Podvoz v Ljubljanski bodo gradili vsaj eno leto

Igor Selan Igor Selan
27.06.2018 18:55

Predvidoma v začetku avgusta se bo začela gradnja podvoza pod železniško progo v Ljubljanski ulici. V času gradnje bodo tam zaprte ceste in spremenjene avtobusne proge

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pešci in kolesarji bodo v novem podvozu ločeni od avtomobilskega prometa.

Skoraj deset let po podpisu dogovora o sofinanciranju projektne dokumentacije med takratno direkcijo za vodenje investicij v javno železniško infrastrukturo in Mestno občino Maribor se bo avgusta letos vendarle začela gradnja podvoza pod železniškim prehodom v Ljubljanski ulici pri Magdalenskem parku. Direkcija za infrastrukturo (DRSI) in občina sta namreč včeraj podpisali pogodbo z izvajalci del, konzorcijem podjetij, ki ga sestavljajo SGP Pomgrad, SŽ Železniško gradbeno podjetje in GH Holding.

Investicija bo odpravila nivojski prehod Ljubljanske ulice čez regionalno železniško progo Maribor-Prevalje v bližini Magdalenskega parka, zaradi katerega so morali vozniki pogosto stati pred spuščenimi zapornicami.

Prehod za pešce in kolesarje v Žitni ulici

Gradbena dela bodo končana predvidoma septembra prihodnje leto, z njihovim začetkom v letošnjem avgustu pa bo Ljubljanska ulica na odseku med Jezdarsko in Ulico Moše Pijada zaprta za ves promet, medtem ko bodo kolesarji in pešci železniško progo lahko prečkali po začasno urejenem nivojskem prehodu v Žitni ulici, od koder bo tudi dostop do obeh peronov. Obvoz iz smeri Tabora do UKC Maribor in središča mesta bo na vzhodu potekal po Titovi in Pobreški, na zahodu pa po Gorkega ulici, Ulici Moše Pijada in naprej po Ljubljanski čez Glavni most.

Prečni prerez novega podvoza

Stanovalcem bo omogočen stalen dostop

Med gradnjo podvoza bodo spremenjene tudi avtobusne linije 1, 2, 17, 21 in k1, spremembe bodo objavljene na Marpromovi spletni strani in v medijih. "Stanovalcem in poslovnim subjektom, ki delujejo na tem območju, bo zagotovljen skoraj 24-urni stalni dostop do objektov. Voznike prosimo za razumevanje in strpnost, predvsem v prvih dneh po vzpostavitvi zapore," je dejal Aleš Klinc iz občinskega urada za promet.

Pogodbo za začetek gradbenih del so podpisali (od leve) direktor SŽ ŽGP Tine Svoljšak, direktor DRSI Damir Topolko, župan Maribora Andrej Fištravec, predsednik uprave SGP Pomgrad Iztok Polanič in direktor področja prometne infrastrukture pri GH Holding Boštjan Hernavs.
Sašo Bizjak

Magdalenski park se bo povečal

Kot je povedal tehnični direktor projektantskega podjetja Lineal Samo Peter Medved, bo avtomobilski promet v podvozu ločen od pešcev in kolesarjev, da ne bodo izpostavljeni značilnemu hrupu podvoza, precej spremenjen pa bo tudi videz celotnega območja v okolici. Posodobljeni bodo namreč perona in železniško postajališče, na obeh straneh železniške proge bosta po novem na strehi podvoza dva manjša trga, obnovo pa bosta doživela tudi oba dela Magdalenskega parka vključno z zelenico vzhodno od Ljubljanske, pred stanovanjskima blokoma številka 15 in 17, kjer bo po novem prav tako park.

Tako bo videti nova ureditev železniške proge nad cestnim podvozom.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta