V Evropi se nahaja kraj, kjer ženske ne smejo rojevati, prepovedane so mačke, ljudje pa doma ne zapustijo brez puške

A.L.
21.09.2023 10:47

Tam ni javnega prevoza, doma za upokojence ali zavetišča za brezdomce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Longyearbyen na otoku Svalbard
Profimedia

Švedinja Cecilia Blomdahl živi v mestu Longyearbyen na otoku Svalbard, ki leži blizu severnega tečaja. Na TikToku s svojimi 2,3 milijona sledilci pogosto deli videe svojega vsakdanjega življenja in jim razlaga, zakaj je Svalbard tako poseben. Priznava, da skoraj vsak dan dobiva vprašanja, zakaj živi tam. Eden od odgovorov na vprašanja je narava. "Če živite v kraju, kot je Svalbard, kraju, ki je blizu severnega tečaja, morate resnično ceniti naravo. V nasprotnem primeru vam bo zelo težko. Nam ni težko sesti na motorne sani in se voziti 90 kilometrov v eno smer, da gremo na kosilo. Tako je življenje tukaj," je v enem od videoposnetkov povedala Cecilia. Pravi, da je nizke temperature ne motijo, sicer pa na Svalbardu ne dežuje pogosto.

@sejsejlija Why do I live here?! link in bio for full vid 🫶 #svalbard #longyearbyen ♬ original sound - Cecilia Blomdahl

Mnogi jo pogosto sprašujejo o tem, kaj počne. "Sem ustvarjalka vsebin, to je moja redna služba. Ko sem prvič prišla sem, sem delala v gostinstvu. Potem sem delala v trgovini, nato v šoli ...  Delo na družbenih omrežjih je super. To počnem zadnja tri leta in vse mi je še relativno novo. Je pa zabavno," pravi Cecilia, ki živi v koči s svojim fantom Christofferjem in njunim psom. Ugotovila je, da je na Svalbardu veliko živali, a mačke tam nikakor niso dobrodošle.

"To je kraj, kjer vladajo severni medvedi, kjer morajo biti domačini ob odhodu iz naselja oboroženi in kjer se nihče ne sme roditi. To je otok z veliko živalmi, a ena žival nikakor ni dobrodošla. To je mačka," pripoveduje Cecilia. Pravi, da so tam prepričani, da mačke zelo uničujejo naravo. Poleg tega ima Svalbard veliko populacijo ptic in mačke bi jim lahko škodovale. Dodala je, da na Svalbardu veljajo različna pravila, eno denimo je, da ne smeš trgati ali pohoditi rož.

@sejsejlija let's lunch it up! 🍴😃 #longyearbyen #dayinmylife #svalbard #northernmost ♬ Natural Emotions - Muspace Lofi

Druga zanimivost na Svalbardu so polarni dnevi in ​​polarne noči - to pomeni, da poleti dan traja 24 ur, pozimi pa je noč. Cecilia je v svojih videih pokazala, kako je živeti v takih razmerah. Zdi se, da je niti tema ob enajstih zjutraj ne ovira. S fantom psa redno sprehajata. Ob tem vedno nosijo veliko plasti oblačil, saj poleti temperatura na Svalbardu ne preseže 7 stopinj Celzija, pozimi pa se spusti do -13.

Pogoste so tudi snežne nevihte, a ljudje na Svalbardu povsem normalno hodijo v službo. Cecilia pravi, da s fantom potujeta z avtom, le voziti morata veliko počasneje.

@sejsejlija Day 1 of ice bathing! I was inspired by @Jordan to get back into my ice baths! So I got myself a tub 😃🙌 #svalbard #longyearbyen #cabinlife ♬ snowfall - Øneheart & reidenshi

Ko je na sprehodu, nikoli ne zapusti svoje koče brez puške zaradi polarnih medvedov, ki jih je veliko.

Longyearbyen, mesto, kjer Cecilia živi, je najsevernejše mesto na Zemlji. Nahaja se na Spitsbergnu, največjem otoku arhipelaga Svalbard. Avtohtonega prebivalstva ni, vsi, ki živijo v Longyearbyenu, so se od nekod priselili. Imajo samo eno trgovino, več hotelov in dve kavarni.

@sejsejlija What do I actually do for work? 🌨✨️🏠 #cabinlife #longyearbyen #dayinmylife #svalbard ♬ Metamorphosis - Danilo Stankovic

Cecilia je na svojem profilu razkrila še veliko zanimivosti o tem kraju. Na primer, na Svalbardu ne potrebujete vizuma ali delovnega dovoljenja. Obstajajo pa tudi nekatera res čudna pravila in eno izmed njih je, da na Svalbardu ni dovoljeno rojevati. Če je ženska noseča, mora en mesec pred porodom oditi na celino in tam roditi.

Najpomembnejše pravilo pa je, da vam ne sme zmanjkati denarja. Svalbard omogoča vsakomur, da živi in ​​dela na njem, vendar le, če lahko poskrbi zase in ima kje živeti. V nasprotnem primeru jim grozi izgon z otoka.

@sejsejlija Cats are BANNED on Svalbard!! #svalbard #longyearbyen #cats ♬ original sound - Cecilia Blomdahl

Tam ni javnega prevoza, doma za upokojence ali zavetišča za brezdomce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta