Večerov izlet: Istanbul, mesto sijaja, božičnih nakupov in skrivnosti nobelovca Orhana Pamuka

10.09.2024 06:00

Podajte se z nami v 15-milijonsko mesto na bregovih Bosporja, na preseku dveh celin in na prepihu kultur, verstev in civilizacij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Modra mošeja je ena glavnih mestnih znamenitosti. 
Shutterstock

"Če si kdaj prebral roman Orhana Pamuka Istanbul in njegovo opevanje elegance največje otomanske mošeje v mestu, obiska Istanbula ne zamudiš za noben denar. No, skoraj noben. Spokojnost pod kupolo, ki jo je dal zgraditi Sulejman Veličastni leta 1550 in je bila končana osem let kasneje, je vredna vsake minute. Suleymaniye, kot ji pravijo, ima v svoji neposredni bližini kot večina mošej knjižnico, turško savno, šolo in bolnišnico ter orientalski park, kamor zaveje tudi veter iz Bosporja, kjer se čas lahko celo malce ustavi." Tako je v svoji reportaži iz Istanbula zapisala novinarka Saša Britovšek, ki so jo navdušili tudi urejeni prevozi z metrojem, kultura prehranjevanja v 15-milijonski metropoli ter nakupovalna ulica Istiklal, v kateri domujejo tudi prestižne prodajalne najbolj znanih svetovnih trgovskih verig.

Tramvaj na trgu Taksim 
Shutterstock

V Istanbulu oziroma Carigradu, kot smo ga poimenovali Slovani, pa ni prostor le za kulturno dediščino stoletij z znamenitimi cerkvami, univerzami in muzeji, za umetnostno zgodovino, ki jo lahko študiramo med ogledom arhitekturnih presežkov, in za razmislek o prepletanju različnih verovanj na meji dveh celin. Številni obrazi Istanbula, od tradicionalne kulinarike, domačih obrti, katerih izdelke ponujajo na Velikem bazarju, do običajev in obredov, ki jih še vedno negujejo v znamenitih turških kopelih, ponujajo možnost za sprostitev, odklop od vsakdanjika in pobeg v drug svet.

Vabimo vas, da tudi vi z nami pobegnete iz novembrske sivine v topli objem Bosporja, opravite božične nakupe na bazarju in si privoščite nekaj oddiha pred napornim decembrom.

REZERVIRAJTE TUKAJ

​Program potovanja

1. dan, 28. 11.: LJUBLJANA–ISTANBUL (nočitev)

Zbrali se bomo na ljubljanskem letališču in predvidoma ob 9.45 poleteli proti Istanbulu. Zaradi časovnega zamika bomo pristali v zgodnjih popoldanskih urah in se odpeljali do hotela. Nastanili se bomo v sobah, nato pa se sprehodili do središča in prvič občutili utrip mesta. Sprehod preko mosta Galata nas bo popeljal tudi do dela mesta, ki je zelo podoben evropskim mestom, in že takoj bomo spoznali, zakaj je Istanbul mesto kontrastov. Nočitev.

Stolp Galata, v ozadju Bosporski preliv 
Shutterstock

2. in 3. dan, 29. in 30. 11.: ISTANBUL Z LOKALNIM VODNIKOM (2x zajtrk, 2x nočitev)

Po zajtrku se bomo srečali z lokalnim vodnikom, s katerim bomo preživeli dva dneva. Predstavil nam bo mesto, od starega dela Istanbula do modernega Taksima. Oba dneva bosta namenjena ogledu glavnih mestnih znamenitosti (doplačilo za vstopnine): Modre mošeje s skrivnostno modro meglico, cerkve sv. Modrosti, Hagie Sofie, ki je bila 1000 let največja krščanska cerkev na svetu, palače turških sultanov Topkapi, nekdanjega hipodroma in veličastne Podzemne palače. Lahko se boste odločili za križarjenje po Bosporski ožini med Evropo in Azijo, med razkošnimi palačami sultanov in luksuznimi vilami turške elite, pod obema mostovoma čez Bospor. Zanimiv bo sprehod čez "istanbulski Montmartre" mimo stolpa Galata in po vedno vrveža polni ulici Istiklal, s številnimi trgovinami, restavracijami in lokali, do največjega istanbulskega trga Taksim. Ne bo manjkala niti ena najlepših mošej Istanbula, Sulejmanova mošeja (doplačilo za vstopnino), v bližini se nahajata tudi grobnici Sulejmana in njegove žene Hurrem. Ob večerih bo možnost obiska enega izmed lokalov pod mostom, kjer boste popili kozarček turškega čaja in pokadili vodno pipo, ali pa se bomo zasidrali v katerem od lokalov na strehah Istanbula in uživali v pogledu na razsvetljeno mesto. Posebno doživetje je večerno križarjenje z ladjo, kjer nas bodo čakali hrana, pijača in kulturni program s tradicionalnimi plesi in trebušnimi plesalkami.

Ogledati si bo mogoče nastop trebušnih plesalk 
Shutterstock

4. dan, 1. 12.: ISTANBUL PO POTEH ORHANA PAMUKA–LJUBLJANA (zajtrk)

Zadnji dan bo v celoti namenjen prostemu času. Za bralce Nobelovega nagrajenca za literaturo Orhana Pamuka bomo podoživeli vsebino in junake knjig Čudaštvo v moji glavi z obiskom lokala, kjer prodajajo tradicionalno pijačo boza, in Muzej nedolžnosti z obiskom muzeja, posvečenega knjigi (priporočamo branje obeh knjig pred potovanjem). Mogoče pa se boste podali med trgovine ali pa samo uživali v utripu mesta, ki je tako polno kontrastov. Popoldne nas bo avtobus odpeljal na letališče, od koder bomo proti Ljubljani predvidoma poleteli ob 18.30. Tokrat bodo kovčki zagotovo težji kot ob prihodu, domači pa željni naše vrnitve.

Boza je tipična turška osvežilna pijača. 
Shutterstock

CENA potovanja: 659 €

AKTUALNA CENA: 579 € (pri najmanj 40 potnikih)

CENA VKLJUČUJE:

• povratno letalsko vozovnico Ljubljana-Istanbul

• 3x nočitev z zajtrkom v hotelu **** v dvoposteljnih sobah v starem delu Istanbula (Hotel Zürich)

• transfer letališče-hotel-letališče

• 2-dnevno vodenje lokalnega vodnika

• slovensko vodenje in organizacijo potovanja

REZERVIRAJTE TUKAJ
Turška kava, kje drugje kot v Turčiji 
Shutterstock

OBVEZNA DOPLAČILA:

• doplačilo za skupino 20 do 29 oseb: +50 €

• doplačilo za skupino 30 do 39 oseb: +100 €

DOPLAČILA NA POTOVANJU:

• turistična pristojbina

• okvirne vstopnine po želji (vsa plačila lokalnemu vodniku, znesek se lahko do potovanja spremeni):

• palača Topkapi: 50 €

• palača Dolmabahče: 35 €

• Cisterna: 25 €

• ostali muzeji: od 10 € do 20 €

MOŽNA DOPLAČILA OB REZERVACIJI:

• enoposteljna soba: 120 €

• večerja v lokalu 28.11.: 90 €

• dnevno križarjenje z ladjico po Bosporju: 15 €

• večerja na ladjici s kulturnim programom: 80 €

Storitve, ki niso zapisane pod "cena vključuje" (na primer vstopnine), se doplačajo vodniku na potovanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta