(VIDEO in FOTO) Slovenci navdušili na Češkem: V Evropi med vinarji v nogometu boljši le Čehi, v vzdušju boljših ni

M.D.
02.06.2022 17:01

S tekmo med Češko in Slovenijo se je danes zaključilo evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu, ki je od 1. do 4. junija potekalo na jugu Češke. Pomemben del dogodka sta bila povezovanje vinarjev ter in izobraževanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski vinarji so evropski podprvaki V nogometu. (foto: Miha Dajčman)
Miha Dajčman

Vinska reprezentanca Slovenije je na Češkem branila naslov evropskih prvakov, ki so ga do sedaj osvojili štirikrat. Na šestem evropskem prvenstvu vinarjev pa so pridelovalci vina iz Slovenije ter zaposleni v panogah povezanih z vinom klonili le v finalu proti gostiteljem Čehom, ki so prvič postali prvaki, tretja je bila Nemčija.

V skupinskem delu so Slovenci premagali Švico (3:0) in močno Italijo (2:1), prvo mesto v skupini A pa so si priigrali po izenačenju proti Nemčiji (1:1) v zadnjih minutah tekme z igralcem manj. Tudi v polfinalu je Slovence krasila borbenost, z 2:1 so bili boljši od  Portugalske. 

V finalu na stadionu čeških pokalnih prvakov FC Slovačko, ki sprejme devet tisoč ljudi, so bili Slovenci in Čehi v prvem polčasu izenačeni (1:1). V drugem delu pa so gostitelji hitro povedli, izbrani vrsti Robija Fišerja ni uspelo zadeti iz nevarnih priložnosti, Slovenci so zadeli tudi okvir vrat, tekma se je končala z izidom 6:1 za gostitelje. Za Slovenijo je zadel Matej Vračko.

"Zelo smo zadovoljni z rezultatom in razpletom celotnega tedna. Drugo mesto je velik uspeh. Pred tem smo že štirikrat osvojili naslov evropskih prvakov, ni bilo lahko še enkrat priti v finale. Predvsem pa smo ponosni, da imamo ekipo z velikim srcem. Presrečen sem, srce mi igra, ko vidim, kaj delajo naši fantje. Borijo se za Slovenijo in drug za drugega. Morda nismo imeli najboljših nogometašev na prvenstvu, imeli smo pa veliko srce in pravi ekipni duh. Preobrati, ki so nam uspeli, so dokaz, da se ne damo do konca. Marsikdo od spremljevalne ekipe in tistih, ki so na klopi, je ostal brez glasu, kar pomeni, da smo vsi dali vse od sebe," je po koncu prvenstva dejal predsednik Vinske reprezentance Slovenije Danilo Steyer in poudaril, da na turnirju osmih evropskih ekip iz vinorodnih držav v ospredju ni le nogomet. "Nogomet nas združuje, smo pa v prvi vrsti vinarji. Tukaj se družimo, sklepamo prijateljstva in vezi, izmenjujemo izkušnje in se izobražujemo, da se kaj naučimo in to prenesemo v domovino ter tam tudi uporabimo," razlaga Steyer.

V četrtek so se vinarji družili na gradu v kraju Mikulov, kjer so v sklopu Vino Educa potekala predavanja več strokovnjakov, dogodka pa se je udeležil tudi češki minister za zdravje Vlastimil Válek. "Predavanja so bila izredno zanimiva. Med izpostavljenimi temami je bil vpliv vina na zdravje ljudi. Povedano je bilo, da ob zmernem pitju vino vpliva na višji življenjski slog ljudi in zdravju ne škodi temveč koristi. Ker se v Evropi spreminja klima, pa je bilo eno od predavanj namenjeno tej temi. Ker je v vinogradih več insektov, ki vplivajo na kakovost grozdja, je veliko raziskav narejenih v smeri, da bi na ekološki način rešiti te stvari, recimo z naravnimi predatorji, ki bi poskrbeli za naravno ravnovesje. Ves čas prvenstva pa skozi pogovore z vinarji iz osmih drugih držav spoznavamo novosti tako na tehnološkem področju kot na področju prodaje," je še povedal Steyer.

Selektor Vinske reprezentance Slovenije Robi Fišer je poveljeval ekipi vinarjev iz vse Slovenije. V štirih dneh so odigrali pet tekem, do finale so na velikem igrišču ekipe igrale 60 minut, v finalu 80 minut. "Dosegli smo cilj, igrali smo v finalu. Garali smo, se borili, morda je zmanjkalo nekaj sreče, v finalu se je poznalo tudi to, da smo se veliko družili, kar Slovenci najbolje znamo. Nekaj je bilo tudi poškodb in predčasnih odhodov domov zaradi opravkov gostincev in vinarjev, ki živijo od družinskega posla. Celoten teden je uspel," je pod prvenstvo črto potegnil Fišer. 

Naslednje evropsko prvenstvo vinarjev bo v Italiji leta 2024. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta