Slovenski trgovci z avtomobili imajo nekaj vozil v zalogi. Na nekatere pa lahko kupec čaka tudi leto ali več

Janez Kovačič Janez Kovačič
21.11.2022 04:00

V zadnjih dveh ali celo treh letih se je stanje na avtomobilskem trgu bistveno spremenilo. Kupcev je več kot avtomobilov - in tako je pri večini avtomobilskih hiš.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Časi, ko so bila skladišča avtomobilov nabito polna, so že nekaj časa zgodovina. Koliko časa še?
Vinko Kernc

V zadnjih dveh ali celo treh letih se je stanje na avtomobilskem trgu bistveno spremenilo. Kupcev je več kot avtomobilov - in tako je pri večini avtomobilskih hiš. Pogledali smo, kako je s tem pri slovenskih zastopnikih oziroma prodajalcih novih avtomobilov. Žal od nekaterih nismo dobili odgovorov …

Dobavni rok za peugeota 308 in e-208 (električna izvedenka) je nekako od tri do pet mesecev, kar pa je odvisno tudi od izbrane opreme in trenutka naročila. Na slovenskem trgu dokaj uspešnega peugeota 2008 pa je treba po besedah uvoznika oziroma prodajalca čakati od pet do šest mesecev. Na citroëna C3 in C3 aircross – oba sta, tako kot peugeoti, na voljo v okviru skupine Emil Frey – ni treba čakati, medtem ko je dobavni rok za e-C4 (električni avtomobil) od tri do štiri mesece, vendar se lahko tudi ta spremeni zaradi »negotovih razmer« …

Pri Toyoti in s toyotami je nekako podobno. Nekatere izvedenke yarisa so v zalogi, na nekatere je treba počakati mesec dni, kar velja tudi za najmanjšo toyoto aygo oziroma izvedenko X. Corolla cross, najnovejša toyota v SUV-izvedbi, je na voljo v mesecu dni, na priključni hibrid RAV4 je treba čakati tri mesece, na hibridno izvedenko pa dolgih enajst mesecev! Zaresni terenec land cruiser je v domači garaži v nekako štirih mesecih, corolla v desetih, na priljubljenega yarisa cross čakaš sploh ne kratkih devet mesecev. Čakanje na poltovornjaški hilux se raztegne na leto dni, pri Lexusu in leksusih (tovarna je sestavni del Toyota) je takole: dobavni rok za NX je 14 mesecev, medtem ko sta ES in UX v hibridni izvedbi »domača« po mesecu dni.

Pri nekaterih dodatna oprema le barva vozila

Pri Mazdi pravijo, da se v primeru, ko želenega avtomobila ni na zalogi, torej ko si kupec zaželi drugačno oziroma dodatno opremo, čakanje raztegne na štiri do šest mesecev. Opozarjajo tudi, da v tem primeru kupcu jamčijo ceno, kar je seveda zelo pomembna »podrobnost«. Pri Nissanu, ki je po novem v rokah izraelske Taavure in ima ob tem na skrbi tudi prodajo renaultov in dacij, je dobavni rok od enega meseca do pol leta, odvisno od avtomobila in želja kupca. Oprema precej podaljša čakanje, saj je to najdaljše pri najbolje opremljenih avtomobilih. Novih naročil za električnega leafa ta hip ne sprejemajo, sicer pa je treba nanj čakati leto dni.

Pri Suzukiju je nekoliko specifično. Že pred sedanjo krizo oziroma pomanjkanjem so lahko trgovci s temi japonskimi avtomobili naročali največ za tri mesece vnaprej. Zdaj pa je tako, da jim tovarna razdeli (premajhno) količino suzukijev mesec dni vnaprej, za ustrezno delitev trgovcem pa poskrbi zastopnik (Suzuki Slovenija). To pomeni, da lahko trgovci ponujajo/prodajajo le tisto, kar je že narejeno oziroma bo v naslednjem mesecu, zato je čakanje kratko – največ mesec in pol. Zanimivo je tudi to, da je mogoče kot dodatno opremo kupiti le kovinsko barvo avtomobila – in to je vse.

Renault je v podobnem položaju. Precej modelov je v zalogi, avto je na voljo v nekaj dnevih – če ni želje po dodatni ali drugačni opremi. Zato priporočajo vsem tistim, ki se jim mudi oziroma so nestrpni, da si omislijo avto iz zaloge ali pa si rezervirajo tistega, ki je na poti v Slovenijo. V tem primeru se na avto čaka »okoli« štiri mesece – če se ne zgodi nič nepredvidenega.

Tudi čakanje na električne avtomobila je lahko zelo dolgo, a se razlikuje od tovarne do tovarne.
Tovarna

Zastopstvo za vozila volkswagen, seat, cupra, audi, škoda, porsche ipd. je v rokah enega uvoznika. Pri Seatu se čakanje na ibizo in ateco raztegne na tri do šest mesecev, ne leona se čaka od pol leta do leta dni, na električno cupro born prav tako. Pri Audiju je vrsta za A4 avant (karavan) dolga od tri do pet mesecev, prav tako za športnoterenski Q3. Pri Volkswagnu so že pred časom povedali, da je njihova nekdaj največja prednost ali vrlina – personalizacija vozila – postala velika hiba oziroma težava. Zato se zgodi, da kakšen avto pride prej, kot so obljubili, ali pa bistveno kasneje. Sicer pa je treba na golfa čakati od deset do dvanajst mesecev, prav tako na passata v variant (karavan) izvedbi. Manjša športna terenca, torej T-cross in T-roc, sta na voljo po šestih do osmih mesecih, čakanje na električnega ID.4 se lahko raztegne čez leto dni. In še Škoda: fabia zapelje na domače dvorišče po štirih do šestih mesecih, kodiaq z bencinskim ali dizelskim motorjem pa v dveh do treh mesecih. Električni enyaq iV je dobavljiv v šestih do osmih mesecih, pogon na štiri kolesa čakanje še podaljša.

Na nekatere ni čakanja…

Kako je s fiati, avtomobili Alfa Romeo, Lancia, Jeep? Električno gnani fiat 500 s šibkejšo baterijo (23,7 kWh) je naprodaj takoj, kdor hoče imeti zmogljivejšo varianto oziroma baterijo (42 kWh), je na čakalni listi, dolgi od štiri do šest mesecev. Hibridna izvedenka je na voljo takoj, kdor želi kaj več oziroma kaj dodatnega, čaka tri do štiri mesece. Panda v hibridni varianti je načeloma na trgovčevem dvorišču oziroma skladišču. Na alfa romeo giulio je treba čakati od tri do štiri mesece, povsem sveži alfa romeo tonale v hibridni različici je v zalogi, če pa ga naročiš, nanj čakaš tri do štiri mesece. Športnoterenski stelvio ima enak čakalni rok, najbolje opremljena izvedenka quadrifolio 2,9 pa je na voljo v nekako šestih mesecih. Jeep compass in renegade 1,5 e-hybrid in 1,3 PHEV sta na voljo v času treh do štirih mesecev, wrangler v PHEV-izvedbi pa v pol leta.

Pri Fordu naročil za fiesto, ki se poslavlja, seveda ne sprejemajo. Sicer pa drži, da je nekaj vozil oziroma modelov v zalogi. Dokaj tržno uspešna kuga z motorji na bencin ali dizel je dobavljiva v prvem trimesečju 2023, čakanje na hibridno varianto se utegne raztegniti do drugega trimesečja prihodnjega leta. In kot smo na teh straneh že pisali – enoprostorca S-max in galaksy se tako kot fiesta poslavljata. Pri Kii je takole: če naročijo avto v proizvodnjo, je čakanje na bencinskega stonica dolgo do pol leta, enako velja za sportagea in ceeda. Hyundai, ki je lastnik Kie, je v podobnem položaju: nekaj je v zalogi, če želi imeti kupec avto opremljen po svojih željah, čaka (predvidoma) od pol leta do leta dni.

Za konec še Opel, BMW in DS. Čakanje na astro, mokko in corso-e (električna izvedenka) je dolgo od pet do šest mesecev. Pri slovenskem zastopniku nemškega BMW pravijo, da »trenutno ne podajamo nobenih zavezujočih dobavnih rokov«. Pri francoskem DS, ki je sestavni del skupine Stellantis, je dobavni rok za DS 3, 4 in 7 tri mesece – ne glede na motor. Se pa čakanje na DS 9 raztegne na šest do osem mesecev.

Glasujte za slovenski avto leta 2023 in sodelujte v nagradnem žrebanju: V igri za naslov je kar 27 avtomobilov

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta