Večer komorne glasbe za sladokusce

Aleš Nagode
01.02.2018 15:40

Koncertna kritika: Komorni cikel Narodnega doma, Schubertov oktet ("zasedba po Schubertovem navdihu")

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oktet, sestavljen iz petih godal in treh pihal, prinaša svojstvene zvočne in izrazne možnosti.
Arhiv orkestra

Komorni cikel Narodnega doma Maribor vedno znova ponuja manj znano, a vedno vrhunsko glasbo. Na tretjem koncertu te sezone smo poslušali dve deli, ki se v širokem spektru komorne glasbe umeščata bliže meji z orkestrsko glasbo. Oktet, sestavljen iz petih godal in treh pihal, prinaša svojstvene zvočne in izrazne možnosti, odpira pa tudi vrsto problemov, ki jih morajo reševati izvajalci.
Prva točka večera je bil Oktet za klarinet, rog, fagot, violini, violo, violončelo in kontrabas pri nas žal redko izvajanega francoskega skladatelja Jeana Francaixa. Čeprav gre za delo avtorja, katerega zrelo ustvarjalno obdobje sodi v drugo polovico 20. stoletja, se izrazni besednjak njegovega okteta opira na francosko glasbo začetka stoletja, pa tudi na tradicionalne vzore, nenazadnje prav na Schubertov Oktet. Izvajalci so vedro in dostopno delo predstavili v zgledni uresničitvi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta