Predsednik Republike srbske s podporo Rusije do lastne paravojske

Kristina Božič
14.01.2018 18:36

Srbski in ruski specialci pomagajo pri oblikovanju paravojaških enot, ki so zasedale tudi v narodni skupščini Republike srbske, je v petek razkril portal Žurnal. To so potrdili tudi na ministrstvu za varnost BiH.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik Republike srbske Milorad Dodik in pripadniki skupine Srbska čast
Zurnal.info

Pripadniki skupine Srbska čast, ki jo vodita Igor Bilbija in Bojan Stojković, trenirajo in dobivajo opremo prek ruskega humanitarnega centra v Nišu, skrbijo za varnost predsednika Republike srbske, Milorada Dodika in so skupaj s podmladkom vojnih veteranov Republike srbske Powers imeli v narodni skupščini Republike srbske zasedanje o svoji udeležbi na procesijah, ki so se odvile po ulicah Banjaluke devetega januarja. Ta dan je Milorad Dodik septembra 2016 protiustavno oklical za dan Republike srbske - da gre za kršitev ustave, je že pred tem razglasilo bosansko ustavno sodišče, to dejanje, ki naj bi bilo po načrtu Dodika korak do plebiscita o odcepitvi srbskega dela od preostanka BiH, pa so obsodile tako ZDA kot EU. Na paradi v Banjaluki prejšnji teden so po ulicah tako marširali tudi člani omenjenih skupin, med katerimi so tako nekdanji kriminalci kot policisti, piše zurnal.info.  
Dvom o tožilstvu
Minister BiH za varnost Dragan Mektić je že v petek za britanski Guardian potrdil resničnost poročil. Povedal je, da že nekaj časa razpolagajo z informacijami, ki potrjujejo, da "predsednik skupine Srbska čast iz Republike srbske Igor Bilbija rekrutira osebe s kriminalno preteklostjo, ki bodo hrbtenica bodoče paravojaške formacije, mladinska organizacija Power pa služi kot bazen za rekrutiranje".

Pripadniki skupine Srbska čast in podmladek vojnih veteranov Powers v Narodni skupščini Republike srpske - opremo in prostor za trening naj bi jim zagotavljal rusko-srbski center v Nišu. 
Zurnal.info
Pripadniki skupine Srbska čast so skupaj s podmladkom vojnih veteranov Republike srbske Powers lani zasedali v skupščini Republike srbske.
Zurnal.info
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta