Velika imena v Beli dvorani

MH
01.02.2018 15:47

Koncertni abonma Rače je od leta 2012 stalnica bogate kulturne ponudbe Bele dvorane v gradu v Račah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prostor sijajnih glasbenih duetov
Eva Mustafa

Glasbeni gostje, ki prihajajo na abonmajske koncerte, so vrhunski in nastopajo v vseh največjih nacionalnih dvoranah, mnogi pa so močno prisotni na mednarodni glasbeni sceni. Umetniški vodja abonmaja v Beli dvorani gradu Rače je zadnja leta skladatelj in profesor na Akademiji za glasbo Ljubljana Vito Žuraj. Sicer pa je v organizacijo vpletena celotna kulturniška družina Žuraj iz Rač - Danila in Tone.
V abonmajskem ciklusu nastopajo mednarodno priznani domači in tuji umetniki mlajših generacij kot solisti ali komorne zasedbe. Spored skladb zajema dela iz svetovne literature različnih stilnih obdobij z nagibom k sodobnejšemu zvočnemu miljeju. Posebna skrb pa vseskozi velja kvalitetnemu domačemu ustvarjanju.
Ko je Občina Rače-Fram prenovila, tudi z evropskimi sredstvi, renesančno graščino Rače, je Kud Rače takoj začel umeščati glasbene (vokalne, instrumentalne, vokalno-instrumentalne in uprizoritvene) vsebine v te ambiente. Pred šestnajstimi leti so začeli s koncerti visoke umetniške kvalitete, zadnjih sedem let s koncertnim abonmajem. Bela dvorana in drugi primerni ambienti v občini, grajska kapela in dve cerkvi, so prizorišča abonmajskih koncertov. S sporedi in izvajalci kvalitativno ne zaostajajo za večjimi kulturnimi centri v Sloveniji.
Prvi letošnji koncert je bil 5. januarja koncert tenorista Danila Kostevška in pianista Ivana Ferčiča. Sledila bosta 25. februarja Aleš Klančar - trobenta in Jan Gričar - saksofon. V Račah bo 24. marca nastopila čedalje bolj uveljavljena mlada sopranistka Nika Gorič s pianistom Johanom Barnoinom, 8. aprila sledi harfistka Tina Žerdin, ki se bo predstavila z domačo vokalno skupino A Capella Kuda Rače. Peti koncert bo 14. oktobra, nastopila bosta Luka Juhart - akordeon in Boštjan Gombač - saksofon.
Znani so že tudi gostje v letu 2019 - nekaj za pokušnjo: Tajda Krajnc - citre, Slowind, Ansambel 1781 (Aljaž Beguš, Matic Kuder: klasična klarineta Boštjan Lipovšek, Borut Pahič: naravna rogova, Claudio Verh, Paolo Calligaris: klasična fagota), Duo Claripiano (Sodja, Kaučič) in drugi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta