Zdaj tudi uradno: TAB Mežica s kitajskim partnerjem v proizvodnjo litij-ionskih baterij na Prevaljah

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
14.06.2021 13:00
Direktor Tovarne akumulatorskih baterij - TAB Mežica Bogomir Auprih danes predstavil načrte ob zagonu novega podjetja TAB-Haidi, v katerem bo imel TAB Mežica 74 odstotni delež. Naložba v prevaljsko tovarno je vredna okoli sto milijonov evrov, načrtujejo 300 zaposlitev, 95 delavcev bodo (pre)zaposlili iz Leka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lek Prevalje, nova hala, v kateri bo proizvodnja TAB-a
Petra Lesjak Tušek

Zdaj je (do)končno znano in potrjeno. TAB Mežica bo po dveh letih pogajanj in priprav na lokaciji prevaljskega Leka, kjer je kupil proizvodno halo, v prihodnje proizvajal litij-ionske baterije. To bo prva tovrstna proizvodnja v Sloveniji, hkrati pa gre za sploh prvi vstop kitajskega partnerja Haidi na evropski trg. Naložba v proizvodnjo litij-ionskih celic je vredna okoli sto milijonov evrov, napovedujejo 300 zaposlitev. Načrtujejo, da bodo 95 delavcev, ki so zaenkrat še zaposleni v prevaljskem Leku in se jim bodo tam zaposlitve ob napovedanem koncu proizvodnje amoksiklava na prevaljski lokaciji iztekle, (pre)zaposlili in prekvalificirali. Časovnica naložbe je sledeča: proizvodnjo bodo pognali spomladi prihodnje leto in jo nato postopno širili. Že za jutri so napovedane tudi prve predstavitve načrtov zaposlenim na prevaljski lokaciji Leka, delavci tam podrobnejših pojasnil tako o načrtovanem delu kot sami naravi proizvodnje in delovnih mest namreč še ne poznajo, informacijo o tem so jim za zdaj podali le v Leku. Prezaposlitve tretjine delavcev iz Leka so sicer del dogovora o nakupu hale, višine kupnine pa sicer tudi v dogovoru z Lekom ne razkrivajo.

Kot je pojasnil direktor Bogomir Auprih, so naložbo že predstavili ministrstvoma za gospodarstvo in delo, pri obeh ministrstvih so jo pozitivno sprejeli, gospodarsko ministrstvo jo je umestilo tudi na seznam pomembnih investicij, obljubili so jim tudi pomoč pri pridobivanju potrebnih dovoljenj, med drugim jih najprej čaka presoja vplivov na okolje in okoljevarstveno dovoljenje. Gre za okoljsko nenevarno proizvodnjo, zato večjih težav ne pričakujejo, dodaja. "Naložba ne sme in ne more sloneti na državnih pomočeh, je pa pomoč države za tak projekt dobrodošla," je dejal Auprih tudi v luči dodeljevanja pomoči na evropski ravni za visokotehnološke oziroma zelene projekte. Ker so pomoči omejene na 25 odstotkov vrednosti naložbe, realno računajo kvečjemu na to oziroma na okoli desetino. Na vprašanje, ali pričakujejo, da bodo težko pridobili delavce za delo v proizvodnji, je Auprih odgovoril, da na trgu gotovo zaznavajo težave pri pridobivanju potrebnega kadra, saj bi že v proizvodnji svinčenih baterij takoj potrebovali 60 delavcev. V luči prihodnjih perspektiv TAB pa dodaja, da bi radi zadržali svinec čim dlje, hkrati pa rasli na litij - ionskem trgu. Je pa ugank in vprašanj zdaj še veliko glede na to, da se pot dejansko šele utira. Gotovo je vrsta tudi vprašanj v lokalni skupnosti - od njih ne bežijo, poudarja Auprih, zato bodo v prihodnje pripravili tudi širšo predstavitev načrtov na Prevaljah.

Bogomir Auprih 
Urška Polanc

"Z ustanovitvijo podjetja TAB Haidi d.o.o. bo Skupina TAB poleg ohranjanja trga svinčenih proizvodov pridobila potrebno diverzifikacijo produktov in s tem omogočen vstop na nove trge povezane z litij ionsko tehnologijo, ki je že sedanjost in še v večji meri bližnja prihodnost naše dejavnosti. S to investicijo bomo vstopili na vlak, na katerega vstopajo tudi naši konkurenti. Poleg novega trga si bo Skupina TAB zagotovila nadaljnji razvoj, povečanje prihodkov in izboljšanje dobičkonosnosti. Skupaj s partnerjem želimo ustanoviti eno izmed vodilnih visokotehnoloških podjetij, ki bo usmerjeno v zelene tehnologije, trajnost in bo na evropskem trgu zagotovilo proizvodnjo kakovostnih in stroškovno učinkovitih produktov najrazličnejšim kupcem," je še poudaril  Auprih.

Podjetje Haidi je eno izmed vodilnih hi-tech proizvajalcev Li-ion baterij na Kitajskem. Specializirano je za raziskave, razvoj, proizvodnjo in prodajo litij-ionskih baterij. Haidi k naložbi prispeva opremo, prenos tehnologije, znanje in razvoj, TAB pa bo financiral proizvodne prostore in opremo, zagotovil obratni kapital, vzpostavil tekoče poslovanje podjetja. 

Celoten projekt je dejansko mednaroden, je poudaril Auprih, poleg domačih sodelujejo tudi italijanski in avstrijski partnerji. Že zdaj vidijo tudi možnost širitve, odvisno od prodora na trgu, in sicer tako v že omenjeni Makedoniji, v EU pa zlasti v Italiji in Španiji, tudi v luči konkurenčne delovne sile in večjega trga, pa tudi potencialov solarne energije v Španiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta