ali SPAR darilno kartico v vrednosti 20 €. Ob zaključku pa bo Spar izmed vseh, ki boste sodelovali v katerem koli od petih tedenskih kvizov, izžrebal dva nagrajenca. Eden bo postal lastnik novega kolesa Merida Big Nine 200, eden pa bo prejel kolesarski dres Bahrain Victorious. Pa srečno!
Spar Slovenija

Spar je postal izbrani trgovec kolesarja Mateja Mohoriča in ekipe Bahrain Victorious

Ali ste vedeli, da kolesarji pojedo tudi do 8000 kalorij na dan? Zato potrebujejo uravnoteženo prehrano z rednimi obroki. Slovenski vrhunski kolesar Matej Mohorič, član profesionalne kolesarske ekipe Bahrain Victorious, ki tekmuje v svetovni seriji UCI WorldTour, je zaradi naporne športne kariere pravi mojster uravnotežene prehrane. V Sparu Slovenija so mu pri tem priskočili na pomoč. Ponosni so, da so letos postali izbrana trgovina Mateja Mohoriča in ekipe Bahrain Victorious.

*Vir: Prehrana.si, Miti in resnice o prehrani, dostopno na: https://www.prehrana.si/dobro-je-vedeti/miti

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.