Rimske igre na Ptuju: leto štirih cesarjev

Hojka Berlič Hojka Berlič
08.08.2018 15:58

Prihodnji konec tedna bodo gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in drugi Rimljani znova pričarali rimski Poetovio. Igre začetek praznovanja 1950. obletnice prve omembe Ptuja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptuj bo ta konec tedna znova zaživel kot rimski Poetovio.
Marko Vanovsek

Leto štirih cesarjev je tema tokratnih, enajstih Rimskih iger, ki bodo od danes do nedelje Ptuj znova vrnile v davno leto 69, ko se je odvijal eden pomembnejših dogodkov v zgodovini mesta. V taboru Legije Gemine XIII je namreč takrat potekal zbor vojskovodij iz celotnega Podonavja, ki so izbrali Vespaziana za rimskega cesarja.

Več kot 800 sodelujočih

Več kot 800 kostumiranih Rimljanov iz sedmih držav bo štiri dni predstavljalo življenje in običaje v starem Rimu pred 2000 leti, ko je bil Poetovio mogočno mesto, najprej vojaška postojanka, kasneje pa pomembno trgovsko in obrtno središče. Četrtkova otvoritev se bo 16. avgusta začela ob 19. uri v Rimskem kampu na Štukih, kjer bo stal tudi veliki tabor. Petek, 17. avgusta, bo posvečen otroškim ustvarjalnim delavnicam in večernemu druženju skupin, do zdaj se jih je prijavilo 35. Ob 19. uri bo v taboru potekala velika večerna zabava.

Ptuj bo ta konec tedna znova zaživel kot rimski Poetovio.
Marko Vanovsek

Dogodek in poslovni model

"Zadnja tri leta izvajamo igre na lastnih zemljiščih v neposredni bližini Ptuja in Rimski kamp Poetovio iz leta v leto nadgrajujemo. To nam daje velike možnosti, da bomo tu izvedli dvajsete in tridesete igre," je še povedal Klasinc. Letos so tako v kampu uredili še nujno potrebno infrastrukturo, med drugim si prizadevajo, da bi čim prej uredili vsaj osnovne sanitarne pogoje. Klasinc: "In potem bo Rimski kamp Petovio z majem pripravljen, da začne sprejemati skupine, otroške delavnice."

Ptuj bo ta konec tedna znova zaživel kot rimski Poetovio.
Slavko Podbreznik

Uvod v jubilej

Letošnje Rimske igre pa so tudi uvod v praznovanje 1950. obletnice prve pisne omembe Ptuja, ki jo mesto obeležuje prihodnje leto. "Želim, da s tem malo pospešimo priprave na prihodnje leto," je dejal Klasinc in ob tem spomnil, da so ob obletnici leta 1969 njihovi predhodniki naredili čudovito zgodbo, v katero se je vključila vrsta stvari, ki jih ima Ptuj še danes.

Ptuj bo ta konec tedna znova zaživel kot rimski Poetovio.
Hojka Berlič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta