Strokovnjake začudila kozica, ki so jo ujeli pri Visu: Nihče ne ve, kako je prišla v Jadransko morje

M.R.
02.02.2024 11:34

Ribiči so v morju ob hrvaškem otoku Vis ujeli verjetno ameriško kozico, skrivnost pa je, kako je prispela v Jadransko morje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ameriško kozico so ujeli pri Visu.
Marko Vanovšek

O tem poročajo na portalu Dnevnik.hr. Zagotovo ne gre za jadransko kozico, saj te dosežejo dolžino do približno 10 centimetrov. "Ko v ribarnici vidijo dva in polkrat večjo od največje mogoče, govorimo o migrantki," so poročali v prispevku. 

Delavec v solinski ribarnici Ivan Šimit je pojasnil, da je kozico v akvatoriju otoka Vis ujel njihov dobavitelj. "Sicer se lovi od 180 do 300 komadov, teh pa bi potrebovali osem za en kilogram," je povedal Šimat. Ujeta ameriška kozica namreč tehta kar 120 gramov, dolga pa je bila kar 25 centimetrov. 

Avtor znanstvenega dela o kozicah Pero Ugarković je za prispevek povedal, da za zdaj ni mogoče ugotoviti, kako je kozica prišla v Sredozemlje. "Najverjetneje je prišla z balastnimi vodami, ki jih tankerji prinesejo iz drugih oceanov. Obstaja pa tudi možnost, da jo je nekdo skušal nezakonito vzgojiti, a o tem ni obvestil pristojnih institucij," je dodal. 

Ameriško kozico so leta 2009 opazili v Turčiji, nato pa se je začela širiti po Sredozemskem morju in občasno so jo ujeli tudi v Jadranskem morju. Najbolj severno je prišla do Murterja. Če bi jo kdo želel vzgojiti, bi potreboval tudi ustje reke, idealna bi bila delta Neretve. Podobni pogoji so tudi v Vietnamu in Egiptu, kjer so velika gojišča kozic. 

Avtohtono se ameriška kozica razmnožuje v Atlantskem oceanu, predvsem v Mehiškem zalivu. Ugarković pojasnjuje, da je težko ugotoviti, kakšen vpliv ima prisotnost te vrste kozic na bioraznolikost. Prebiva namreč na globini večji od 50 metrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta