S komplementarnimi pristopi do boljšega zdravja ljubljenčkov

Kaja Komar
23.04.2024 00:00

Zanimiva predavanja v Centru za permanentno izobraževanje na ljubljanski Veterinarski fakulteti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V Centru za permanentno izobraževanje na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani so v želji, da bi vsi, ki nimajo za seboj let institucionalnega izobraževanja s področja veterine, bolje poznali svoje živali in skrbeli zanje, pripravili številna zanimiva predavanja.Ta niso namenjena le skrbnikom oziroma lastnikom hišnih ljubljenčkov, ampak tudi vzrediteljem in rejcem, kinologom, veterinarskemu osebju in študentom medicine.

Izvedeli boste vse novosti in načine, kako lahko poleg tradicionalne veterinarske medicine še podprete zdravje svoje živali ter poskrbite za vitalnost in dobro počutje ljubega štirinožca.

Kiropraktika kot integrativna metoda za zdravje živali

Ksenija Praper, dr. vet. med., je prekaljena strokovnjakinja in zunanja sodelavka Klinike za male živali Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani, ki že leta deluje v ambulanti za male živali. Ker je želela svoje znanje razširiti, je v zadnjih desetih letih pridobila še diplomo in priznanja mednarodnega združenja veterinarskih kiropraktikov. Na predavanju v Centru za permanentno izobraževanje je predstavila zgodovino kiropraktike, kako ta deluje in kako se izvaja. Kiropraktika je področje zdravstvenega varstva živali, ki je osredotočeno na ohranjanje in zdravljenje živčno-mišično-skeletnega sistema, saj so živci tisti, ki nadzorujejo vse, kar se dogaja v telesu živali. Kiropraktik ima nalogo, da obnovi funkcijo in mobilnost prizadetih vretenc živali, da se odpravi nevrološka motnja in vnovič vzpostavi prenos dražljajev. Predavanje je bilo namenjeno tudi veterinarjem, saj, kot je dr. Ksenija Praper tudi zapisala na spletni strani Veterinarske ambulante Koper, »kiropraktika pri živalih nikakor ne more nadomestiti tradicionalne veterinarske oskrbe. To ni alternativno zdravljenje, raje rečemo, da je to integrativna metoda, ki nudi v povezavi z dobro tradicionalno veterinarsko oskrbo dolga leta zadovoljnega in zdravega življenja živali.«

Tradicionalna kitajska veterinarska medicina kot podporna terapija

Kot pri ljudeh tudi tradicionalna kitajska veterinarska medicina (TKVM) na zdravje živali gleda celostno in želi v telesu vzpostaviti ravnovesje. Matic Kebler, dr. vet. med., se je z akupunkturo srečal že med študijem na izmenjavi Erasmus v Zagrebu, ko je sodeloval z dr. Zoranom Verbancem in dr. Almo Marukić Čalić v zasebni veterinarski ambulanti. Izobraževanje je nadaljeval na eni izmed vodilnih šol za kitajsko veterinarsko medicino CHI Institut na Floridi, pridobival izkušnje na Veterinarski fakulteti na Dunaju ter opravil izobraževanje s področja fitoterapije in fizioterapije za pse. Tokrat je predstavil zgodovino TKVM, njene različne panoge, koristi za ljubljenčke, akupunkturne točke in kanale. Tudi dr. Kebler prepleta znanje zahodne in vzhodne veterinarske medicine, tako na začetku pri diagnostiki kot pozneje pri zdravljenju, saj je TKVM odlično dopolnjevalno in podporno zdravljenje živali.

Fizioterapija v veterini za zdravje mišično-skeletnega sistema

Jano Gams, dr. vet. med., smo v naši prilogi že predstavili, prav tako center za veterinarsko rehabilitacijo in športno medicino psov Dogs4motion, kjer deluje. Na predavanju je predstavila, kako je mogoče s fizioterapijo olajšati, pospešiti in izboljšati okrevanje živali po poškodbi mišično-skeletnega sistema, ortopedski ali nevrološki operaciji ali bolezni, ki omeji telesne sposobnosti. V centru uspešno pomagajo vzdrževati gibalne sposobnosti starejših živali in živali s kroničnimi ortopedskimi ali nevrološkimi težavami. Spomnila je tudi, da je zelo pomembno prepoznati zgodnje težave in obolenja gibalnega sistema ter kronične znake bolečin pri psih, da se lahko zagotovi pravočasna in ustrezna obravnava ter s tem izboljšajo telesno počutje in funkcije gibalnega sistema.

Homeopatija kot pomoč pri zdravju, razvoju in obnašanju živali  

Homeopatijo je 10. aprila predstavila Mirjam Blatnik, dr. vet. med., z Veterinarske ambulante za male živali VetBM, d. o. o. Dr. Blatnikova je soustanoviteljica in predsednica Slovenskega veterinarskega homeopatskega društva ter zastopnica naše države v Mednarodnem združenju za veterinarsko homeopatijo. Z veseljem vsem predstavi prednosti homeopatskega zdravljenja in kako poteka homeopatska obravnava živali. Odgovarja na vprašanja, kako delujejo homeopatska zdravila, kako se aplicirajo in kako jih je treba shranjevati. Ker se bližata poletje in čas dopustov, nam svetuje, da vedno s seboj vzamemo tudi homeopatsko prvo pomoč za živali. Konec aprila bo v Izoli Mednarodni kongres veterinarske homeopatije, ki bo gostil svetovno priznane veterinarske homeopate. Homeopatijo bodo predstavili kot večplastno in multidisciplinarno medicino.

Bioresonanca kot podporna metoda v veterini

S homeopatijo se ukvarja tudi Andreja Rusjan, dr. vet. med., ki pa bo teden pozneje, v sredo, 17. aprila, predavala o bioresonančni metodi BICOM, ki je poseben diagnostični in terapevtski postopek, s katerim odkrivamo pogosto prikrite vzroke bolezni. Komplementarna metoda žival obravnava celostno, kjer vsaka celica deluje s svojo frekvenco. V primeru bolezni se frekvence spremenijo, odstopanja odkrijemo z bioresonanco in poskušamo v telesu znova vzpostaviti normalno stanje.

Osteopatska podpora zdravja mišic in sklepov

Tik pred prvomajskimi prazniki, 24. aprila, bo Špela Suhač, dr. vet. med., predstavila še osteopatijo, manualno tehniko nežnih in mehkih prijemov, s katero se lahko odpravijo težave z gibanjem in bolečino pri živali. Osteopatski pregled pomaga ugotoviti vzroke za poškodbe in kronična obolenja gibalnega aparata. S pritiski, premiki, vlečenjem in nihanjem pa osteopat vzpostavi ravnovesje v telesu in pripomore h gibljivosti živali. Ti majhni gibi preprečujejo hujše posledice, ki lahko nastanejo zaradi nepravilne drže ali gibljivosti sklepov, mišic in drugih tkiv, ter pomagajo odpravljati manjše nepravilnosti, ki bi sčasoma lahko povzročile težave. Dr. Suhačeva je osteopatijo začela spoznavati pri konjih, nato pa svoje področje delovanja razširila še na področje energetske osteopatije za pse. S svojim znanjem prepozna, kako psi izražajo bolečino in zakaj jih boli, zato lahko svetuje, kako lahko naravno podprete zdravje mišic, sklepov in hrbtenice psa. Na zadnjem predavanju v maju bo Tamara Vrečko, dr. vet. med., predstavila, kako zelo pomembna je osteopatija za konje, saj je lahkotno gibanje brez bolečin in težav zanje osnova za zdravje in ohranjanje psihofizične sposobnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.