(PREDSTAVLJAMO) C4 X ima le štiri vrata, a očesu prijetno obliko, velik prtljažnik in prostorno zadnjo klop

Vinko Kernc Vinko Kernc
15.08.2022 05:00

Pri Citroënu pravijo, da je C4 X namenjen mednarodnim trgom, zatorej ne preseneča, da ima zgolj štiri vrata. Gre pa za zanimivo kombinacijo elementov, ki menda v Evropi nima neposrednega tekmeca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Citroën C4 X: s 4,6 metra dolžine največji oziroma najdaljši avtomobil na tej platformi, všečno oblikovan zadek, a zgolj štiri vrata
Citroën

V osnovi je C4 X 4-vratna limuzina, a s kupejevskim zadkom (takšnemu rečemo fastback), hkrati pa je – tudi na račun 156-milimetrske oddaljenosti od tal in črnih plastičnih obrob na spodnjem delu karoserije – tudi križanec. Zadnji del se vsekakor zdi skladen in všečen.

V nasprotju z nedavno predstavljenim peugeotom 408 je C4 X zgrajen na manjši platformi PSA EMP1, na kateri temeljijo tudi C4, C3, DS 3, corsa, 208, 2008 in nekateri kitajski izdelki znamke Aeolus. V primerjavi s C4 je enako širok in visok ter enako oddaljen od tal, je pa na račun podaljšanega zadka od njega za slabe četrt metra daljši.

Zadaj obljubljajo 198 milimetrov kolenskega prostora, 860 milimetrov prostora v višino in 1,44 metra širine v predelu komolcev, kar naj bi zadostovalo za tri odrasle.
Citroën

Ko gre za notranjost, izpostavljajo predvsem prostornost na zadnji klopi, ki naj bi omogočala dovolj prostora za tri odrasle tako v širino kot pri prostoru za kolena. Za več udobja so naslonjala zadnje klopi nekoliko bolj nagnjena kot običajno, za naslonjali pa je 510-litrski prtljažnik, kar je za 130 litrov več kot pri C4. Na račun sklopljivih naslonjal je prtljažnik lahko še večji oziroma daljši.

Kokpit je enak kot v C4, pri čemer izpostavljajo intuitivni vmesnik info-zabavnega sistema na 10-palčnem zaslonu z možnostjo osebnih prilagoditev prikaza, glasovne ukaze (Hello Citroën) v 20 jezikih, osem profilov, od katerih se lahko vsak poveže s po dvema pametnima telefonoma, triletno brezplačno posodabljanje navigacijskega sistema znamke TomTom, do štiri vhode USB in seveda povezljivost z vmesnikom My Citroën Drive Plus, ki omogoča tudi nadzor nad nekaterimi funkcijami na daljavo.

Citroën

Kaže torej, da želijo zadostiti tudi razvitejšim trgom, čeravno se zdi, da morda na Bližnjem vzhodu in v Afriki, ki ju najbolj poudarjajo, takšna digitalizacija ne bo ravno adut. Enako velja tudi za motorizacijo; poleg poznanih dveh bencinskih motorjev (74 in 96 kW) ter dizelskega (96 kW) (ročni menjalnik za 74 kW in samodejni za oba s 96 kW) ponujajo tudi električni pogon (100 kW, ë-C4 X). Njegova pogonska baterija zmore 50 kilovatnih ur in se na 100-kilovatni postaji do 80 odstotkov napolni v le pol ure, na domači postaji pa v sedmih (ena faza) oziroma petih (tri faze) urah. Dosega je pri tem za 360 kilometrov in bo v nekaterih evropskih državah edina motorna možnost za C4 X.

Oblikovno in mersko je novemu C4 X najbližji tudi pri nas priljubljeni mégane conquest (ki pa ima pet vrat), ker pa je Evropa do manjših limuzin že dolgo precej zadržana, C4 X navkljub všečni podobi tu najbrž ne bo imel velike vloge. A pustimo se presenetiti.

Citroën
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta