(VIDEO) Mlada Srbkinja razkrila, kako se ji je godilo med sezonskim delom na Hrvaškem: "Vsi me sprašujejo o zaslužku"

D.Ži
23.07.2024 09:58

Priljubljena tiktokerica je razkrila, kako je bilo, ko je med poletno sezono delala na Hrvaški obali. Delo je našla v oglasniku in se odpravila na razgovor za zaposlitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srbkinja pravi, da so njene izkušnje z delom na Hrvaškem dobre in da delodajalci za zaposlene dobro skrbijo.  
Profimedia

Srbska tiktokerka Ljubica Boljević je objavila video, v katerem je spregovorila o sezonskem delu na Hrvaškem. Pred dvema letoma je delala na Hvaru, lansko poletje pa v Dubrovniku in se odločila odgovoriti na najpogostejša vprašanja v zvezi s sezonskim delom na hrvaški obali. Odgovarjala je na vprašanja o zaslužku in svojih izkušnjah ter nakazala, na katerih straneh je najvarnejše iskanje zaposlitve.

Povedala je, da je delo iskala v hrvaškem oglasniku in da je zelo zadovoljna, saj je tam vse preverjeno in varno. Veliko njenih prijateljev se je zaposlilo prek Facebook skupin, v katerih so objavljeni oglasi, in tudi oni so bili zadovoljni, njene besede povzema Index.hr. 

@ljubicaboljevic Upozorenje - video traje oko 7 minuta 🥹 ali pokusala sam da odgovorim na sva pitanja vezano za sezonski rad. Svakako pitajte u komentarima ili pisite nesto sto mislite da je bitno, a ja sam izostavila 🫶🏼 #sezonskirad #radnamoru #hrvatskafyp #srbijatiktok #sezonskiradnici #sezonskiposao #letouhrvatskoj #raduinostranstvu #greenscreenvideo ♬ Vjerujem u nas - Adi Šoše

"Pomembno je komunicirati s tujci"

"Razgovor za zaposlitev sem opravila v angleščini, ker je vodja tujec in ne govori hrvaško," je povedala in dodala, da delo zahteva poznavanje tujega jezika, zato so preverili njeno znanje angleščine. "Ni nujno, da znaš angleško. Če delaš na recepciji ali kot natakar, moraš vsaj malo govoriti, pomembno je, da se znaš sporazumevati s tujci. Če si kuhar ali sobarica in ne delaš z ljudmi, tega ne potrebuješ toliko," pojasnjuje Ljubica.

"Delovno dovoljenje ni vaša skrb"

"Delovno dovoljenje ni vaša skrb, to ureja delodajalec. Sicer pa ne hodite delat tja, kjer ga ne boste dobili," je dejala in dodala, da lahko Srbi brez težav delajo na Hrvaškem.

Najbolj naporna je strežba, a prinaša tudi visoke napitnine.  
Profimedia

"Plača je odvisna od dela, ki ga opravljaš"

Največkrat jo sprašujejo o plači, pravi. "Mislim, da je zelo nehvaležno na to odgovoriti in nekomu reči 'zaslužil boš 5000 evrov', saj je to individualno in odvisno od posameznika," pravi. Povedala je, da ni zapravljala veliko, saj je imela plačano bivanje in tri obroke na dan, tako da ji je uspelo precej privarčevati, svojim sledilcem pa je tudi priporočila, naj vedno iščejo službe, kjer jim je to zagotovljeno. "Vse je odvisno od tega, kakšno delo in koliko ur delaš," pojasnjuje.

Meni, da natakarji največ zaslužijo zaradi prejetih napitnin. "Je pa to ena najtežjih služb, ker si nenehno na nogah in je dela veliko," pravi Ljubica. Njeni prijatelji, ki so bili natakarji, so se s sezone vedno vrnili zadovoljni.

"Pri vseh delovnih mestih dajejo prednost izkušnjam, a to ne pomeni, da ne boste dobili službe, če jih nimate. Morda vas bodo na zaposlitvenem razgovoru imeli pač res radi," je dejala.

Po njenih besedah je delo v hotelih varno, saj morajo v njih delodajalci redno izplačevati plače in skrbeti za delavce. "Pri zasebniku nisi vedno varen," njene besede povzema Index.hr. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta