Večerov izlet: Živi šah v Marostici in okusi Benečije

10.06.2024 06:00

Spektakel z bogatimi kostumi in srednjeveško scenografijo bo le vrhunec potovanja, ki se bo vrtelo okoli kulture in umetnosti - tudi umetnosti uživanja v življenju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bazilika sv. Antona Padovanskega v Padovi
Shutterstock

Nedaleč od Slovenije, le nekaj prijetnih ur vožnje, leži marsikomu manj znani del Italije, Benečija. Domovina najbolj znanega italijanskega penečega vina, prosecca, je polna slikovitih mestec z bogato zgodovino in pestro arhitekturo, v njih pa je utrip prav tako živahen kot v velikih mestih. Med njimi je tudi Marostica, znana po tem, da v njej vsaki dve leti pripravijo spektakel, izhajajoč iz srednjeveške zgodovine mesta. Prireditev, v kateri sodelujejo nastopajoči v bogatih kostumih, je več kot le partija šaha z živimi figurami. Če se kdo med vami še spomni partij šaha z živimi figurami, ki so jih v 70. letih preteklega stoletja organizirali v Framu, zagotovo razume, kako mogočen občutek preveva nastopajoče in tudi gledalce. Zaradi ohranjenih srednjeveških stavb, ki ustvarijo čarobno kuliso dogodku, in bogatih kostumov je šah v Marostici sprehod v preteklost in hkrati nepozabno doživetje.

Šah v Marostici
Associazione Pro Marostica

Seveda pa bo to le eden od vrhuncev Večerovega izleta v Benečijo. Ves čas bomo uživali v kulturi in umetnosti, pa tudi v dobri hrani in pijači, ki nam bosta pričarali pristni občutek "dolce far niente", sladkega brezdelja, v katerem se življenje za trenutek ustavi, da se lahko zavemo obilja, ki nas obdaja.  

REZERVIRAJTE ZDAJ

Program potovanja

1. dan, 6. 9.: MARIBORPADOVAPADERNO DEL GRAPPA

Na pot se bomo odpravili zjutraj, da bomo že prvi dan ujeli dogajanje Benečije. Do Padove bomo uživali v vožnji in se spoznavali z deželo. Ko bomo prišli v "La Città del Santo" – mesto Antona Padovanskega in eno najbolj živahnih italijanskih mest, nas bo mestni vrvež takoj posrkal vase. Padova nam bo s ponosom pokazala številne palače in začutili bomo bogato zapuščino mesta.

Značilna veduta Padove, cerkev sv. Klemna
Shutterstock

Bazilika sv. Antona Padovanskega ima za vernike poseben pomen, saj je svetnik priprošnjik za izgubljene stvari, zavetnik zaljubljencev, zakoncev, žensk in otrok, revežev, popotnikov, pekov in rudarjev; je priprošnjik za srečen porod, proti neplodnosti, vročici, boleznim živine, brodolomu in proti vojnim stiskam. Za ljubitelje arhitekture pa pomeni pogled na cerkev, ki je bila zgrajena na njegovem grobu, razodetje ustvarjalnosti od 12. do 17. stoletja. Sprehod do centra ne bo predolg, v njem pa so na ogled katedrala, mestna hiša, palače in živahnost mesta. Nekateri boste lahko uživali v mestnem utripu, tisti, ki želite spoznati eno najvrednejših stvaritev v umetnostni zgodovini, pa se boste odpravili do kapelice Scrovegni, kjer je Giotto naslikal eno prvih renesančnih del. Zaradi velike umetniške vrednosti je potrebno ogled rezervirati vnaprej, zato morate pohiteti, saj so termini razprodani mesece vnaprej. Popoldne se bomo od Padove poslovili in se odpravili na sever Benečije do našega hotela. Namestili se bomo v velnes hotelu 4* na deželi in uživali v kakšni prosti urici do večerje. Večerja bo priložnost za spoznavanje s tipično beneško kuhinjo, hotel pa za doplačilo ponuja tudi izbor vin iz zelo bogato založene vinske kleti. Po večerji in degustaciji se bomo še malo družili, nato pa se odpravili v postelje. Nočitev.

Privoščili si bomo tipične italijanske jedi.
Shutterstock

2. dan, 7. 9.: VICENZAGRAPPAMAROSTICA

Po italijanskem zajtrku se bomo dopoldne odpravili do Vicenze, ki se bohoti s Palladievimi umetninami. Verjetno najpomembnejši italijanski arhitekt 16. stoletja je tukaj našel svoj dom in pustil izjemen pečat. Sprehodili se bomo mimo mestnih palač, se ustavili na Gosposkem trgu, kjer stoji katedrala, ob njej pa visok in vitek zvonik, ter se pomudili ob stojnicah pri Palladievem spomeniku. Nekaj prostega časa bomo izkoristili za samostojen sprehod in uživanje v mestnem utripu.

Most sv. Mihaela v Vicenzi
Shutterstock
Pogled na katedralo v Vicenzi
Shutterstock

Zgodaj popoldne se bomo odpravili do bližnjega mesteca​ Bassano del Grappa, ki slovi predvsem po pijači, izdelani iz tropin, po katerih je dobila tudi ime. Ustavili se bomo v majhnem muzeju, posvečenem grappi, in spoznali njeno izdelavo. Seveda jo bomo lahko tudi pokusili in nekaj originalov kupili za domače. Ker je mestece majhno in prijazno, bo zagotovo prijala tudi kakšna kavica na trgu v prostem času. Popoldne bomo pa že nestrpno pričakovali glavni dogodek, šahovsko partijo v mestu Marostica. Da ne bomo lačni, bo poskrbelo pozno kosilo ali zgodnja večerja v središču mesta. Tipično beneško kosilo bomo lahko poplaknili še z vinom, ki je tokrat vključeno v ceno. Do začetka predstave se bomo porazgubili med ulicami. Nekateri se boste odpravili do gradu na hribu nad mestom, ostali pa uživali v napetem pričakovanju spektakla. Ob 21. uri se bo začelo dogajanje z okoli 600 igralci, ki uprizarjajo dogodek iz leta 1454, ko sta se za roko vladarjeve hčerke v šahu pomerila dva snubca. Vsako drugo leto se tako Marostica umesti na zemljevid najzanimivejših srednjeveških mestec. Partija šaha z živimi figurami v prekrasnih kostumih, glasba in celotno dogajanje nas bodo zagotovo navdušili. Po predstavi se bomo odpeljali v hotel in zadovoljni zaspali.

Bassano del Grappa v Benečiji
Shutterstock

3. dan, 8. 9.: PADERNO DEL GRAPPAVALDOBBIADENETREVIŽ (TREVISO)MARIBOR

Ta dan se nam ne bo mudilo. Po zajtrku bomo še malo posedeli v hotelu, nato pa se odpravili v deželo mehurčkov, kjer delajo edini pravi prosecco na svetu. Ustavili se bomo pri enem od proizvajalcev in degustirali štiri vrste tega čudovitega penečega vina. Na poti domov se bomo na kratko ustavili še v Trevižu in preverili, kako poteka zgodnje nedeljsko popoldne ob začetku jeseni v mestu, ki ga nekateri imenujejo tudi Male Benetke. Čas bo za individualno kosilo in še zadnjo kavico ali nakupe spominkov, nato pa se bomo odpravili proti domu, tja bomo prispeli v večernih urah.

Območje okoli kraja Valdobbiadene, kjer pridelujejo prosecco
Shutterstock

CENA: 499 €

AKTUALNA CENA (do preklica, pri najmanj 40 potnikih): od 399 €

CENA VKLJUČUJE:

Tropinovec ali grappa
Shutterstock
  • avtobusni prevoz iz Maribora, Celja in Ljubljane po programu

  • 2x nočitev z zajtrkom v hotelu Wine Hotel San Giacomo Activity & Wellness **** v Padernu del Grappa v dvoposteljnih sobah

  • 1x večerjo v hotelu

  • 1x kosilo v Marostici

  • degustacijo grape

  • vstopnico za predstavo živega šaha

  • degustacijo prosecca

  • organizacijo in izvedbo potovanja

OBVEZNA DOPLAČILA:

  • doplačilo za manjšo skupino 30 do 39 oseb: +55 €

  • doplačilo za manjšo skupino 20 do 29 oseb: +110 €

  • lokalna turistična taksa: okoli 2 € na osebo na noč

REZERVIRAJTE ZDAJ

MOŽNA DOPLAČILA:

  • enoposteljna soba: +99 €

  • vstopnica v kapelico Scrovegni v Padovi: 16 € (odvisno od razpoložljivosti, obvezna predhodna rezervacija/nakup vstopnice

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta