Pojav, ki ga je mogoče videti le enkrat v življenju: "Čaka nas poslastica, videli bomo novo zvezdo na nebu"

M.R.
29.03.2024 12:50

Vesoljski ples dveh zvezd, ki sta od Zemlje oddaljeni 3000 svetlobnih let, bo tako močan, da ga bo mogoče več dni opazovati s prostim očesom, so sporočili astronomi z Univerze Nottingham Trent.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Reuters

Eksplozija v ozvezdju Coronae Borealis bo videti kot nova zvezda, ki močno žari na nočnem nebu, nato pa bo zbledela, je dogodek, ki se zgodi le enkrat na približno 80 let, opisal pomočnik profesorja astronomije na omenjeni univerzi Daniel Brown. Gre za pojav, ki ga astronomi imenujejo "nova".

Ob tem je pojasnil, da ni mogoče natančno napovedati časa, kdaj se bo to zgodilo. Nekje do septembra naj bi bili priča temu spektakularnemu dogodku. "Čaka nas poslastica, videli bomo tako imenovano novo zvezdo na nebu," je povedal Brown. 

Pojasnil je, da ponavljajočo novo T Coronae Borealis (v ozvezdju Coronae Borealis) sestavljata dve zvezdi, ki krožita ena okoli druge. Zvezda z večjo maso je kot beli škratek, ki je približno tako velik kot Zemlja, maso pa bi lahko imela kot Sonce. Druga zvezda pa je ostareli rdeči velikan, ki se je širil in na belega škrata odlagal svoj material. "Približno vsakih 80 let pa beli škratek zbere dovolj materiala, da proizvede termonuklearno eksplozijo in močno zažari," še pravi Brown. 

Trenutno je ozvezdje T Coronae Borealis na temnem nebu s teleskopom komaj opazno, njegova svetlost znaša 11 magov, ob eksploziji pa se bo povečala na 2 maga, še dodaja Brown. Višja vrednost absolutne magnitude (mag) namreč predstavlja manjšo svetlost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta