Vivo predstavil pametni mobilnik, s katerim ciljajo na najzahtevnejše uporabnike

Gregor Grosman Gregor Grosman
15.06.2022 17:00

Fotografija in video produkcija sta tisti področji, ki so jima mu pri razvoju mobilnega telefona Vivo X80 Pro posvetili največ pozornosti. Ima pa imel novinec v svojem segmentu močno konkurenco.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Grosman

Podjetje Vivo, ki je svoje pametne mobilnike v Evropi pričelo prodajati konec lanskega leta, pred nekaj dnevi pa so vstopili tudi na slovensko tržišče, je v Berlinu uradno predstavilo svoj "flagship" pametni telefon X80 Pro 5G. Gre za najzmogljivejši mobilnik kitajskega proizvajalca, s katerim želijo uporabnikom prinesti vrhunsko mobilno izkušnjo z novimi funkcijami za kinematografsko fotografijo, ki so jih razvili v sodelovanju s podjetjem ZEISS.

"Z uspešnim sodelovanjem s podjetjem ZEISS, vodilnim svetovnim proizvajalcem optike in optoelektronike, ponovno zagotavljamo odlične izkušnje za uporabnike, ki lahko zajemajo spomine ter ustvarjajo kakovostne fotografije in videoposnetke z več dinamike in perspektiv," je poudaril Dušan Kuzmanović, direktor prodaje na predstavništvu podjetja Vivo za Slovenijo.

Posebnost modela X80 Pro je nova funkcija ZEISS Cinematic Video Bokeh, s pomočjo katere lahko uporabnik ustvari ovalni učinek bokeh (to je mehek učinek neizostrenega ozadja) v standardnem filmskem razmerju 2,39: Učinek bokeh se spreminja glede na goriščno razdaljo, zaslonko in razdaljo snemanja, v običajnem formatu 16:9 so kroglice pri učinku bokeh okrogle. Za izboljšanje splošnih efektov skrbi vivov algoritem za simulacijo kinematografskega objektiva in tehnologija globinske ostrine dvojne kamere, ki združuje minimiziranje odseva (flare rendering) in obdelavo. Z identifikacijo poudarjenih točk mobilnik prepozna najsvetlejšo točko na sliki, uporabnik pa lahko ustvari umetniške modre svetlobne sledi.

Nekoč smo z mobilniki zgolj glasovno in tekstovno komunicirali, danes so precej bolj vsestranski

Pametni telefon Vivo X80 Pro bo na voljo v Sloveniji od julija po priporočeni ceni 1.199 evrov. S takšno ceno pa bijejo boj z močno konkurenco. V tem cenovnem razredu najdemo denimo iPhone 13 mini s 512 Gb pomnilnika, iPhone 13 Pro z 128 Gb pomnilnika, Samsung Galaxy S21+ 5G z 256 Gb pomnilnika, sto evrov cenejša sta na primer Huawei P50 Pro in Mate 40 Pro z 256 Gb pomnilnika, Xiaomi 12 Pro pa ima celo ceno, nižjo od tisočaka. S čem torej Vivo še namerava privabiti kupce? Hitro vidimo, da (enako kot konkurenca), pri Vivu največ stavijo na fotografijo in snemanje videa. Mobilni telefon namreč že lep čas ni zgolj naprava za komuniciranje, temveč z njim večina ljudi beleži svoje vsakodnevno življenje.

Ohranili so učinke nočnih prizorov, ki jih omogoča kamera ZEISS Superb Night in nadgradili funkcijame, kot je Pure Night View, s katero lahko X80 Pro zajame nočne mestne prizore ter ohrani izvirni videz in vzdušje prizora. Fotoaparat X80 Pro podpira funkcijo XDR Photo, s katero lahko uporabnik izboljša jasnost fotografije z osvetlitvijo ozadja in poudari njene tone za boljši prikaz tega, kar vidi človeško oko. Zadnje kamere X80 Pro so obdelane s premazom ZEISS T, ki izboljša prenos svetlobe in pomaga zmanjšati odbojnost svetlobe, so pojasnili med predstavitvijo. Seznam funkcij za zajem čim bolj optimalne fotografije pa se še nadaljuje.

Pametni mobilnik Vivo X80 Pro 5G.
Arhiv Proizvajalca

Za boljšo optimizacijo mobilne fotografije X80 Pro vključuje funkcijo ZEISS Natural Color, ki ji pomaga prvi mehanizem umetne inteligence za zaznavanje v seriji. S tem si želijo izboljšati natančnost barv ter olajšati spreminjanje barv in svetlosti med fotografiranjem. ZEISS Natural Color lahko reproducira naravne barve ter samodejno optimizira natančno osvetlitev in nastavitev beline, nadgradnja funkcije pa vključuje še možnost prilagajanja svetlosti tonov.

Sprednja kamera ima ločljivost 32 milijonov točk, na hrbtni strani mobilnika pa je nameščen sistem štirih kamer. Sestavljajo ga kamera ločljivosti 50 milijonov točk s senzorjem GNV ter optičnim stabilizatorjem slike (OIS), širokokotna kamera ločljivosti 48 MP, kamera ločljivosti 8 MP s periskopom ter portretna kamera ločljivosti 12 MP z gimbalom. Prav portretna kamera predstavlja osrednjo nadgradnjo, ki omogoča izboljšanje videoposnetkov in stabilizacijo, trdi proizvajalec. Glavna kamera vključuje prilagojeno ultraobčutljivo tipalo GNV za optimizacijo odbojnosti in zmanjšanje razpršene svetlobe v kombinaciji s stekleno lečo z visoko prepustnostjo za nizko razpršitev in temperaturno odstopanje za zmanjšanje bleščanja.

Izboljšave tudi na video področju

X80 Pro je opremljen z najnovejšo iteracijo slikovnega čipa vivo V1+, ki ima vgrajen sistem umetne inteligence za profesionalno izboljšavo videoposnetkov. Vključuje funkcijo AI Video Enhancement, s katero mobilnik samodejno prepozna pravi način za svetlobne razmere in uporabniku glede na scenarij predlaga izbiro med video načinom HDR in nočnim videom. Čip poleg tega poskrbi tudi za vizualno boljši prikaz in igranje iger.

Pomikanje kamere (panning) je nova in ekskluzivna funkcija, ki dodatno izboljša dinamične zmogljivosti paradnega modela. Ta funkcija prinaša tehnologijo sledenja gibanju portreta, kar lahko zmanjša zamegljenost gibanja, ki jo povzroči tresenje rok. Poleg tega nočni športni način kamere X80 Pro uporabniku omogoča snemanje izjemnih, dinamičnih fotografij, ker z izboljšanimi sposobnostmi zaznavanja gibanja zajame jasnejše fotografije tudi v ekstremnih scenarijih.

Drugi prstni odtis kot dodatna stopnja zaščite

Mobilnik pa so pri Vivu opremili tudi s povsem novim 3D ultrazvočnim velikim senzorjem prstnih odtisov, ki ponuja, kot smo se lahko tudi sami prepričali, zelo hiter postopek vnosa prstnega odtisa. Ko smo svoj prstni odtis vnesli, pa X80 Pro omogoča izredno hitro odklepanje telefona, saj so nam aplikacije na voljo v 0,2 sekunde. Območje prepoznavanja naj bi bilo 11-krat večje od običajnih optičnih senzorjev prstnih odtisov v zaslonu. Nastaviti pa je mogoče tudi drugi prstni odtis, kot dodatno stopnjo zaščite, ter denimo določene aplikacije in funkcionalnosti prilagoditi tako, da jih lahko odpiramo samo s kombinacijo obeh odtisov. V kolikor bi denimo želeli svoje podatke še dodatno zaščititi.

Predstavljeni mobilnik ima dvojne stereo zvočnike. X80 Pro je na voljo v barvi Cosmic Black in opremljen s standardnim polnilnikom, ki podpira polnjenje do 80 W. Vgrajeno 4700 mAh baterijo je tako mogoče napolniti v 36 minutah, je izračunal proizvajalec. Brezžični polnilnik FlashCharge, ki ga je potrebno kupiti posebej, podpira zmogljivost polnjenja do 50 W.

X80 Pro je opremljen s procesorjem Snapdragon 8 Gen 1. Proizvajalec je v ohišju našel prostor za kondenzacijsko komoro za tekoče hlajenje, ki zagotavlja največjo možno hladilno površino, s tem pa želijo pomagati ohranjati stabilnost pri uporabi visokozmogljivih funkcij, kot so kompleksne igre in snemanje videoposnetkov.

Opremljen je z velikim linearnim motorjem v osi X, ki ga podpira algoritem vibracij. Razvilo ga je podjetje Vivo samo, omogoča pa tiho, a močno vibriranje, ki je odvisno od prikazanega prizora na zaslonu. Odzivno hitrost mobilnika pri zagonu in zaustavitvi se je po besedah proizvajalca povečala za 20 odstotkov, vibracije pa so bolj živahne, kar naj bi omogočalo prijetnejše igranje iger.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta