Na dopustu sproščeno in brez nadlog: Metin čaj, šentjanževo olje, brusnice in melisino žganje

Marija Merljak
16.07.2023 02:30

Pot na počitnice se je z novimi, hitrejšimi in udobnejšimi avtomobili spremenila. A tegobe, ki spremljajo poletno dopustovanje, so ostale - driske, vnetja sečil, piki žuželk, bruhanje in glavoboli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šentjanževo olje pripravimo tako, da šentjanževo cvetje namakamo v oljčnem olju in to pustimo do 30 dni na soncu.
Profimedia

Marsikdo se še z nostalgijo spomni, kako smo pred desetletji s preobremenjenimi fički in s "kufri" na strehi "kimali" proti morju, z odprtimi okni, saj bi nam sicer zmanjkalo zraka. Da ne omenim menjavanja pnevmatike, ki je spustila po tretji udarni luknji na glavni cesti proti Kopru ali na kakem ovinku jadranske magistrale, pa dolivanja vode v hladilnik, saj je fičko vsaj trikrat zakuhal, ali porivanja, ker ni hotel spet vžgati ... Ko je že kazalo, da bo do konca poti mir, so "ta mali" začeli bruhati in kakati ... Po nekaj urah vijuganja in pravcati odisejadi smo utrujeni in polni stresa prispeli na morski cilj.

No, potem smo si kupili nove, večje, lepše in boljše avtomobile, take s klimo. Pa smo si rekli, zdaj se bomo spočiti in brez stresa pripeljali na morje. Tudi zato, ker so medtem zgradili široke avtoceste, a so se gneče in zastoji povečali. Tudi tegobe, ki spremljajo poletno dopustovanje, so ostale. Bili smo prepričani, da bodo udobnejši avtomobili s klimo pomagali ''občutljivim želodčkom'', a ni bilo tako. Driske, bruhanje in glavoboli nas še danes spremljajo na morje.

Metin čaj proti potovalni slabosti
Profimedia

Z metinim čajem na pot

Bruhanje lahko preprečimo in ustavimo s pitjem metinega čaja po požirkih med vožnjo. A pazimo: prav nasprotno pa kamilični čaj, mleko in mlečni izdelki bruhanje spodbujajo! Med bruhanjem izgubljeno vodo in minerale nadomestimo s pitjem rahlo osladkanih pijač ali juh. Priporočljivo je zaužiti jedi, ki imajo kalij, denimo banane, rozine, fižol, krompir in špinača, stebelna zelena, redkvice in paradižnik.

Prva hitra pomoč so: kozarec hladne ali mrzle vode, žlica meda ali kocka sladkorja, ingverjev bombon, sladek piškot.

Druga pomoč so: primerno slana mesna juha, ingverjev čaj ali ingverjevo pivo, čaj iz melise, mete in poprove mete (ko smo že na cilju, ne med vožnjo), sirup zoper slabost iz belega sladkorja, izotonični ali domač rehidracijski napitek, sladke negazirane brezalkoholne pijače. Preprosto domače zdravilo je tudi, da pokapamo kocko sladkorja z limoninim sokom in zaužijemo.

Komur je slabo, naj zaužije hitro razgradljive ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom. Na primer nekaj keksov, rezino belega kruha ali prepečenca. To hitro umiri želodec in nato lahko pojemo nekaj koščkov puranjih ali piščančjih prsi. Pri slabosti je najbolje mirovati, saj premikanje draži center za ravnotežje in poslabša slabost. Koristil bo tudi hladen ali mrzel obkladek na čelo in globoko dihanje, saj s tem preusmerimo pozornost.

Kogar je že premagalo bruhanje, ta naj poliže sladoled. S tem nadomesti izgubljeni sladkor. Koristijo tudi grozdje, jabolko, banana, tudi kakšen oreh ali rezina sira.

V vročih kampih nas rada doleti driska. Najhitreje jo ustavimo z zdravili ali probiotičnimi dopolnili v kapsulah. Od hrane še najhitreje pomaga prežganka.

Preprosta prežganka ima tako rekoč že trenutne blagodejne učinke na želodec in črevesje. Vedno, ko nas pestijo želodčne in prebavne težave, je prežganka pravi balzam za želodec. Pripravi si jo lahko vsakdo, saj ne zahteva posebnih veščin in tudi ne veliko časa. Prežganka ima številne različice; v niansah se prižganka spreminja od vasi do vasi po Sloveniji, pogosto od družine do družine.

Piki insektov in drugi ugrizi

Piki komarjev so po navadi še najmanjša poletna nadloga, hujši so piki čebel, os, mravelj in drugih insektov in celo kač. S preventivo lahko veliko naredimo, da nas žuželke ne bodo nadlegovale. Pikom komarjev se izognemo, če zmeljemo célo limono z olupkom in se s tem namažemo. Aroma citronske kisline odvrača komarje. Če so nas insekti že pičili, prerežemo čebulo in z njo drgnemo boleče mesto. Podoben učinek imajo zdrobljen peteršilj ter listi oreha, trpotca, žajblja, gabeza, zelja, črnega bezga, zlate rozge, zelene, origana in šetraja.

Pri pikih čebel, os in sršenov najprej poskušamo ohladiti mesto pika, da oviramo pretok strupa po krvi. Lahko uporabimo velik hladen kamen, če nimamo leda. Potem skušamo razgraditi strup s pomočjo naravnih encimov, ki so v ananasu, papaji, česnu in čebuli.

Napitek iz kumaric
Ivan Merljak

Čebelji strup deluje kislo, zato ga nevtraliziramo z bazično sodo bikarbono; čajno žličko je raztopimo v kozarcu vode in z vato natiramo ranico. Osji piki pa so bazični, zato si pomagamo s kisom. Klope moramo izvleči počasi in previdno s pinceto; olje ali mast sta uspešna, če to naredimo, takoj ko se je klop prisesal na kožo.

Večina ljudi na pike čebel, os in drugih žuželk sicer ni alergična, a kdor je, mora takoj poiskati zdravniško pomoč. Če nas pičijo v grlo, ali na jezik, je lahko to usodno. Kot prva pomoč pri alergijskih reakcijah pomaga voda. Veliko je moramo spiti. Če smo namreč dehidrirani, se poveča tvorba histamina, kar krči bronhije in težko dihamo.

Šentjanževo olje, porovi obkladki in melisino žganje

Odlično zoper pike je oljčno olje: žlici olja zmešamo z jajčnim beljakom in premažemo mesto pika. Zoper pike koristi tudi šentjanževo olje; naredimo ga, da šentjanževo cvetje namakamo v oljčnem olju, pustimo do 30 dni na soncu. V pomoč so porovi obkladki: svež por drobno sesekljamo ali zmeljemo v kašo in ga damo na mesto pika. Ali melisino žganje: meliso namakamo v žganju, z njim premažemo mesto pika. Blagodejnost pripisujejo česnovi tinkturi, obkladkom iz ilovice, kumaram in sluzi semena melone. Čebelarji prisegajo na meden obkladek.

Pri vnetju sečil so brusnice učinkovita prva pomoč.
Ivan Merljak

Pomoč pri vnetju sečil

Pogost problem na poti je vnetje sečil. Uživati je dobro veliko brusnic in borovnic. Brusnice imajo hipurno kislino, ki je naravni antibiotik, in vrsto flavonoidnih in karotenoidnih zaščitnih snovi. V njih se skriva tudi veliko vitamina C in taninov, ki zavirajo škodljive bakterije v mehurju. Čaj iz brusnic in brusnična marmelada ne bi smela manjkati v nobeni kuhinji in na poti. Pomagajo tudi morska hrana in jedi, ki imajo veliko magnezija: motovilec, fige, banane, čokolada ...

Nekaj jedi, ki pomagajo sečilom - diuretična juha: uporabimo peteršilj, korenino in liste, korenje, krompir ter začinimo z baziliko; juha za čiščenje organizma: korenčkova juha z dodatkom prosene kaše, začinjena z majaronom; juha za zdrava sečila: pripravimo jo s peteršiljem, porom in zeleno, začinimo z janežem in kumino; solata: nariban korenček, sesekljani mandlji in lešniki, dodamo še jogurtovo polivko.

Preprosta domača prežganka
Ivan Merljak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta