(PREDSTAVLJAMO) Ferrari nove dobe, ki ne sme biti križanec

Vinko Kernc Vinko Kernc
23.09.2022 05:00

Tudi če bi pri Ferrariju molčali in novi purosangue razvili v največji tajnosti, bi vedeli, da se to prej ali slej mora zgoditi. Purosangue ni čisti športni terenec, je bolj križanec, a to ne bo problem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ferrari purosangue: čistokrvnost za 3,3 sekunde do 100 in za preko 310 kilometrov na uro
Ferrari

Stari Enzo je imel najraje enosede. Pri cestnih avtomobilih dvosede. Različica 2+2 je bila dolgo kompromis, ki ga je moral sprejeti, če je hotel prodajati. In zdaj je končno tu prvi pravi štirisedežni ferrari, se pravi ferrari s štirimi sedeži za odrasle. In kot da to ni dovolj: purosangue je tudi prvi štirivratni ferrari. Puristi, če ti sploh še obstajajo, gledajo postrani.

Ferrari

Ampak - zakaj bi gledali postrani? Je skladnost videza s tem načeta? Ni. Purosangue sicer ni čisto pri tleh, kot so bili ferrariji vseh zadnjih 75 let, a drugače ne gre in vozilo ima svojo jasno, prepričljivo pojavo, ki pritegne oko. Ferrari nikoli ni posebej stavil na značilnost obraza, oblika v celem nekoliko spominja na shooting brake, ki tudi pri tej znamki ni tuja, in purosangue je z vseh kotov, tudi od zgoraj, čeden.

Zadnja sedeža sta malo dirkaška, malo futuristična ter prestižna, ko gre za mere in materiale.
Ferrari

Vseeno velja purosangue umestiti tudi mersko. Da je visok malo manj kot 1,6 metra, je pričakovano, saj gre vendarle za tip križanca. Tudi širina rahlo preko dveh metrov ni za to športno znamko nič posebnega. Bo pa morda presenetila dolžina, saj vsaj na fotografiji dobro skriva svojih (skoraj) pet metrov.

Ferrari

Če smo dosledni, je purosangue petvratni avtomobil, saj ima zadaj dvižna vrata za dostop v kar 473-litrski prtljažnik. Nekaj posebnega pa so tudi bočna vrata; ta se odpro kot pri omari, kot pri RX-8, kot pri MX-30, saj veste. Razlika je le v tem, da purosangue ima stebriček B, kar ne preseneča, če zaradi ničesar drugega, zaradi 716 njutonmetrov, ki poganjajo vsa štiri kolesa. Čvrstost karoserije je nujna.

Pri Ferrariju so, ko gre za pogon, za purosangue izbrali najboljše od najboljšega, začenši z njihovim edinstvenim, značilnim 65-stopinjskim dvanajstvaljnikom oblike V. V njem je 6,5 litra prostornine, spodaj je suhi karter, zgoraj pa, ko se vrti s hitrostjo 7750 vrtljajev v minuti, termodinamičen proces, ki ustvari 533 kilovatov ali po prastarem 725 ''konj'' mehanske moči.

Ferrari

Ni le težnja po velikem prtljažniku vzrok za tolikšno dolžino avtomobila. Morda je celo prej v vrsti Ferrarijev DNK - da bi bil masno idealno uravnotežen, je seveda motor postavljen spredaj sredinsko, torej med prednjo premo in kabino, kar seveda vzame precej prostora …, a se oddolži z idealno masno razdelitvijo 49:51. V enakem slogu in pričakovano je tudi vse drugo: osemstopenjski dvosklopčni menjalnik F1, skoraj 400-milimetrska zavorna koluta spredaj, aktivno podvozje, dirkaška elektronika in še kaj.

Ferrari

Ferrari se z novim modelom pridružuje praksi, ki so jo nekateri tekmeci, kot sta Lamborghini in Porsche, že davno osvojili. Svet se je obrnil tako, da če kot avtomobilska znamka ne ponujaš športnega terenca, te ni. Purosangue je tako, lahko rečemo, ferrari nove dobe. Čistokrven ferrari od znotraj navzven in za okoli 400 tisoč evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta