(TEST) Dacia jogger: Avto, ki izstopa z dosegom in prostornostjo

Vinko Kernc Vinko Kernc
02.01.2023 05:00

Dvema stvarema se je treba pri tem joggerju posebej posvetiti: avtomobilu samemu in njegovemu pogonu, ki omogoča delovanje na bencin ali na utekočinjen zemeljski plin (LPG). V obeh primerih pozitivno preseneti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volvo? Zadnje luči nedvomno spominjajo nanj. Toda ne: ''le'' dacia jogger, 4,6-metrski kombi z veliko prostora in opreme.
Tim Kernc

Dacia ni več presenečenje, zadnje čase ponuja veliko avtomobila, vključno z videzom, za zmerno ceno. Jogger ECO-G posebej izstopa s prostorom in z dosegom, a tudi z ekonomičnostjo vožnje.

Prva stvar, ki preseneča, je, da je takšen jogger za 400 evrov cenejši od zgolj bencinsko gnanega, čeprav ima dodan sistem za delovanje na LPG. Zanimivo je tudi, da razvije motor, ko deluje na LPG, za 10 njutonmetrov več navora in za 7 kilovatov več moči kot takrat, ko deluje na bencin. Vsekakor preseneča tudi, da se cena te različice v zadnjega pol leta ni spremenila, medtem ko so se avtomobili v splošnem opazno dražili.

Kokpit: analogni merilniki, klasična stikala, zadosti opreme in zgleden videz v celem in v podrobnostih.
Vinko Kernc

Jogger ECO-G, ki je od klasične bencinske različice za 47 kilogramov težji, ima 50-litrsko posodo za bencin in 40-litrsko za LPG. Ko gre za meritev porabe, ni mogoče biti enako natančen kot v primeru delovanja na eno samo gorivo, pa tudi potovalni računalnik je tu (žal) razmeroma skromen. A vseeno poglejmo izmerjene vrednosti v dveh povsem enakih vožnjah.

Prtljažnik: eden njegovih glavnih adutov, povečljiv do 1819 kubičnih decimetrov (VDA) ali 2094 prostorninskih litrov!
Vinko Kernc

Po 152 kilometrih dveh identičnih voženj (ena za drugo) je bila poraba bencina 6,11 litra na 100 kilometrov, LPG pa 8,60 litra. Toda ker je LPG cenejši od bencina, velja porabo izraziti kot strošek goriva v evrih na 100 kilometrov. Na dan pisanja je na črpalkah v Mariboru cena bencina 1,242 evra, LPG pa 0,949 evra. To pomeni, da stane bencinskih 100 kilometrov 7,59 evra, plinskih pa 8,16 evra. Žal se cena plina prehitro bliža ceni bencina, država že ve, zakaj. Je pa tu pomemben še drugi vidik: z enim polnjenjem obeh posod bi pri zgoraj zapisani porabi lahko teoretično prevozili z bencinom 818 kilometrov, s plinom pa 465. Skupaj torej skoraj 1300 kilometrov!

Vinko Kernc

LPG ima seveda svoje pomanjkljivosti, poleg cene tudi razpoložljivost, saj je v Sloveniji le 143 takšnih črpalk, je pa na spletu dovolj uporabnih podatkov za lokacije. Cene LPG so v drugih državah različne, od 0,51 evra na Kosovu do 1,3 evra v Avstriji. Vsekakor zgolj na podlagi opisanega stanja ni mogoče priti do nekega absolutnega zaključka o smiselnosti nakupa tako motoriziranega avtomobila.

Vseeno pa, vsaj pri takšnem joggerju, izstopa doseg in ravno zato je ta primeren za daljše poti. Notranja širina je zgledna, višine in dolžine je za pet odraslih (7-sedežnik je za 900 evrov dražji) več kot dovolj, 708-litrski (VDA) prtljažnik pa s svojima obliko in prilagodljivostjo še posebno navduši. V drugi vrsti so odmerjeni trije sedeži enakih mer, deljivost klopi pa je v razmerju 67:33.

Vinko Kernc

Pri običajni vožnji se ne čuti niti preklopov v delovanju niti razlike v zmogljivostih (bencin ali LPG), vse do večjih obremenitev na avtomobilski cesti (polno vozilo, vzponi) je motor prijazen in vsaj do kakih 100 kilometrov na uro navorsko poskočen. Vožnja je v celem prijetna, le sedeži (na dolgi poti) niso posebej udobni.

Vinko Kernc

Tudi jogger v marsičem pozitivno preseneti: klimatska naprava je zelo učinkovita tudi v vročem vremenu, dnevne luči svetijo tudi zadaj(!), volan je izjemno poveden, klasičnih stikal je zadosti, pred sovoznikom je predal osvetljen in osrednji zaslon, povsem dovolj velik, je zdaj tudi zadosti kakovosten – žal pa takšna ni slika s kamere na zadku. Verjetno pa gre še največ zamere na račun notranjih predalov in odlagalnih mest.

V splošnem je takšen jogger lahkotno voziti in v njem je prijetno bivati, sploh upoštevaje njegovo ceno v primerjavi s tem, kar daje vozniku in potnikom. Za kaj več je, izhajajoč iz takšne dolžine in opreme, treba pri drugih znamkah plačati vsaj dvakrat toliko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta