Ste pomotoma slabo zaprli ali pustili vrata hladilnika odprta? Ni problema, umetna inteligenca vam bo pomagala

Podjetje Samsung Electronics pri novih hladilnikih za leto 2024 izpostavlja več prostora, več svežine, pametno shranjevanje hrane in možnost povezovanja v sistem SmartThings, ki prinaša še več prednosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samsung povezan hladilnik.

O umetni inteligenci (UI) se zadnje čase veliko piše, ko je govora o pametnih mobilnikih. Samsungovi jo med drugim uporabljajo  tudi za zagotavljanje barvitih in ostrih fotografij, tako čez dan, kot v temi. Brez UI pa danes ne gre več niti pri gospodinjskih aparatih. Hladilniki, pralni in sušilni stroji, pa sesalniki. Vsem je v genih umetna inteligenca, katere glavni name je uporabniku olajšati upravljanje. 

Umetna inteligenca in aplikacija Smart Things sta v središču pozornosti tudi pri novi liniji hladilnikov, ki jih je podjetje Samsung Electronics nedavno predstavilo na lokalnem dogodku v Ljubljani. "UI v proizvodih potrošniške elektronike ni več znanstvena fantastika ampak realnost, Samsung pa na tem področju ponuja nekaj več," je ob predstavitvi povedal Matija Savnik, vodja programa zabavne elektronike in hišnih aparatov za Slovenijo. 

Priročna zložljiva polica

Ogromno prostora, tih in energetsko učinkovit, s temi besedami pri Samsungu opisujejo njihove nove hladilnike RF9000. Uporabljena tehnologija SpaceMax je tista, ki zaradi gostote omogoča enako dobro izolacijo ob tanjših stenah, kar se pozna še posebej pri zmrzovalniku. To pomeni, da ob istih zunanjih dimenzijah v notranjosti dobimo več prostora za shranjevnaje živil. Zahvaljujoč zložljivi polici boste zlahka v hladilniku spravili tudi večji lonec golaža ali sarme. Priročno, da ni treba jedi prelivati v manjše posode. Enako velja za velike vrče vode in sokov, ki jih bomo hladili v vročih poletnih mesecih.

Ledomat je ročen in brez priklopa na vodo ter ga je mogoče odstraniti, v kolikor ga ne bi potrebovali. Tako boste dobili še več prostora, če bi bilo to potrebno. Tudi z nabiranjem ledu se ne boste več rabili ukvarjati. Za to bo poskrbela tehnologija "no frost". Police so narejene iz kaljenega stekla, zaradi česar so bolj vzdržne in odporne proti udarcem ter praskam. Dvometrski hladilnik podpira tehnologijo "twin cooling", torej dvojno hlajenje. To pomeni, da nam dva ventilatorja omogočata, da lahko temperature nastavljamo neodvisno za hladilni in zmrzovalni del.

SmartThings za prihranke z energijo

Pri Samsungu so v njihove hladilnike RF9000 vgradili Wi-Fi, da je naprave bele tehnike mogoče povezati v sistem SmartThings. Svetilnost vgrajene LED lučke se prilagaja glede na vreme, ko hladilnik odpremo se intenziteta postopoma povečuje, vse te funkcije pa lahko uporabnik nadzoruje prek omenjenega sistema.

Glede na to, da hladilniki delujejo neprekinjeno, pride do izraza vgrajena funkcija "AI Energy Mode". Gre za upravljanje z energijo, podprto z umetno inteligenco, ki omogoča prihranke pri porabi energije. V pametnem domu aparati nadzorujejo same sebe in prilagajajo oziroma optimirajo delovanje. Med pametne funkcije sodi tudi odmrzovanje, saj uravnava temperaturo glede na prejšnje vzorce uporabe in okoljske pogoje.

Sistem torej spremlja in gleda, kako uporabnik napravo uporablja, na letni ravni in z več aparati pa lahko UI poskrbi za prihranke. Način AI Energy v okviru aplikacije SmartThings tako denimo prihrani tudi do 15 odstotkov električne energije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.