Sveže, bolj sveže - Friško

Vlado Paveo
24.06.2018 01:18

Mariborska klapa, ki se lahko pohvali s svojo prvo avtorsko dalmatinsko pesmijo, cilja na nič manj kot na osvojitev hrvaških src ljubiteljev te zvrsti glasbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V idiličnem otoškem okolju
Arhiv Klape Friško

Tam dol na ravnem polju … Smo fantje zelenega Štajerja … Tako je nekoč odmevalo na veselicah in po vaseh, ko se možem in fantom, malce bolj dobre volje, kot so bili običajno, ni mudilo v domačo posteljo. Bilo je pred desetletji. Takrat smo bili možje še pubeci. Ampak časi so se spremenili, z njimi tudi glasbeni okusi. Pravzaprav je zanimivo, da je ob klenih domačih slišati vse več dalmatinskih pesmi. Ali zato, ker tam poleti prednjačijo naše gore listi, ali zgolj zato, ker gredo tako lepo v uho, ne vem. Vem pa, de so že dolgo pesmi klap pri nas zelo priljubljene, za njihove koncerte pa hitro zmanjka vstopnic.
Pa vendar, vsem tuje pesmi v domačih logih ne ležejo najbolje, morda v uho že, ne pa v glavo. "Kaj te vozijo sem neke klape, saj imamo dovolj dobrih slovenskih muzikantov," Reporter Milan ni bil navdušen, ko so se na martinovanju na mariborskem Trgu Leona Štuklja slišale tudi dalmatinske pesmi; bilo je oktobra 2013. Mariborska klapa Friško je vadila skupaj šele dva meseca, ampak Modrijani so koj zaznali kakovost njenega petja; rade volje so ji prepustili deset minut svojega nastopa.

Tako se je začelo.
Arhiv Klape Friško

Peterica za pet

Pred kratkim so Bogdan Stopar (prvi tenor), Dušan Topolovec (drugi tenor in v klapi vodilni vokal), Sebastijan Čelofiga (bariton), Peter Izlakar (prvi bas) in Marjan Kirbiš (drugi bas) posneli svojo prvo dalmatinsko avtorsko pesem. Besedilo za pesem Lipi svite je napisal Drago Horvat, pod vse drugo se je podpisal avtor glasbe Bojan Šeruga, glasbeni producent s Ptuja. "Veseli nas, da se je za nas odločil producent, ki je sodeloval tudi z legendo te glasbene zvrsti, s pokojnim Vinkom Cocejem, še vedno pa dela z Davorjem Borno, Davorjem Radolfijem, Heleno Blagne, Darjo Gajšek in s klapo Skala," pove Čelofiga, z 39 leti drugi najmlajši v klapi. Osem pomladi manj šteje Stopar, po 56 jih imata Topolovec in Kirbiš, z 62 leti je starosta Izlakar. Ta je bil s Sebastijanom tudi idejni vodja za ustanovitev klape: "Takrat, pred petimi leti, so bile klape pri nas zelo popularne. Vedel sem, da tudi naši fantje to petje radi poslušajo. Dušan in Peter sta bila hitro za, pritegnili smo še Marjana in postali smo klapa. Radi skupaj na vajah in nastopih preživljamo prosti čas, z leti smo postali nerazdružljivi prijatelji."
Spot za pesem Lipi svite so snemali konec aprila na otoku Braču; s Šerugovo ekipo Top Recordsa v vrhunski, 6K-tehniki. Največ spota je nastalo na Vidovi gori, najvišji gori na otokih Jadranskega morja, preostali del na Bolu. Domačini so jih bili veseli, pri snemanju so sodelovali tudi člani domačega kulturno-umetniškega društva Bracera. "To je zdaj naša najljubša pesem. Otožna pesem govori o fantu, ki gre s trebuhom za kruhom z otoka v tujino. Ko se, že mož, vrne, je na domačiji sam, saj so vsi njegovi že pod rušo, in najde tolažbo v druženju s sovrstniki. To bo naslovna pesem ploščka Biseri Dalmacije 10, ki ga pripravlja Bojan Šeruga," doda Marjan Kirbiš.

Bogdan kleče do Katje

Za to, da lahko počnejo, kar jim je popestritev - po službi, ki jo seveda dajejo na prvo mesto - imajo zasluge njihove boljše polovice. Žene njihovo početje podpirajo. Vsako leto se jim oddolžijo s skupnim kosilom ali večerjo. Vsem pa bo ostalo v spominu takšno skupno druženje pred dvema letoma. Takrat se je Bogdan zaročil s svojo Katjo. In to kako! Kleče med petjem. Prvič je pel na kolenih.
"Se je videlo, da je najmlajši. Sam se že težko prepognem," se pošali Topolovec. In za konec še izda načrte klape. Doslej najmočnejši adut so dobili s svojim spotom na youtubu, kjer ga je mogoče videti in poslušati od 1. junija. "Snemanje spota na Braču je bila dobrodošla izkušnja. Domačini so bili zelo gostoljubni, nad pesmijo pa navdušeni. Petje v operi je naše delo, ki ga opravljamo zelo resno, petje v klapi pa sprostitev, kolikor nam to dopušča prosti čas. Ampak kljub temu imamo velike ambicije. Naš cilj je priti najprej do dvanajst svojih pesmi in do samostojnega ploščka. Potem pa, naj se sliši komu nemogoče, hočemo osvojiti srca tudi hrvaških ljubiteljev petja klap."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta