Vlada Kužnerja za štiri leta postavila na čelo Zavoda RS za blagovne rezerve. Neuspešni Gale: "Last minute protiustavnost"

Va, STA
31.05.2022 16:38

Kandidature za direktorja so bile štiri, eno je oddal tudi odpuščeni žvižgač Ivan Gale in razgovor z razpisno komiisjo povzel na facebooku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in takratni direktor Zavoda RS za blagovne rezerve Anton Zakrajšek na ogledu skladišč na začetku epidemije covida-19. 
Nebojša Tejić/STA

Na dopisni seji tik pred sredinim glasovanjem o novi vladi je poslavljajoči se ministrski zbor Andreja Kužnerja imenoval za direktorja Zavoda RS za blagovne rezerve za polni mandat. 

Od novembra lani je Kužner v. d. direktorja, zdaj pa je imenovan za štiri leta, mandat mu bo začel teči novembra, so sporočili po dopisni seji vlade in dodali, da so prispele štiri vloge. Ko so jih pregledali, in po opravljenih razgovorih s kandidati, je bil za zasedbo delovnega mesta direktorja predlagan dosedanji v. d.-jevec.

Kdo je še bil prijavljen, iz vlade niso sporočili, se je pa na facebooku oglasil Ivan Gale, tako imenovani žvižgač iz zgodbe Zavod RS za blagovne rezerve in nakupi covidske zaščitne opreme. K novici o imenovanju Kužnerja je Gale, ki je postal znan z opozarjanjem na domnevne nepravilnosti pri zavodskih nabavah, pripisal, češ da je to "last minute" protiustavnost. Že predtem je prav tako na FB sporočil, da je bil v ponedeljek povabljen na razgovor za zasedbo tega delovnega mesta. Na vprašanje, kaj bi bil njegov prvi ukrep, če bi postal direktor, je Gale izbirni komisiji odgovoril, da bi najprej zahteval odškodninsko odgovornost od prejšnjega direktorja Rumpfa in od aktualnega vršilca dolžnosti direktorja Kužnerja, ker sta po njegovem trdnem prepričanju "porabljala javni denar za obračunavanje z zaposlenimi".

Gale, ki mu z njegovo stranko Naša prihodnost na aprilskih volitvah ni uspelo čez parlamentarni prag, se je za direktorja prijavil že tudi konec leta 2020, takrat že kot odpuščeni uslužbenec Zavoda RS za blagovne rezerve. Njegov protikandidat je bil takratni v. d. direktorja Toni Rumpf, ki je nato kot direktor odstopil lani novembra. 

Nekdanji direktor Kobilarne Lipica Rumpf je na Zavod RS za blagovne rezerve prišel aprila 2020, ko je vlada razrešila Antona Zakrajška, ki je zavod vodil od julija 2008. Z mesta direktorja se je poslovil v prvem valu epidemije covida-19, predtem pa je njegov namestnik Gale obelodanil domnevne nepravilnosti in politične pritiske pri nakupih zaščitne opreme in ventilatorjev. Varčeval ni prav tako z očitki na račun gospodarskega ministra Zdravka Počivalška

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta