Se sprašujete, če sladkorna bolezen tipa 2 ogroža vaše zdravje?

Kaja Komar
15.06.2023 14:11

Sladkorna bolezen tipa 2 lahko vpliva na delovanje številnih organov, tako srca, ožilja, živčnega sistema, oči ali ledvic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Senior Woman Suffering From Chest Pain While Sitting On Bench
Shutterstock

Pri tovrstnemu tipu sladkorne bolezni je glukoza v krvi pogosto povišana že nekaj let pred diagnozo, zato je pomembno preveriti delovanje vitalnih organov in morebitno bolezensko stanje, četudi nimate večjih težav.

Imate morda visok krvni tlak ali zvišano vrednost maščob v krvi?

Ker se sladkorna bolezen tipa 2 razvija počasi ter se pogosto pojavlja skupaj z zvišanim krvnim tlakom in motnjami v presnovi maščob, je pomembno, da preverjate vaše vrednosti krvnega tlaka in maščob, tudi če imate le rahlo povišano glukozo v krvi. Zaradi dolgotrajno povišanega sladkorja v krvi se lahko arterije zožijo ali izgubijo svojo prožnost, pretok krvi skozi njih se zmanjša, prav tako tudi prekrvavitev srca. Zato je treba poleg uspešnega nadzorovanja sladkorja ves čas uravnavati tudi krvni tlak in maščobe v krvi. To velja tudi za osebe, ki nimajo sladkorno bolezen, imajo pa že višje vrednosti glukoze v krvi, ki kaže na t.i. moteno toleranco za glukozo ali pa glikemijo na tešče.

Na kaj moramo biti še pozorni?

Poleg uravnavanja krvnega tlaku in maščob v krvi je zelo pomembno, da zmanjšate še ostala tveganja za nastanek srčno-žilne bolezni. Imate morda že znake srčno-žilne bolezni? Ste jo že imeli? Če ste imeli srčno aritmijo, krvne strdke v srcu, obloge holesterola v žilah, angino pektoris, srčno popuščanje, možgansko krvavitev ali krvne strdke v možganih, se čim prej posvetujte s svojim zdravnikom. Obvestite ga tudi, če je tovrstna bolezenska stanja morda imel ali jih ima kdo od vaših bližnjih sorodnikov.

Ne pozabite na ledvice!

Poleg srca so zaradi povišanega sladkorja v krvi lahko obremenjene tudi vaše ledvice. Ste morda imeli razna vnetja ali bakterijske okužbe ledvic, policistično ledvično bolezen ali ledvične kamne? Prav tako za ledvične bolezni preverite, če jih je imel kdo od bližnjih, saj tudi to poveča tveganje. O tem se pogovorite s svojim zdravnikom, da vam bo lažje svetoval, kako obvladati in zmanjšati tveganje za ledvično bolezen.

Poskrbite za svoje srce in ledvice, še preden bo prepozno!

Več si preberite na spletni strani Sladko življenje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.