Tabov (pre)skok

Petra Lesjak Tušek
14.06.2021 17:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petra Lesjak Tušek

Potem ko je že nekaj časa jasno, da bo Lekova proizvodnja antibiotikov na Prevaljah ugasnila in da le delu zaposlenih v Novartisovem globalnem centru ostaja perspektiva, se po svoje tako za koroško gospodarstvo kot konkretni posel ne bi moglo iziti bolje, kot da prazno halo po ustavljeni naložbi čim prej prodajo in hkrati poskrbijo vsaj še za glavnino zaposlenih. Dobro se je v tem smislu konec ujel z novim začetkom, še posebno, ker je sprva kazalo precej klavrno. Veliki načrti, podprti z državnimi subvencijami, ki so jih v Leku nato vrnili, se nenadoma niso izšli, v multinacionalki so odločitve premešali drugače in prevaljske proizvodnje ni bilo več v igri. Hala, ki se je prej predstavljala kot naložba za velike razvojne premike, je domala čez noč in nepričakovano ostala prazna.

Tab Mežica zdaj skupaj s kitajskim partnerjem stopa na novo, inovativno pot proizvodnje litij-ionskih celic, potem ko sta minili že dve leti usklajevanj in pogajanj, ki so se s koronakrizo le podaljševala. Nakup proizvodne hale je v primerjavi s celotno, sto milijonov evrov vredno naložbo le drobec vlaganj. Da je direktor in solastnik Taba Bogomir Auprih trd pogajalec, ki vselej pretehta vsak evro, je znano, kot tudi to, da z lokalne scene od nekdaj drzno in ambiciozno stopa na globalno. Celoten kupoprodajni paket, ki zagotavlja še 95 prezaposlitev delavcev in obeta tudi državno podporo, je v končni enačbi ključen - hkrati pa bo delavce treba zdaj, ko so razmere na trgu že spremenjene in jih za proizvodnjo spet primanjkuje oziroma lažje prehajajo med podjetji, tudi prepričati, da se prezaposlijo prav v Tab. Ključni bodo tudi že vnaprejšnje uspešno prepričevanje in zagotovila, da bosta proizvodnji svinčenih baterij in litij-ionskih celic ločeni in da bodo delavci res lahko nadaljevali delo v primerljivi proizvodnji na Prevaljah, kot jo v izhodišču izpostavljajo glede na naravo in vsebino proizvodnih procesov.

Seveda izjemno podjetje, kakršno je Tab Mežica, zre v prihodnost premišljeno, strateško, a tudi spodbujeno s trendi, ki narekujejo korenite spremembe, (pre)skoke in zasuke, znotraj katerih mora najti svoje konkurenčne pozicije. Leta proizvodnje svinčenih baterij, ko je bila v ospredju predvsem količina startnih in industrijskih baterij, pozneje pa vse bolj kakovost, zdaj zamenjujejo bolj drastične in še bolj globalno vpete spremembe, povezane z visokotehnološkim znanjem in zelenim razvojem. Da so pred vrsto neznankami in ne vedo, kako globoka voda je v bazenu, je ob uradni najavi zagona nove proizvodnje opozoril Auprih. Morda se kot menedžer in lastnik bolj kot kadarkoli prej sooča s tveganji in odgovornostjo, saj takšne transformacije v podjetju bržkone še ni bilo. Potem ko so se lastniki odločili, da Tab ni več naprodaj in bodo obdržali vajeti v svojih rokah, morajo obračati tudi smeri in načine vožnje. Nič v poslovnem svetu pa seveda ni nikoli zabetonirano, kot je Auprih tudi pripomnil. Če kaj, pa predvsem to vselej znova najbolje vidimo v praksi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta