(VIDEO) Mladi pilot je razkril, da skoraj polovica pilotov med letom kdaj tudi zaspi. In kaj se zgodi potem?

D.Ži
15.09.2023 12:02

Dolgi leti so naporni tudi za posadko, zato si lahko najpomembnejša oseba na krovu občasno privošči dremež.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Viralna letalska zgodba o ženski, ki je med letom zagnala vik in krik in trdila, da eden od potnikov "ni resničen", je bila to poletje pravi spletni hit, po potničinem nenavadnem izbruhu pa se je pozornost zdaj usmerila na najpomembnejšo osebo na letalu.

Pravzaprav se je ponovno pojavil viralni videoposnetek iz leta 2022, v katerem se je mlad pilot odzval na statistiko, ki kaže, da kar 46 odstotkov pilotov priznava, da med letom tu in tam tudi zaspijo.

@pilot_geeza #stitch with @mahanlankarani #pilot #pilotsoftiktok #sleepy #flying #tired #fyp ♬ Reflections on 52nd - AGM3

Pilot, ki na TikToku objavlja pod vzdevkom @pilot_geeza, je presenetil številne sledilce, potem ko je odgovoril na vprašanje, ali piloti med letom spijo. Razkril je, da ne obstaja le ena vrsta počitka, ampak kar dve, in obe sta namenjeni pilotom, ki med delom potrebujejo nekaj minut oddiha.

"Med letom zaspimo. Obstajata dve vrsti počitka, ki si ga lahko privoščimo, ko sedimo na pilotskem sedežu - imamo nadzorovane dremeže in nadzorovan počitek," pravi. 

Dodaja, da se lahko za to odločijo zgolj v obdobjih "nizke delovne obremenitve" in če se drugi pilot počuti "vrhunsko".

"Nadzorovani dremeži so omejeni na samo 30 minut. Po teh 30 minutah, če se počutim dobro, normalno nadaljujem z delom," je pojasnil. Nadzorovani počitek je omejen na nekoliko daljši čas, 45 minut: "Po teh 45 minutah potrebujem 20 minut, da se prepričam, da se mi ne vrti," še pravi. Običajno po počitku dobi tudi skodelico čaja, nekaj hrane in čas, da gre na stranišče, preden spet prevzame nadzor nad letalom.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta