Večer v živo: Zakaj iščem ljubezen tam, kjer je ni?

Maja Furman
02.02.2024 08:35

Na Večer v živo prihaja Nina Orel z avtorskim predavanjem o toksičnih narcističnih odnosih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nina Orel, portret

Nina Orel je motivacijska trenerka in ambasadorka koncepta "čustvene lakote po materi" - termin je uvedla prva v Sloveniji. Na podlagi več kot 20-letnega izobraževanja pri ameriških psihoterapevtih je zasnovala programa za svetovanje ženskam, ujetim v toksične odnose z narcističnimi partnerji, in za vse odrasle hčerke s kompleksnejšim odnosom z mamo.

Nina, ste strokovnjakinja za narcistični partnerski odnos. Kakšna je torej razlika med toksičnim in zdravim odnosom?

Nisem strokovnjakinja za narcistični partnerski odnos, če bi bila, se ne bi v tovrstnih odnosih fecljala zadnjih 26 let! (smeh) Sem se pa res zaradi toliko trpkih izkušenj v dvojini pred dvema desetletjema začela izobraževati o družinski psihodinamiki pri slovenskih in ameriških psihoterapevtih. Vse z namenom, da bi prišla do vzroka svojih težav in ga odpravila. V 90. letih, ko sem bila mlado dekle, se namreč o odvisnosti od toksičnih odnosov, kaj šele o čustveni lakoti po materi, katere posledica je med drugim tudi ta vrsta odvisnosti, v Sloveniji še ni govorilo. Zato je moja odrešitev prišla šele okrog mojega 40. leta. Pravim pa, da bolje pozno kot nikoli! Naj se vrnem k vašemu vprašanju: razlika med toksičnim in zdravim odnosom je v svobodi posameznika pri izražanju sebe. V zdravem odnosu, v katerem se znajdeta dva vsaj relativno zrela človeka, ki imata ozaveščene vsaj tiste najbolj boleče rane iz otroštva (nihče namreč ni prišel iz domačega "gnezda" čustveno nepoškodovan!), imata pravico do izražanja svojih misli in občutkov, se spodbujata pri samostojnosti, individualnosti in odgovornosti. V toksičnem odnosu pa je ena oseba dominantna, ponavadi ima tudi številne osebnostne motnje, med katerimi je narcistična motnja ena najsrhljivejših. Če torej poenostavimo: toksični odnos sestavljata arogantni in nesočutni narcis ter podrejeni in ustrežljivi soodvisnik, ki v tej poziciji vztraja, ker je vajen podobnega, čustveno kaotičnega, enostranskega odnosa s starši iz otroštva.

Govorite o čustveni poškodovanosti vsakogar od nas, ki izhaja iz odnosa s starši. Kakšne emocionalne rane iz odnosa s starši ima narcis?

Enake kot soodvisnik! Narcis in soodvisnik se vibracijsko privlačita prav zato, ker sta oba ranjena otroka, ki poskušata drug z drugim zapolniti čustvene vrzeli iz odnosa s starši in posledično s samim seboj. Razlika med njima je v tem, da je vsak od njiju drugače sprocesiral travmo čustvene zavrženosti ali druge zlorabe. Narcis je od te groze v otroštvu postal okrutni stražar ("Tako se te bojim izgubiti, da si te bom podredil!"), soodvisnik pa prestrašeni zapornik ("Vse bom naredil zate, samo da te ne bi izgubil!"). Obema pa sta skupna občutka sramu in krivde. Vsak otrok, ki je imel s starši slabo ali nikakršno čustveno povezanost, je ponotranjil pomanjkanje te vezi in sprejel odgovornost za to izgubo. Ponotranjil je sram, ker je mislil, da je on "kriv" za to, da ga psihično raztreščena mati ali čustveno odsoten oče ne ljubi. Sram, s katerim se otrok ne rodi, ampak mu ga okolica vsili in mu kot bolezen prežame um, dušo in telo, mu je preprečil, da bi razvil občutek sebe in da bi si upal dati pomen lastnim čustvom, željam in potrebam, ker so od nekdaj pomembnejše tiste od njegovih staršev. Še posebno je lahko usodna šibka, pretrgana ali sploh nikakršna vez otroka z mamo. Ameriška psihoterapevtka Kelly McDaniel je zato uvedla pojem "mother hunger"– čustvena lakota po materi.

Čustvena lakota po materi - jo lahko podrobneje pojasnite?

Mama naj bi otroku dala tri stvari: nego, varnost in vodstvo. Kolikšna je čustvena lakota po mami, je odvisno od tega, v kolikšni meri je otrok od nje prejel naštete tri ključne komponente. Lahko da je bila mama zelo skrbna in ljubeča, a mu ni zmogla dati vodstva, ker je bila notranje nestabilna ali čustveno nedostopna. Travma zaradi nezdravega odnosa z materjo je za otroka tako huda, da jo, ker se ne zmore soočiti z njo, "zamrzne" in je zato kasneje v življenju tudi bolj nagnjen k anksioznosti, depresiji, motnjam prehranjevanja, težko postavlja drugim meje, kopiči živali, stvari, rojene ali posvojene otroke, razvije tudi narcistično in druge motnje osebnosti in številne odvisnosti – od športa, dela, droge, nakupovanja, spolnosti in od toksičnih odnosov. Mama nam namreč z dojenjem in negovanjem prva v življenju pokaže, kaj je ugodje.

Če je ta naš prvi odnos čustveno podhranjen, je to naša prva izkušnja zlomljenega srca, ki v naš možganski korteks zapiše, da je ljubezen nevaren kraj, kjer se za nekoga vedno izide 1:0. In s to čustveno vrzeljo odidemo v svet in prosimo za ljubezen, ki je nismo prejeli od mame, kot bi s praznim čebričkom prosili za vodo. In seveda tako sprogramirani za izgubo doživljamo večno bolečino v intimi in podobno strahotne stvari v partnerstvu.

In kako prepoznamo narcisa? Kdo je tak posameznik?

Človeka z narcistično motnjo osebnosti, ki ni nujno samo partner, lahko je sodelavec, mama, oče, lasten otrok, sorojenec, prijatelj ali kdo drug, prepoznamo po tem, da - če gre za grandioznega narcisa - rad nenehno nasprotuje, je vzkipljiv, neempatičen, egoističen, potrebuje veliko pozornosti, rad povzdiguje sebe na račun drugega, je manipulant, ki zna obračati besede, pogosto prelamlja obljube, krivi druge za tisto, kar je on prizadejal njim (temu rečemo "gaslighting" ali poneumljanje) in vsako situacijo obrne tako, da povzroči v drugi osebi negotovost, sram in krivdo, s čimer si tega človeka čustveno podredi in naredi odvisnega od sebe. So pa obenem narcisi tudi izjemno šarmantni, uspešni in karizmatični. T. i. prikriti narcisi pa so ljudje, ki so načeloma bolj tihi, zamerljivi in nenehno gojijo občutek žrtve, so maščevalni, imajo nizko samopodobo in ljubosumne izpade, kot pasivno agresijo pa uporabljajo tudi molk. Včasih so še bolj nevarni kot grandiozni narcisi, ker jih je težje prepoznati.

Na Večeru v živo boste med drugim povedali tudi, zakaj soodvisnik tako težko zaključi tak odnos in kako si pri tem lahko pomaga. Zakaj je še dobro, da pridemo na dogodek?

Med drugim vam bom razkrila tudi, kako prepoznati narcisa na prvem zmenku, zakaj narcisi tako radi uničijo družinske praznike in ceremonije in kako to preprečiti, kateri so trije recepti za blažitev prepirov z narcisi, česa narcisu nikoli ne smete izdati in zakaj je ozdravljeni soodvisnik narcisova najhujša nočna mora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.