Sluz jih ni prestrašila: Znano je, katera evropska država ima najčistejše morje. Kako visoko na lestvici je Slovenija?

D.Ži
02.08.2024 09:02

Morska sluz, cvetenje morja in občasni izlivi fekalij ocenjevalcev niso odvrnili od Jadrana, saj sta Hrvaška in Slovenija prejeli zelo dobre ocene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ocenjevalci obalnih voda so Slovenijo uvrstili na visoko 4. mesto.  
Tomaž Primožič/fpa

Evropska agencija za okolje (EEA) je v sodelovanju z Evropsko komisijo objavila najnovejše poročilo, ki zajema 22.081 lokacij v vseh državah članicah EU, pa tudi v Albaniji in Švici.

Države so razvrščene glede na čistočo svojih kopalnih voda z uporabo podatkov, zbranih v strogih letnih ocenah, ki sledijo bakterijskim onesnaževalcem, kot sta Escherichia coli in črevesni enterokoki, piše Forbes. Postopek ocenjevanja razvršča vode v štiri kategorije: odlična, dobra, zadovoljiva in slaba. Odlična ocena pomeni, da voda ustreza najvišjim standardom čistosti in varnosti, zaradi česar je idealna za kopanje in druge rekreacijske dejavnosti.

Hrvaško morje je na ocenjevanju prejelo najvišje ocene. 
Profimedia

Stroga merila, ki jih določa direktiva EU o kopalnih vodah, sprejeta leta 2006, so znatno izboljšala kakovost vode po vsej Evropi. Po zadnjem poročilu je 85 odstotkov priljubljenih evropskih kopalnih voda doseglo odlično oceno, 96 odstotkov pa jih izpolnjuje vsaj minimalne standarde kakovosti. Le 1,5 odstotka območij je bilo ocenjenih kot slabih, kar odraža nenehna prizadevanja za zmanjšanje onesnaževanja in izboljšanje kakovosti vode.

Najčistejše obalne vode v Evropi

Po zadnjem poročilu ima Hrvaška najčistejše obalne vode v Evropi! Impresivnih 99,1 odstotka od 894 testiranih lokacij na Hrvaškem je dobilo oceno odlično. Sledijo Ciper, Grčija in Slovenija – vse države, ki so visoko uvrščene zaradi čistih obalnih voda. Te države dosledno izpolnjujejo stroge standarde kakovosti vode EU, kar zagotavlja varno in prijetno kopanje za turiste in lokalne prebivalce.

Med celinskimi državami je na čistost svojih rek in jezer lahko najbolj ponosna Avstrija.  
Profimedia

Najčistejše celinske vode v Evropi

Za popotnike, ki imajo raje mir jezer in rek, več držav ponuja izjemno kakovost svojih jezer, rek ... Bolgarija, Grčija, Irska in Romunija so dosegle odlične rezultate, čeprav je bilo testiranih manj vodnih teles. Posebej velja omeniti tudi Avstrijo, saj je kar 96,9 odstotka od 260 testiranih lokacij ocenjenih z oceno odlično. Številna jezera in reke v državi ponujajo brezhibne pogoje za kopanje, kar prispeva k slovesu najboljše destinacije za sladkovodno plavanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta