(Pre)boj za Maribor: Kam naj gre mesto z naslednjim županom

Jana Juvan Jana Juvan
09.10.2018 21:38

Pet strokovnjakov s področja urbanizma, prometa in arhitekture je na Večerovi okrogli mizi iskalo pot, po kateri naj krene Maribor z novim županom, torej po lokalnih volitvah 2018. Mesto je za pešce in kolesarje, so odgovarjali. In naštevali, kaj vse je zanemarjeno, odlagano, nerazumljeno v mestu in zakaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

V Salonu uporabnih umetnosti je Večer gostil zadnjo v nizu okroglih miz (Pre)boj za Maribor pred začetkom volilne kampanje. Namen tokratne teme, promet in urbanizem, je bil s pomočjo strokovnjakov poiskati "poti do mesta v prihodnosti, ki bo Mariborčanom in obiskovalcem prijazno v vseh pogledih", kot je dejal Večerov novinar in povezovalec večera Igor Selan. ​Skozi široko razpravo so na to pot krenili arhitekt in občinski urbanist Tomaž Kancler, krajinski urbanist Robert Gostinčar, arhitektka in predsednica regijske zbornice za arhitekturo in prostor Alenka Debenjak, predavatelj s področja prometne infrastrukture Samo Peter Medved in prostorski načrtovalec Rajko Sterguljc.

Debata o Koroški cesti je potekala tudi na Koroški cesti. Od leve: Rajko Sterguljc, Igor Selan, Samo Peter Medved, Tomaž Kancler, Robert Gostinčar in Alenka Debenjak
Sašo Bizjak

Trg Leona Štuklja idealen za Mariborsko knjižnico

Medved, ki je Maribor označil za "mesto zamujenih priložnosti", pa je opozoril, da "ne znamo investitorjem ponuditi nekvalitetnega prostora", pri čemer je mislil na degradirana območja v starih industrijskih conah namesto gradnje na novih lokacijah. Debenjakova je spomnila, da imajo v tujini ponekod takšna območja za turistične atrakcije, in podala primer pariške tovarne Citroena, okoli katere so zgradili parkovne površine.

Okrogli mizi je prisluhnilo kar nekaj županskih kandidatov.
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Stare ideje se mečejo v koš

Zapiranje Koroške ceste za promet s strani kabineta aktualnega župana Andreja Fištravca (ki ga za razliko od številnih županskih kandidatov, ki se potegujejo za njegov stolček, na okrogli mizi ni bilo) je Sterguljc označil kot "rešitev, ko se lotiš kljuke na vratih, ne pa cele hiše". Po njegovem je treba najprej urediti prostor ob Koroški cesti. "Imamo že dovolj mrtve cone za pešce," je spomnil. Tudi Medved je poskus zaprtja Koroške ceste označil za "simpatičen poskus, a nestrokoven in necelovit". "V Mariboru se stare ideje mečejo v koš," je spomnil na alternative iz preteklosti, med katerimi je bila po njegovem najbolj dodelana severna obvoznica, sicer pa tudi podzemni tunel pod Partizansko in Koroško, ali novi most, s katerim bi izkoristili Ruško cesto. Vse te projekte bi morali ovrednotiti kot enakovredne in izbrati najboljšega, je poudaril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta