Tihi sopotnik največje rockovske skupine

Aleš Kocjan
12.10.2017 12:22

Pred zaključkom turneje slavnega rockovskega ansambla The Rolling Stones smo obiskali imetnika največjega števila vstopnic s koncertov te slovite britanske zasedbe. Slavko Franca ima v svoji kleti v Luciji svetovno znan muzej - The Rolling Stones Museum Slovenia.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravko Primožič/fpa

Prihodnji teden se bo v pariški U-Areni s serijo treh zaporednih koncertov zaključila evropska turneja legendarne zasedbe The Rolling Stones. V zadnjem letu so Rollingi obredli cel svet, prvič v zgodovini nastopili celo v Havani na Kubi. Zdaj se zaključuje še ena v neverjetno dolgem nizu turnej te zvezdniške zasedbe, ki so jo skozi debelih pet desetletij pretresale vse temne plati rock 'n' rolla.
Smo bili priča zadnji turneji slavne angleške skupine? Ali bo morda kmalu sledila nova? Po odgovore o tem, kako je bilo spremljati legendarne Stonese od njihovih prvih korakov pa do danes in kako se je ohranila zasedba, ki jo danes razglašajo za največji rock 'n' roll band, smo se odpravili v svetovno znani muzej skupine Rolling Stones - v Lucijo pri Portorožu. Tam ima v kleti domače hiše veličastno zbirko, povezano s slavno skupino, slavni slovenski rocker in imetnik največjega števila vstopnic s koncertov legendarne britanske zasedbe v Sloveniji in širši regiji Slavko Franca. Rollinge spremlja od njihovih začetkov. Njegova impresivna zbirka je začela nastajati 1964., le dve leti po prvem uradnem nastopu skupine v londonskem klubu Marquee.

Zdravko Primožič/fpa

Do dragocenih artiklov tudi s krvjo

Njegov dom je bilo preprosto prepoznati. Že na zunanji steni nas je pozdravil velikanski plakat z zadnje turneje, ki ga je Slavko postrgal z nekega reklamnega panoja minuli mesec v italijanski Lucci, kjer so 23. septembra koncertirali Stonesi. Koncert v Toskani je bil že 60. nastop Stonesov, ki si ga je Slavko ogledal v živo. Prvič jih je poslušal leta 1967 v Milanu. "Takrat nas je deset iz Kopra šlo na koncert. To je edini koncert, na katerem sem jih poslušal še z Brianom Jonesom," se spominja.
Plakati, ki jih že vrsto let na koncertih po vsem svetu trga s sten, dreves, kandelabrov in panojev, so najbolj cenjeni predmeti impresivne zbirke v slavnem muzeju. Bogata zbirka spominkov, plošč, člankov, knjig, revij, plakatov in drugih artiklov, povezanih s skupino Rolling Stones, je krepko presegla prostornino kletnega prostora v njegovi hiši, kjer je danes The Rolling Stones Museum Slovenia. Njegov muzej poznajo oboževalci skupine širom po svetu. Glasbena televizijska postaja VH 1 ga je celo uvrstila med deset najboljših muzejev na svetu, potem ko so opazili članek o Slavkovi zbirki na naslovnici Wall Street Journala.

Zdravko Primožič/fpa

"Mick Jagger je pametna žverca"

Če se bo krilatica, da so Stonesi največji rock 'n' roll band vseh časov, ohranila, bodo vsi, ki so poslušali skupino na koncertu v živo, postali del zgodovine. Kaj dela Stonese tako velike? Kaj napaja fenomen glasbenikov, ki so v času svetovnih turnej zadnja tri desetletja nedvomno največji izvozni artikel Združenega kraljestva? To, da kljub vsem vzponom in padcem niso razpadli? Da še danes vztrajajo v glasbi in na svetovnih odrih?
"Točno to," poznavalsko prekine niz vprašanj Slavko. "Vsi fantastični bandi, ki so obstajali na Otoku, so bolj ali manj klavrno zaključili zgodbo. Beatli so se razšli leta 1969, ko so se na smrt skregali. Poglejte Led Zeppelin ali pa še bolje Pink Floyd. Floydom ponujajo dvojne cene kot Rolling Stonesom, da se zberejo in gredo na turnejo. In jih ne morejo prepričati. Očitno jim je vseeno za denar. Tako se ne prenašajo, da jih ni mogoče z ničimer prepričati. In zato so Rolling Stones tak fenomen. Saj tudi oni se med seboj žalijo in prerekajo, a so ostali band kljub vsem pretresom in gromozanskim značajskim razlikam med njimi."
Največjo krizo so imeli v osemdesetih letih. Leta 1982 je bila zadnja turneja, potem pa do 1990 nič. Šele tedaj so se vrnili s ploščo Steel Wheels. Vmes je bil Jagger sam na turneji, kar seveda ni bilo tako odmevno, kot če bi se zbrala celotna zasedba. "Mick Jagger je tako inteligentna žverca, da mu ni para," pravi Slavko. "Pogruntal je, da dinarčki padajo edino, če so skupaj. Lahko igrajo vsak zase. Keith Richards lahko napolni kakšno dvorano. Nikoli pa ne bo navlekel sto tisoč ljudi. In tudi Mick Jagger jih ne bo sam toliko navlekel na kup."

Zdravko Primožič/fpa
Zdravko Primožič/fpa

Darilo Beatlov - prvi komad za Rollinge

Tako na stadionskih koncertih kot na manjših prizoriščih rockerski dedki ne presenečajo več. Četudi so napisali več kot 400 pesmi, izdali 29 studijskih albumov, 18 albumov, posnetih v živo, ter 32 kompilacijskih albumov, je nabor pesmi, ki jih odigrajo na vsakem koncertu, kljub njihovemu bogatemu opusu, zelo predvidljiv. Ne more se vam zgoditi, da na koncertu ne bi odigrali Brown Sugar, Jumping Jack Flash, Satisfaction, Simpathy for the Devil, Start me up, Gimme Shelter …
Kaj torej Slavka in podobne škrice, ki so že večdesetkrat poslušali Stonese v živo, in to v precej boljši izvedbi, po vseh letih še vleče na koncerte? "Dobro vprašanje," se je zahehetal zvesti oboževalec skupine. "Šel bi tako in tako. Vendar naj poudarim, da imam muzej, ki je med oboževalci skupine The Rolling Stones že svetovno znan in kako bi bilo to videti, da direktor muzeja ne bi šel na koncert, če ima skupina turnejo po Evropi."
Slavko zase trdi, da ni obseden z Rolling Stonesi. "Obstaja meja. Nekdo ima v življenju le eno stvar in je z njo obseden. Pri meni je drugače. Kot prvo, z Rolling Stonesi sem rasel. Ne le z njimi, temveč s številnimi drugimi rock bandi, vendar njih sem izbral, ker so mi bili najbolj pri srcu. V začetku so bili Beatli in Rolling Stones. Za drugo od začetka niti nismo vedeli. Nekaj mi je reklo, da sem se postavil na stran Stonesov. Beatli so se mi zdeli bolj pop, bolj tralalala … ne vem, kako bi rekel. Stonesi so bili drugače oblečeni. Beatli pa kot v nekem kalupu, s tistimi črnimi oblekami so bili kot pingvini."
Seveda tudi Slavko priznava, da ima legendarna zasedba iz Liverpoola velike zasluge za razvoj popularne glasbe. "Ne pozabimo, da so napisali prvi komad Rolling Stonesov - I Wanna Be Your Man. To delo Beatlov je darilo Rollingom. Tega so Stonesi tudi odigrali v londonski areni ob 50-letnici leta 2012." Koncert si je Slavko seveda ogledal v živo. "Pretirane fanatičnosti res ne razumem. Jaz imam glasbo, še posebno od Stonesov, rad. Vendar imam tudi številne druge hobije. Imam še veselje z vrtom, starodobnimi avtomobili, ladjo Reks, ki je bila moj prvi hobi, imam mačke … Nekateri oboževalci znajo na pamet vse pesmi ali pa našteti vse, kar je na določenem albumu, pa vse datume itd. Jaz sicer vem marsikaj, sem marsikaj prebral, ampak si zapomnim ali pa tudi ne. Sem fan, a daleč od tega, da sem fanatik. V življenju je mnogo stvari lepih, ne le Rolling Stones."
Seveda pa ostaja prepričan - in v tem prepričanju nikakor ni osamljen, da je britanska rockerska četverica živ fenomen. "Toliko let so že skupaj in igrali bodo skupaj, dokler prvi ne zboli ali umre." Bomo videli še eno turnejo? "Hja, zdaj bi morala v kratkem iziti plošča. Še letos. Vse naj bi že bilo pripravljeno, bomo videli, kaj so napisali." In če se vrnemo na začetek, je bila to zadnja turneja, kakor se oboževalci in mediji vsakič znova sprašujejo, ko odre zasedejo živahni rockerski dedki? Slavko že ima informacijo, da naj bi prihodnje leto odprli neki festival v Angliji. "Nekdo, ki je zelo blizu bandu in njihovemu menedžmentu, mi je celo rekel, da bodo konec leta v New Yorku. Vprašal me je, ali bi šel. Ah, sem si rekel, počasi bo Slavko nehal," zamišljeno pove. A se takoj popravi: "Odnehal hoditi na daljše proge. Ne počutim se več, da bi letel na daljše razdalje."
Bomo videli. Zadnjo besedo o tem, kdaj jih bomo poslušalci, oboževalci in obsedenci nehali spremljati, bodo nedvomno imeli Mick in druščina, ki skupaj štejejo 294 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta