Večerov izlet: Odkrivajte z nami tri čarobne skandinavske prestolnice

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
17.07.2024 08:07

Na potovanju z letalom, avtobusom in ladjo bomo odkrivali znamenitosti Københavna, Stockholma in Helsinkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Jeseni, ko so dnevi že nekoliko krajši, je ravno pravi čas za obisk Skandinavije. Slikovita mesta očarajo obiskovalce z bogato zgodovino še iz časa srednjeveških vitezov, ki so navdihnili tudi Andersenove pravljice in dogodivščine navihane Pike Nogavičke. Hkrati pa so to sodobna mesta, ki so svetu dala lego kocke, doma sestavljivo pohištvo in najboljše kriminalke v literaturi. Zagotovo pa v Skandinaviji, ki si jo tako pogosto postavljamo za zgled na številnih področjih, od urejenosti družbe do športnih uspehov, vsakdo najde kaj zanimivega zase.

Pa sploh še nismo omenili dih jemajoče pokrajine, ki si jo boste udeleženci tokratnega Večerovega izleta lahko ogledali iz avtobusa in tudi z ladje. In lokalne kulinarike, ki jo zaznamujejo vplivi severnega morja in stoletja trajajoče tradicije ribištva. Najbolj pa nas seveda zanima, kako Danci uresničujejo svoje življenjsko vodilo, strnjeno v preprost izraz "hygge". Se mu lahko približamo tudi v Sloveniji ali je mogoče samo v deželi pravljic?

Program potovanja

1. dan, 4. 10.: LJUBLJANA–KØBENHAVN (8.45-10.40)

Zbrali se bomo na ljubljanskem letališču in z jutranjim letom poleteli v København. Kovčke bomo odložili v hotelu in se z lokalnim prevozom odpeljali v središče mesta. ''Hygge'' je na Danskem izraz za srečo in uživanje v življenju. V Københavnu je to mogoče opaziti na vsakem koraku, skupaj pa bomo poskušali del tega ujeti tudi mi. Da se bomo znali orientirati, se bomo najprej sprehodili do mestne hiše in parka Tivoli. Zapomnili si bomo, kje sta Glyptoteka in Nacionalni muzej, očarala nas bo tudi palača Christiansborg, ki se ponaša z več kot 800-letno zgodovino in je danes sedež danskega parlamenta, urada predsednika vlade in vrhovnega sodišča. Blizu je stavba danske borze z neponovljivim spiralnim stolpom, od tam pa ni več daleč do Nyhavna, kjer se bomo prvič prepustili iskanju sreče po dansko. Za nekoga bo to posedanje v lokalu, drugi se boste zapodili v nakupovalno ulico Strøget, lačni pa boste uživali v danski kulinariki. Popoldanski sprehod nas bo peljal mimo Okroglega stolpa, palače Rosenborg, Frederikove cerkve, Amalienborga in utrdbe Kastellet do Male morske deklice, simbola mesta. Večer bo prost za individualne aktivnosti, verjetno bo treba preizkusiti večerno dogajanje v mestu. Nočitev.

2. dan, 5. 10.: KØBENHAVN

Ker smo dan prej København spoznali in se znamo orientirati, bo dan namenjen individualnemu raziskovanju. Vodnik bo dal potrebne napotke, saj se ponuja veliko zanimivega in zabavnega. Za ljubitelje zgodovine so na voljo: notranjosti palač Christiansborg (kraljeve dvorane, zbirka tapiserij, srednjeveški podzemni rovi), Rosenborg (kraljeva zakladnica in kronski dragulji, beneško steklo) in Amalienborg (kraljeva družina in umetniške zbirke), preostale umetniške zbirke pa hranijo v številnih muzejih in galerijah. Botanični vrt bo razveselil ljubitelje narave, mogoče bo kdo ugotovil, kako se je narava razvijala, v Danskem naravoslovnem muzeju. Še bolj radovedni si lahko sposodite kolesa in prekrižarite mesto, ki slovi kot eno najbolj prijaznih kolesarskih mest na svetu. Nočitev.

3. dan, 6. 10.: KØBENHAVN–STOCKHOLM

Po zgodnjem zajtrku se bomo vkrcali v vlak in se odpeljali na Švedsko. Prelepa pokrajina je skozi okna hitrega vlaka fascinantna in vožnja bo hitro minila. Popoldne se bomo že namestili v hotelu v Stockholmu, ki bo tokrat v strogem središču mesta. Sledil bo ogled starega dela mesta, Gamla Stan, ki predstavlja srce mesta. Gamla Stan nas bo očaral s svojo specifično atmosfero, ozkimi tlakovanimi ulicami, trgovinicami s spominki, prijetnimi kavarnami in izjemno ohranjenimi slikovitimi srednjeveškimi hišami. Ogledali si bomo kraljevo palačo, parlament Riksdag, trg Riddarhustorget, otok vitezov Riddarholmen s stolnico (vse zunanji ogledi) ter imeli nekaj prostega časa za nakupe spominkov in individualno večerjo (obvezno moramo pokusiti švedske mesne kroglice).

4. dan, 7. 10.: STOCKHOLM

Stockholm velja za eno najlepših svetovnih mest, razvil se je na stičišču jezera Mälaren in Baltika ter se do danes razrasel na številne otoke v arhipelagu. Po zajtrku bo ves dan namenjen raziskovanju mesta. Lahko si boste ogledali notranjost kraljeve palače, mestne hiše, spoznali, zakaj in kako se je potopila ladja Vasa v 17. stoletju ali kako so živeli plemiči od 16. do 21. stoletja, v muzeju Nordiska Museet. Zanimiva je tudi vožnja z ladjo med številnimi otoki v okolici mesta. Lahko pa si boste vzeli čas za samostojno raziskovanje, saj v mestu na vsakem koraku ležijo presenečenja in motivi za fotografije.

5. dan, 8. 10.: STOCKHOLM-HELSINKI (nočna plovba, 16.45-10.30)

Dopoldne bomo še pohajkovali po Stockholmu in izkoristili zadnje urice za nakupe ali muzeje, popoldne pa se bomo vkrcali na ladjo in pomahali zbranim v pristanišču. Nameščeni bomo v dvoposteljne kabine, na ladji pa se bo dovolj dogajalo, da ne bo dolgčas. Za hrano poskrbijo številne restavracije (doplačilo), ker je ladja namenjena druženju, je vedno zelo pestro in živahno. 

6. dan, 9. 10.: HELSINKI

Zjutraj se bomo zbudili že blizu Finske. Zajtrk bo tokrat na voljo (po želji) na ladji za doplačilo. Predviden pristanek v Helsinkih je ob 10.45, nato pa bomo znova poiskali hotel, ki je tudi tokrat prav v središču mesta. Odložili bomo kovčke in se napotili na raziskovanje ulic. Glavna železniška postaja je tipičen primerek arhitekture z začetka 20. stoletja, zraven je Nacionalna finska galerija Ateneum, mimo Švedskega gledališča nas bo vodila pot do parka Esplanadi, nato pa si bomo vzeli nekaj prostega časa na slikoviti tržnici v mestnem pristanišču, kjer si bomo lahko privoščili baltske ribje specialitete in opravili obvezne nakupe spominkov. Dobro okrepčani se bomo sprehodili še mimo Senatnega trga do katedrale, vladne palače, univerze, predsednikove palače in mestne hiše. Zaključili bomo ob ruski katedrali, največji pravoslavni cerkvi zahodnega sveta. Radovedni se boste lahko odpravili še do Sibeliusovega parka in olimpijskega stadiona, nato pa bo večer prost za individualna pohajkovanja. Ker je hotel v središču mesta, bo vse še toliko bolj enostavno.

7. dan, 10. 10.: HELSINKI-LJUBLJANA (7.00-8.40)

Ker je polet zgodaj zjutraj, se bomo v zelo zgodnjih urah z javnim prevozom odpravili na letališče. V Ljubljani naj bi pristali ob 8.40, tako da bomo ta dan že doma in navdušeno pripovedovali, kaj vse smo videli.

CENA VKLJUČUJE:

· letalsko vozovnico Ljubljana-København

· letalsko vozovnico Helsinki-Ljubljana

· oddano prtljaga do 23 kg

· dve nočitvi z zajtrkom v hotelu CPH Studio Hotel *** v Københavnu

· vozovnico za vlak København-Stockholm

· dve nočitvi z zajtrkom v hotelu Thon partner Hotel Kungsbron *** v središču Stockholma

· namestitev v dvoposteljni kabini na ladji Stockholm-Helsinki

· nočitev z zajtrkom v hotelu Scandic Kaisaniemi **** v središču Helsinkov

· slovensko vodenje in organizacijo potovanja

 

CENA: 1449 € (pri najmanj 30 potnikih)

AKTUALNA CENA: 1249 €

 

MOŽNA DOPLAČILA OB REZERVACIJI:

· povratni transfer Maribor-Celje-letališče Ljubljana: 50 €

· enoposteljna soba: 490 €

· soba z oknom v hotelu v Stockholmu: 40 €

· zajtrk na ladji: 19 €

· paket bife večerja + zajtrk na ladji: 62 €

 OBVEZNO DOPLAČILO ZA MANJŠO SKUPINO:

· od 20 do 29 potnikov: 150 €

MINIMALNO ŠTEVILO POTNIKOV: 20 potnikov

 

ODKRITA BESEDA:  Hotela v Stockholmu in Helsinkih sta v središču mesta. V Skandinaviji so sobe brez oken standard, zato se sobe z okni doplačajo. Za Helsinke nam je vseeno uspelo zagotoviti vse sobe z okni, v Stockholmu pa je nekaj sob brez oken, zato je potrebno z rezervacijami in doplačilom pohiteti. V opremljenosti sob ni razlik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta