V Jadranskem morju ujeli hudičevo kresnico: "​Konec je, Jadran je njeno morje!"

M.R.
24.05.2024 13:35

Jadransko morje, za katerega je dolgo veljalo, da nima veliko človeku nevarnih živalskih vrst, se očitno spreminja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hudičeva kresnica ima strupene bodice.
Profimedia

Pretekli teden smo poročali o slovenskem ribiču Antonu Vidoviču, ki je pri Pulju ujel izjemno strupeno invazivno ribo srebrnoprogasto napihovalko, zdaj pa hrvaški mediji poročajo, da so v zadnjih dneh v Jadranu ujeli tudi dva primerka hudičeve kresnice. 

Petar Ugarković s hrvaškega Inštituta za oceanografijo in ribištvo je v torek zapisal, da je en primerek te ribe ujel Vanja Kaležić v Luštici v Črni gori. "Napovedujem, da bomo letos imeli najmanj deset takih prijav na območju južnega Jadrana, morda tudi srednjega. O vseh ulovih je treba obvestiti znanstvenike," je zapisal Ugarković. 

"Konec je, Jadran je njeno morje! Ni bilo treba dolgo čakati na še eno prijavo ulova. Spet v Luštici," je samo dan pozneje spet pisal na Facebooku, pri tem pa pojasnil, da je bil to že tretji zabeležen primerek letos. "Napovedoval sem deset primerkov za letošnje leto, videti pa je, da sem podcenil hitrost njenega širjenja," je dodal v novi objavi. 

Na Inštitutu za oceanografijo in ribištvo so že lani pojasnili, da je hudičeva kresnica invazivna vrsta, ki izvira iz indijskega in pacifiškega ocena. Znana je po tem, da škodi lokalnim ekosistemom, saj se prehranjuje z lokalnimi ribami in se hitro množi v Sredozemlju. 

Ima strupene bodice, ki lahko povzročijo močno bolečino, poleg tega pa lahko nastanejo tudi hujši zapleti, zato je ob morebitnem vbodu priporočljiv obisk zdravnika. Strup je mogoče nevtralizirati s povišano temperaturo. Najboljše je, da mesto pika takoj po vbodu za 30 do 90 minut postavimo v vodo s temperaturo od 40 do 45 stopinj Celzija. 

Prvič so to vrsto ribe v Jadranskem morju opazili leta 2019. Najbolj severno so jo videli leta 2021 pri otoku Visu. Najbolj pogosto jo je mogoče opaziti v bližini podvodnih grebenov, pa tudi na manjših globinah, ki so dostopne podvodnim ribičem in rekreativnim potapljačem. Sicer pa gre za zelo okusno ribo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta