(TEST) Zafira life: Ni več enoprostorec, ampak zaresen kombi

Janez Kovačič Janez Kovačič
25.09.2020 05:00

Zafira life je prijazno uporaben tako za večjo družino kot v poslovne namene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zafira life je navzven čistokrven kombi, znotraj pa se spogleduje z udobjem osebnega avtomobila. 
Janez Kovačič

Ime (znova) zavaja. Pri nemškem Oplu, ta je že nekaj časa v rokah francoske skupine PSA (Peugeot, Citroën, DS), je bila nekdaj zafira srednje velik enoprostorec. Ti niso več v modi, zato je zdaj zafira čisto zaresen kombi, pri čemer oznaka Life napoveduje potniško oziroma družinsko varianto. In da se zafira life v številnih pogledih zelo spogleduje s citroënom space tourerjem, peugeotom travellerjem in tudi toyoto proaceom, je prav vedeti in povedati.

Voznik in tudi vsi drugi sedijo dokaj visoko, zato preglednost ni problematična. Ročica menjalnika je postavljena (kombijevsko) visoko, nič ne bi motilo samodejno prestavljanje.
Janez Kovačič

Zafira life je na voljo v treh dolžinah, oznaka M je namenjena sredinski različici. Dolžina je zelo spodobna in zato v urbanem okolju malce problematična, višina ostaja pod dvema metroma, kar je dobro - ker smeš v podzemno garažo. Da je to potniški kombi, čutiš na dokaj težkem volanu, pa še toliko bolj, ko je treba avto na ozkem obrniti - obračalni krog ni majhen. Parkiranje je ob vsem tem nekaj zahtevnejše opravilo, ampak to je treba vedeti že prej. In ko na krovu ni potnikov ali prtljage, zadnja prema na cestnih grbinah slišno in nič prijazno udari - znova dokaz kombijevskega porekla.

Število in postavitev sedežev sta lahko različna, testna izvedenka jih je imela osem. Njihovo podiranje je preprosto in nič težaško opravilo, fino je, ker so drsna vrata na obeh straneh, a žal za doplačilo
Janez Kovačič

Različne dolžine, različne kombinacije in različno število sedežev. Testna zafira life jih je imela osem, kar je največ. Dva spredaj, po tri v drugi in tretji vrsti, pri čemer sta tista skrajna na levi in desni strani posamično preklopna. To je dobro, saj omogočata otročje lahek vstop skozi drsna vrata na obeh straneh in nato dostop do zadnje vrste sedežev. Nasploh bi morala biti drsna vrata pri avtomobilih, kot je zafira life, obvezna in to na obeh straneh. Pri opisani izvedenki so bila elektrificirana, a to je bonbonček, ki ga je treba doplačati. Škoda. Super je, ker so sedeži v drugi in tretji vrsti pomični naprej in nazaj. S tem se povečuje oziroma zmanjšuje prtljažnik, posledično tudi uporabnost avtomobila. Nasploh je zlaganje sedežev dokaj preprosto oziroma nezapleteno in nič težaško opravilo, kar ni razumljivo samo po sebi. Zadnja vrata se odpirajo navzgor, so dokaj težka, nežna roka jih komaj oziroma s težavo zapre. So pa, ko so odprta, uporabna streha - če nisi previsok oziroma prevelik. Preglednost na vse strani je zaradi velikih stekel skoraj optimalna, sediš visoko, vendar ne previsoko.

Prtljažnik je tudi ob osmih potnikih na krovu znosno velik in seveda skoraj megalomanski, ko vsi sedeži niso zasedeni.
Janez Kovačič

Zelo prepričljiv je motor, po moči oziroma zmogljivostih eden od treh. Sem in tja oziroma med pospeševanjem precej glasen, toda kljub veliki masi zmogljiv, živahen, omogoča res visoke potovalne hitrosti, s sprejemljivo porabo. Jasno - najbolje se zafira life znajde na avtocestah, njene vozne lastnosti so v drugih okoliščinah manj prepričljive, kot so bile pri "pravi" zafiri. Pogon je spredaj, ni slabo, ker lahko izbiraš med štirimi voznimi programi, toda 4x4 to v nobenem primeru ni. In na kratek gib med prvo in drugo prestavo ročnega šeststopenjskega menjalnika se je treba privaditi.

Janez Kovačič

Zafira life je z lahkoto družinska, tudi poslovna, a kljub vsemu kombijevska.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta