Umrl je hrvaški pevec Krunoslav Kićo Slabinac

M.R.
13.11.2020 09:38

Danes zjutraj je v zagrebškem kliničnem centru umrl hrvaški pevec, kitarist in skladatelj Krunoslav Kićo Slabinac, poročajo hrvaški mediji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krunoslav Kićo Slabinac
Janko Rath

Na zdravljenju je bil od konca julija, ko so ga v bolnišnico prepeljali zaradi hujše koronarne bolezni, ki je zajela njegovo ožilje, poroča portal Index. Navkljub uspešnemu operativnemu posegu, s katerim so mu vgradili tri obvode, pa se je njegovo ogrevanje zakompliciralo, saj se mu rana na prsnem košu ni lepo zacelila. 

76-letnega slavonskega pevca so v preteklih mesecih nekajkrat operirali, in čeprav so se njegovi najbližji nadejali, da bo lahko okreval, so jih zdravniki pripravljali tudi na najhujše. Imel je dva sinova, ki sta stara 41 in 39 let. 

Slabinac je bil rojen leta 1944, z glasbo in igro pa se je začel ukvarjati že v osnovni šoli, kjer je igral tamburico in nastopal v otroškem gledališču. Glasbeno kariero je začel z rock skupino Tornado, nato je prestopil v bend Kon Tiki, dalj časa pa je pozneje sodeloval v skupini Dinamite. Ko se je odločil za solo kariero, ga je v bendu zamenjal Dado Topić

Ko je v jugoslovanski vojski odslužil vojaški rok, se je preselil v Zagreb. Takrat je izvajal pesmi ameriških pevcev Toma Jonesa in Elvisa Presleyja. Skladatelj in producent Nikica Kalogjera mu je leta 1969 omogočil nastop na splitskem festivalu, kjer je odpel pesem "Samo zbog ljubavi"

Njegova prva plošča ima naslov "Plavuša". Leta 1971 pa je s skladbo "Tvoj dječak je tužan" nastopil na Evroviziji, kjer se je uvrstil na 14. mesto. 

Zelo hitro je postal precej priljubljen na prostoru nekdanje Jugoslavije. Skladbe "Plavuša", "Pokloni mi jedan dan", "Zbog jedne divne crne žene" in "Tri slatke riječi" so bile veliki hiti. 

Sredi 70. let prejšnjega stoletja je nekaj časa živel v ZDA. Po vrnitvi na Hrvaško pa se je posvetil bolj narodnim pesmim in tudi tamburici.

V svoji dolgoletni karieri je sodeloval s številnimi znanimi imeni, leta 2006 pa je založba Croatia Records izdala dvojni album "Zlatna kolecija", na katere so zbrane vse njegove najbolj znane pesmi, od zabavnih do narodnih. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta