Toplota za dobro počutje: Savnanje koristi, a le, če se ga lotimo pravilno

26.11.2023 06:00

Visoka temperatura razširi žile in pospeši prekrvitev, to pa sprošča zategnjene mišice, izloči strupe iz telesa, napne kožo in umiri težave v dihalnih poteh. Skratka, savnanje koristi, a le, če se ga lotimo pravilno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Savnanje velja za zelo zdravo navado, pa ne le v skandinavskih deželah, kjer je večino leta hladno in toplota savne ogreje premrlo telo, temveč so parne kopeli poznali tudi v toplejših sredozemskih krajih. Kaj se pri savnanju pravzaprav dogaja v telesu in zakaj ga strokovnjaki priporočajo celo večkrat tedensko?

Učinki savnanja na telo

Canstockphoto

1. Ko se potimo, se izločajo strupi, naloženi v maščobnem in vezivnem tkivu. Zato velja, da se v savni razstrupimo in si prečistimo organizem.

2. Ker telo s potenjem izgublja tekočino, lahko tehtnica takoj po savnanju pokaže kakšen kilogram manj. Vendar moramo tekočino nadomestiti, sicer bi telo dehidriralo.

3. Toplota spodbuja prekrvitev in s tem sprošča trdovratno napetost v mišicah, zlasti v vratu in hrbtenici. Raziskave kažejo, da lahko z rednim savnanjem preprečimo tudi glavobole. Vsekakor pa se počutimo bolj sproščene.

4. Savnanje izboljša imunski sistem telesa. V savni se telesna temperatura dvigne tudi za dve stopinji Celzija. Pri tem se, podobno kot pri povišani temperaturi zaradi bolezni, tvorijo obrambne celice, ki nas varujejo pred prehladom in okužbami.

5. V izmeničnem vročem in mrzlem zraku se krepijo žilne stene, zato se izboljša videz kože. Suha koža namreč vpije več vlage, s tem pa postane na videz bolj gladka. Obenem se odluščijo odmrle celice s površine kože, kar ima pomlajevalni učinek.

6. Zaradi okrepljenih žilnih sten se zmanjšajo težave z venami. Dobro pa vpliva tudi na prekrvitev sluznic in dihalnih poti, s čimer omili težave z dihanjem.

7. Klinična študija, narejena na Finskem, potrjuje, da redno obiskovanje savne pomembno zmanjša možnost kapi. Zaradi toplote se ožilje razširi, s tem pa se zniža krvni tlak.

Kdaj je potrebna previdnost

Previdnost ali posvet z zdravnikom sta nujna v naslednjih primerih:

- Če imate nizek pritisk, je lahko savnanje koristno, vendar ne, kadar je za nizek pritisk kriv organski vzrok.

- Pri visokem pritisku ali srčnem popuščanju raje izberite manj vroče savne, po savnanju pa se le počasi ohlajajte. Pri nenadnem padcu temperature se ožilje prehitro zoži, to pa lahko povzroči dodatno povišanje tlaka.

- Kdor ima težave s krvnim obtokom, nikoli ne sme v savno s polnim želodcem.

- Pri akutni astmi lahko temperaturni šok ob ohlajanju povzroči napade kašlja.

- Previdnost ni odveč pri težavah z ledvicami, kajti povečana izguba tekočine v savni jih lahko čezmerno obremeni.

- Kdor trpi zaradi revme, lahko obišče savno le v času, ko nima vnetja.

Navodila za učinkovito savnanje

Marop

​1. Pred vstopom v savno se oprhajte, ker s tem odstranite maščobni film s kože, zato se pore lažje odprejo. Po prhanju se obrišite, saj se suha koža prej oznoji kot mokra.

2. Privajajte se počasi, zlasti če ste pri savnanju začetniki. Sedite najprej na spodnje klopi, kjer je manj vroče, šele nato se presedite višje, pred izhodom pa se znova nekoliko ohladite na nižjih. Sedenje je v savni primernejše kot ležanje, ker se tako lažje odprejo pore.

3. Prav tako kot knajpanje je tudi savnanje najbolj učinkovito, če se vmes na hitro ohladite. Krvni obtok vam bo hvaležen, če začnete pri desnem gležnju in nadaljujete preko nog in rok proti srcu. Pozor: če imate visok krvni tlak, se izogibajte hitremu ohlajanju.

4. Privoščite si toplo kopel za stopala: pred vstopom v savno boste z njo pripravili telo na vročino, po savnanju pa se tako telo lažje ohladi.

5. V savni se zadržite vsaj 12-15 minut. Optimalne so dve do tri ponovitve, med katerimi počivajte vsaj 20 minut.

6. Popijte večjo količino vode pred prvim vstopom v savno in po koncu savnanja, najbolje mineralno vodo ali močno razredčen sadni sok. Pitje med savnanjem zmanjša učinek razstrupljanja.

7. Če občutite slabost, vrtoglavico ali kaj podobnega, takoj zapustite savno in počivajte.

Pred obiskom savne se je torej dobro pozanimati o njenih učinkih, koristih in morebitnih škodljivih posledicah. Le pri pravilnem savnanju bomo namreč uživali in poskrbeli za svoje dobro počutje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta