V dobrem desetletju se je število primerov bolezni, ki jo prenašajo okuženi klopi, podvojilo. Kje najpogosteje udari?

Va
14.06.2022 12:52

Boreliozo, tudi po slovenski statistiki najpogostejšo klopno prenosljivo bolezen, je prebolelo že več kot 14 odstotkov svetovne populacije in je je zaradi podnebnih sprememb vedno več.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Pojavnost borelioze, nevarne in trdovratne bolezni, ki jo prenašajo okuženi klopi, se je v zadnjih dvanajstih letih podvojila, to je ugotovitev najnovejše raziskave, objavljene v časopisu BMJ Global Health.

Tudi po slovenski statistiki najpogostejšo klopno prenosljivo bolezen je prebolelo že več kot 14 odstotkov svetovne populacije in je je vedno več zaradi vse daljših in vse bolj sušnih poletij kot posledice podnebnih sprememb, selitev živali in vse pogostejših stikov s hišnimi ljubljenčki, tako piše v študiji.

Po deležu okužb z 20 odstotki vodi srednja Evropa, sledi ji Azija. Najbolj ogroženi so moški, starejši od petdeset let in živeči na ruralnih območjih. Torej delavci in kmetje, ki pridejo pogosto v stik z živalmi, kot so psi in ovce.

Najbolj varni pred klopi so Karibi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta