Redki rocker na vasi, ki veliko vadi

Katarina Trstenjak
16.08.2017 10:14

Triindvajsetletni Filip Gornik je ena izmed gonilnih sil lokalnega festivala mladih skupin Rock Boom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Filip v elementu
Marko Alpner

Filip Gornik je 23-letni mladenič iz Loke, ki nekoliko štrli iz povprečja občinske mladine, saj je fant z mnogo hobijev in ena izmed gonilnih sil lokalnega festivala mladih skupin Rock Boom. Najbolj resni hobi je zagotovo glasba, saj igra kitaro v dveh glasbenih skupinah. Kot solo kitarist nastopa v mariborski heavy/trash metal skupini BattleX in v skupini znanega radijskega voditelja Tima Koresa - Korija.

Za uspeh veliko vaj in odrekanja

"V rock oziroma metal vode me je potegnilo okoli dvanajstega oziroma trinajstega leta, se pravi še v osnovni šoli. Enostavno sta me pritegnila zvok kitar, močnih, skoraj brutalnih vokalov in temeljna osnova bobnov. Začel sem se oblačiti v čim manj barv - črna ni barva -, si puščati dolge lase in se učiti igrati kitaro pri enem najbolj priznanih mariborskih kitaristov, Samu Šalamonu. Z veliko vaje in odrekanj je šlo vse samo navzgor. Ustanovil sem svoj prvi band (BattleX), s skupino posnel prvenec po imenu Imminent Downfall in pričel igrati s Korijem," o svojih začetkih pravi Gornik, ki je pred kratkim diplomiral iz medijskih komunikacij v Mariboru. Zato ne preseneča, da se ukvarja tudi s spletnim oblikovanjem, fotografiranjem. Je pa tudi restavrator starodobnih avtomobilov, čeprav mu za hobi, ki ga popolnoma umiri, zmanjkuje časa.
"Če bi imel dan več kot 24 ur, bi verjetno počel še kaj drugega," hitro doda in omeni, da ob nedeljah rekreativno igra še nogomet z veterani Športnega društva Loka - Rošnja. Kot mlad kitarist, v manj komercialni glasbi, ima Gornik tudi dober vpogled v mlado glasbeno rock sceno. "Scena v Sloveniji je močna in mladi se zanimajo za tovrstno glasbo. Možnosti predstavljanja svoje glasbe širši publiki pa so toliko manjše. Problem je v organizatorjih, ki v garažnih bendih ne prepoznajo ekonomskega potenciala za svoje prizorišče. Po domače povedano: če ne privabiš dovolj ljudi s svojo glasbo, nisi zanimiv lastniku lokala, ker v tebi ne bo videl profita, ki ga dejansko pripelje skupina s svojimi oboževalci. Če je ta krog oboževalcev manjši, bo tudi lastnik lokala imel manjši profit. Seveda vsak lastnik lokala skuša dobiti band v svoj lokal zastonj ali pa za res minimalen denar (okoli 100 evrov za celotno skupino). Ne pozabimo, da so glasbeniki v skupini morali plačati ure za učenje inštrumenta, plačati sam inštrument in ostalo opremo, najem in elektriko v prostoru za vaje ter vse možne potne stroške, da so sploh lahko prišli na svoj koncert," se je razgovoril Gornik in dodal, da nastali problem nekoliko rešujejo razni natečaji in festivali, kjer mlade zasedbe lahko igrajo.

Za mlade zmanjka zanosa in idej

Ker je Filip Gornik eden izmed organizatorjev Rock Booma, nanese beseda tudi na dejavnosti za mlade v občini Starše. "Občina se zgolj trudi za neke svoje tradicionalne stvari, ki so všeč starejšim občanom, za mlade pa velikokrat zmanjka zanosa in idej, ki bi pritegnile mlajšo populacijo. Stvari, ki žal pritegnejo mlade iz naše občine, so običajno koncerti narodno-zabavnih skupin, kar pa je slabo, saj bi morali mladi uživati ob drugačni glasbi kot njihovi starši ali stari starši. Ne govorim, da so vsi mladi takšni, jih je pa večina, kar niti malo ni prav, saj to na koncu privede do kulturne stagnacije, kultura pa bi se morala razvijati in spreminjati z vsako generacijo mladih v okolju. V naši občini je tako, da si moramo mladi sami ustvariti nekaj, kar nas zanima, saj če bi čakali na občino, bi kmalu ugotovili, da nismo več mladi," je nekoliko kritično zaključil mladi rocker.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta